Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το νέο σατιρικό βίντεο των «Ράδιο Αρβύλα» που στόχευσε την τέχνη του διεθνούς φήμης ποιητή Ρον Πάτζετ και πιο συγκεκριμένα το ποίημα «Σκούπισμα», το οποίο απήγγειλε on air ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Αλισάνογλου κατά τη διάρκεια της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αντώνης Κανάκης και η παρέα του σατίρισαν με το γνωστό, καυστικό τους χιούμορ όσα ακούστηκαν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Αλισάνογλου, ο οποίος με μία μακροσκελή ανάρτηση θέλησε να πάρει θέση για όσα προβλήθηκαν στο «Ράδιο Αρβύλα» της Πέμπτης κάνοντας λόγο για ένα «αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο».

 

Η ανάρτησή του έχει ως εξής:

Μέιλ-απάντηση μου στο κωμικό-σκωπτικό-σαρκαστικό και αρκούντως διαπομπευτικό βίντεο που προβλήθηκε στην χθεσινή εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα” ως μέρος της καθημερινής ξεπερασμένης πια και ανίατης “νουμερολογίας” τους.

Καλημέρα,
Μια γνωστοποίηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τηλεοπτικής μαρκετίστικης νοοτροπίας που προτείνετε ως εκπομπή που δυστυχώς μέσω του “εναλλακτικού” προσώπου που πλασάρετε στον μέσο τηλεθεατή έχετε την τάση να σαρώνετε και να διαπομπεύετε -μεταξύ άλλων-, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν απομείνει, την ίδια την λειτουργία της ποίησης.

Το ποίημα “Σκούπισμα” που διακωμωδείτε στο πρόσωπο μου είναι του σημαντικού ποιητή Ρον Πάτζετ από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, φίλο των Τζον Άσμπερι, Κένεθ, Κόκ, Τζιμ Τζάρμους, Πάτι Σμίθ, κλπ.

Συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ΠΕΡΑΣΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΛΙ, σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου, εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2020, το οποίο περιλαμβάνει τα ποιήματα που ακούγονται στην ταινία “Paterson” (2016) του Τζάρμους.
Σε μια εποχή που το καθεστώς κάνει μεγάλο πόλεμο στον πολιτισμό το να κοροϊδεύεις και να χλευάζεις την ποίηση, είναι να παίζεις το παιχνίδι τους.

Η ποίηση, αντίδοτο σε κάθε μορφή “ιού”.

Φιλιά στα “μούτρα”

Γιώργος Αλισάνογλου

*Θεωρώ επιτακτική ανάγκη, οι φίλοι συνάδελφοι ποιητές, μεταφραστές εκδότες, αναγνώστες κλπ. να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό που αφορά όλους μας.

Mερικά λεπτά πριν, την οργή του εξέφρασε δημόσια και ο Χρήστος Χωμενίδης, αποκαλώντας τους Ράδιο Αρβύλα «άθλιους τύπους», σε μία ανάρτηση στο Facebook που έσπευσε να… διορθώσει λίγα λεπτά αργότερα, αντικαθιστώντας τη συγκεκριμένη φράση με τη λέξη «φουκαράδες».

O ίδιος, έγραψε χαρακτηριστικά:

Κάτι άθλιοι τύποι λοιδώρησαν έναν ποιητή.
Έχει ξανασυμβεί. Σε αθηναϊκή επιθεώρηση εμφάνιζαν επί σκηνής τους σουρρεαλιστές σαν ψώνια, τους αποκαλούσαν «Μπισμπιρίκο» και «Δισεγγονόπουλο». Σε σήριαλ είχαν φτιάξει μιά καρικατούρα του Ελύτη. Τον ποιητή Πουνέντε.
Δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος οργής. «Στο βάθος το ζηλεύουνε αυτό που ρεζιλεύουνε…»