«Διαζύγιο» πριν καν υπάρξει γάμος ή μάχη για την διαμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας του νεοπαγούς κόμματος; Σε κάθε περίπτωση ο Μανώλης Γλέζος διέψευσε – για την ώρα - τις υψηλές προσδοκίες της ηγεσίας της «Λαϊκής Ενότητας» που ανέμενε πως το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς θα ανακοίνωνε την Πέμπτη την συμπόρευσή του με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο κ. Γλέζος προτίμησε να επισημάνει όσα τον χωρίζουν με την «ΛΑ.Ε» και όχι εκείνα που ενδεχομένως τον ενώνουν. Ωστόσο, συνομιλητές του κ. Γλέζου επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την «Λαϊκή Ενότητα» δεν πρέπει να αποκλειστεί. Αιτιολογούν δε την εκτίμησή τους λέγοντας πως ο γνωστός αγωνιστής αναμένει από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να δείξει εάν θεωρεί την «ΛΑ.Ε» ένα «κλειστό προεδροκεντρικό κλαμπ» ή έναν ανοικτό αντιμνημονιακό φορέα που μπορεί να συγκεντρώσει ισότιμα όλες τις επιμέρους ιδεολογικές τάσεις. Εάν ισχύσει το δεύτερο τότε είναι πιθανό – όπως αναφέρουν – να συμμετάσχει ο κ. Γλέζος στα ψηφοδέλτια της «ΛΑ.Ε». Οι ίδιες πηγές μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις για την συμμετοχή του στην περιφέρεια Ιωαννίνων ή Σερρών.
Πάντως, βασικά σημεία τριβής που - για την ώρα - τον χωρίζουν από την συμπόρευσή του με το νέο κόμμα της Αριστεράς αναδείχθηκαν το ευρώ και ο σεβασμός των διαδικασιών της άμεσης δημοκρατίας.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη που υποστήριξε ότι η ιδρυτική θέση της «ΛΑ.Ε» είναι υπερ της εξόδου της χώρας από το ευρώ και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, ο κ. Γλέζος επισήμανε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη και στο ευρώ. «Δεν πρέπει να χαρίσουμε την Ευρώπη στους Δυτικοευρωπαίους». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι απόψεις του για την εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας εννοώντας ότι το «ΟΧΙ» της πλειοψηφίας του λαού στο δημοψήφισμα δεν ήταν «ΟΧΙ» στην ευρωζώνη.
«Οι αντιλήψεις μου είναι "ο λαός στην εξουσία". Πώς λοιπόν να συνεργαστώ με κάποιους που λένε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος. Και συνέχισε: «Η συμμετοχή μου θα εξαρτηθεί, αφού πρώτα ακουστούν οι απόψεις μου και σεβαστούν την άμεση δημοκρατία. Η άποψή μου είναι ότι ο λαός πρέπει να έρθει στην εξουσία. Αυτό είναι το σύνθημά μου και το δόγμα μου. Περιμένω απ' όλους τους πολιτικούς φορείς τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα».
«Εάν δεν γίνει κατορθωτό να σχηματιστεί ο φορέας με συνεργασίες αντιμνημονιακών κομμάτων που θα εκφράσει την θέληση του λαού. Αν δεν βρούμε ένα “modus vivendi” μια φόρμουλα συνεργασίας με την «Λαϊκή Ενότητα» τότε θα ψηφίσω ΚΚΕ» είπε προκαλώντας αμηχανία σε ορισμένα μέλη του ακροατηρίου. Είναι δε ενδεικτικό ότι λίγα λεπτά μετά αποχώρησαν από την αίθουσα ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Ήσυχος – που όμως είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το debate – και ο Δημήτρης Στρατούλης. Παρέμειναν όμως στην αίθουσα οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Γιάννης Σταθάς και Ραχήλ Μακρή.
Εκτός αυτών ο κ. Γλέζος άσκησε κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου κατηγορώντας την ότι μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μεταλλαγμένο κόμμα Μαξίμου». «Δεν θα ήθελα να υπάρχει η διάσπαση ιδεών και θα ήθελα να είμαστε όλοι μαζί» είπε για να προσθέσει «Απηύθυνα έκκληση και ζήτησα ενότητα στα δίκαια του λαού. Θεωρώ ότι το μεταλλαχθέν κόμμα του Μαξίμου δεν εξέφρασε την ψήφο του λαού, ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα ούτε στο δημοψήφισμα».
Πηγή: protothema.gr