Από τότε που βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στοιχειωμένες φωτογραφίες της πλώρης του καταδικασμένου επιβατικού πλοίου, που βρίσκεται στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Τώρα, νέες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αυτό το καλοκαίρι, αποκαλύπτουν ότι η εμβληματική πλώρη του Τιτανικού που ταυτίστηκε με τη διάσημη σκηνή στην ομώνυμη πολυβραβευμένη ταινία του Τζέημς Κάμερον, διαβρώνεται με αργό ρυθμό.

Μια νέα αποστολή με υποβρύχια ρομπότ αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο τμήμα του κιγκλιδώματος της πλώρης βρίσκεται τώρα στον πυθμένα της θάλασσας.

Unmute

Remaining Time -0:00

Fullscreen

«Η πλώρη του Τιτανικού είναι εμβληματική… αλλά δεν είναι πια έτσι», δήλωσε η Τομασίνα Ρέι, διευθύντρια συλλογών στην RMS Titanic Inc, την εταιρεία που πραγματοποίησε την αποστολή.

«Είναι απλώς άλλη μια υπενθύμιση της διάβρωσης που υφίσταται. Ο κόσμος ρωτάει συνέχεια: “Πόσο καιρό θα υπάρχει ο Τιτανικός; Απλώς δεν ξέρουμε, αλλά τον παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο”» τόνισε.

Η ομάδα πιστεύει ότι το τμήμα του κιγκλιδώματος, το οποίο έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα, κατέρρευσε κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν είναι όμως το μόνο μέρος του πλοίου, που χάνεται στα βάθη της θάλασσας. Μικρόβια τρώνε τη μεταλλική δομή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «σταλακτίτες» σκουριάς. Προηγούμενες αποστολές διαπίστωσαν ότι τμήματα του Τιτανικού καταρρέουν.

Η αποστολή της RMS Titanic πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δύο τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) κατέγραψαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια εικόνες και πλάνα υψηλής ευκρίνειας τόσο του ναυαγίου, όσο και του πεδίου συντριμμιών που το περιβάλλει. Η εταιρεία εξετάζει τώρα προσεκτικά το υλικό για να καταγράψει τα ευρήματα και στη συνέχεια σκοπεύει να δημιουργήσει μια εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακή 3D σάρωση ολόκληρης της τοποθεσίας του ναυαγίου. Τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιήσει και άλλες εικόνες από τις καταδύσεις.

Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι κατάφερε να εντοπίσει ένα αντικείμενο που ήλπιζε να βρει, παρόλο που ήταν πολύ δύσκολο. Το 1986, ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος είχε εντοπίσει το ναυάγιο του Τιτανικού ένα χρόνο νωρίτερα, ανακάλυψε και φωτογράφισε ένα χάλκινο άγαλμα που ονομαζόταν «Νταίάνα των Βερσαλλιών». Ωστόσο, η θέση του δεν ήταν γνωστή και το αγαλματίδιο ύψους 60 εκατοστών δεν καταγράφηκε ξανά. Η τελευταία αποστολή όμως κατάφερε να το εντοπίσει στα συντρίμμια του ναυαγίου.

«Ήταν σαν να βρήκαμε ψύλλο στα άχυρα. Το γεγονός ότι το ανακαλύψαμε ξανά φέτος είναι σημαντικό», είπε ο Τζέιμς Πένκα, ερευνητής του Τιτανικού και παρουσιαστής του podcast «Witness Titanic».

Το αγαλματίδιο κοσμούσε το σαλόνι των επιβατών της πρώτης θέσης του Τιτανικού.

«Το σαλόνι της πρώτης θέσης ήταν η πιο όμορφη αίθουσα η οποία είχε απίστευτες λεπτομέρειες. Και το κεντρικό κομμάτι αυτού του δωματίου ήταν το άγαλμα “Νταϊάνα των Βερσαλλιών”», εξήγησε ο ερευνητής.

«Δυστυχώς όμως, όταν ο Τιτανικός χωρίστηκε στα δύο καθώς βυθιζόταν, το σαλόνι άνοιξε. Και μέσα στο χάος και την καταστροφή, το άγαλμα έπεσε από το βάθρο του και κατέληξε στα συντρίμμια» συμπλήρωσε.

«Ήθελα να φέρω την Νταϊάνα πίσω, ώστε οι άνθρωποι να τη δουν με τα μάτια τους. Ήθελα να αναδείξω την αξία της ιστορίας, των καταδύσεων, της συντήρησης των ναυαγίων και της γλυπτικής. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το αφήσω στον πυθμένα του ωκεανού» κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: BBC