Σαρωτικός αναμένεται να είναι ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση την επομένη της συμφωνίας με τους εταίρους.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρησε πολλές απώλειες, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε πολλές αντικαταστάσεις στο κυβερνητικό σχήμα και ήδη φέρεται να έχει καταλήξει σε πρόσωπα.

Ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τον εσωκομματικό διχασμό, ενώ θεωρεί ότι οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη στα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται ένας ριζικός ανασχηματισμός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ανακτήσει και την εμπιστοσύνη των δανειστών.

Τα ονόματα που ακούγονται πως θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενδεχομένως και εκτός Βουλής, είναι των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ησυχου, Νίκου Χουντή (ενδέχεται να μετακινηθεί στη θέση του Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή) και Νίκου Αποστόλου.

Παράλληλα, θα βάλει μπροστά τις διεργασίες για την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής εκτός εάν υπάρξει παραίτησή της. Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε λόγο για αντισυνταγματική διαδικασία δηλώντας παρούσα στο κρίσιμο νομοσχέδιο, ήταν ουσιαστικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ταραχώδη σχέση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου και η αιτία για τον μεγάλο καυγά τους το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στις απομακρύνσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα όσων ψήφισαν αρνητικά (I. Γαϊτάνη και Ελ. Ψαρέα) ακόμα και να ζητήσει να παραδώσουν τις έδρες τους όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του κόμματος και των υποψήφιων βουλευτών προεκλογικά.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ, σε καίριες θέσεις θα αξιοποιηθούν ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα καθηγητές πανεπιστημίου προκειμένου να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις

Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στην κυβέρνηση, αναζητώντας νέους συμμάχους μετά το αντάρτικο που έφεραν τα νέα, σκληρά μέτρα που προτάθηκαν στους εταίρους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Θέλουν τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση!!!