Έφτασε λιγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης η πλατφόρμα της Noble Εnergy στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το Sigmalive.com, την επόμενη Τετάρτη, όλα θα είναι έτοιμα ώστε να αρχίσει η γεώτρηση, ενώ στο μεσοδιάστημα θα γίνονται εργασίες ώστε η πλατφόρμα να προσεγγίσει προκαθορισμένο σημείο και να σταθεροποιηθεί.

Την Τετάρτη αναμένεται στην Κύπρο και το προσωπικό της Noble. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης και εμφανίζεται έτοιμη να στείλει φρεγάτες.
Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ παραμένουν σε συναγερμό και παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις και τις απειλες που εκτοξεύει η Τουρκία, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Νέα απειλή με αναφορά στα Κατεχόμενα

Με υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Κατεχόμενων απειλεί η Άγκυρα, εάν ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται σε "συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ θα υπογραφεί σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στην Άγκυρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ στελεχών αρμόδιων διευθύνσεων με αντικείμενο την εν λόγω συμφωνία.

Από τουρκοκυπριακής πλευράς πήραν μέρος εκπρόσωποι των λεγόμενων υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας, με επικεφαλής τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Την Παρασκευή, θα μεταβούν στα κατεχόμενα για το θέμα, στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).

Τουρκικό "παιχνίδι" με το φυσικό αέριο και την Ελλάδα

Τουρκικά δημοσιεύματα θέλουν την τουρκική εταιρεία αερίου BOTAS να προσφεύγει στη διαιτησία για οφειλές από την ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ επισήμως τέτοια ειδοποίηση δεν υπάρχει ούτε προς το ΥΠΕΚΑ ούτε προς την ελληνική εταιρεία.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΠΑ, που επικαλείται το "Βήμα", η ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην BOTAS και έχει επιβεβαιώσει επίσημα προς τους Τούρκους την πρόθεσή της να καταβάλλει στη BOTAS την αναθεωρημένη τιμή συμβολαίου, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ στη σύμβαση προμήθειας αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της τουρκικής BOTAS προβλέπεται ότι η όποια αύξηση τιμής μεταξύ BOTAS και της προμηθεύτριάς της, αζερικής SOCAR μετακυλίεται στη Σύμβαση ΔΕΠΑ-BOTAS.

Η BOTAS δεν προσκόμισε τα έγγραφα

Η σύμβαση προβλέπει ότι η καταβολή αναδρομικών ποσών για να πληρωθεί θα πρέπει να αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα και αποδεικτικό υλικό που να θεμελιώνουν την απαίτηση, δηλαδή να αποδεικνύουν ότι έχουν πληρωθεί προς τον προμηθευτή της BOTAS. Μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά δεν έχει προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα.

Στις 11 Απριλίου 2008, η BOTAS ενημέρωσε εγγράφως την ΔΕΠΑ σχετικά με την υποβολή αιτήματος της SOCAR για αναθεώρηση τιμής στη μεταξύ τους σύμβαση, με έναρξη ισχύος από 15 Απριλίου 2008 και ζήτησε αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ.

Με επιστολή της στις 7 Οκτωβρίου 2010, η BOTAS ενημέρωσε τη ΔΕΠΑ για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την SOCAR, που προβλέπει αναδρομική αναθεώρηση τιμής στη μεταξύ τους σύμβαση με ισχύ από 15 Απριλίου 2008 και ζήτησε αντίστοιχη αναδρομική αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ.

Μετά από εξέταση του θέματος η ΔΕΠΑ δέχτηκε τη νέα τιμή, με αναδρομικότητα από τον Απρίλιο του 2008, διατήρησε όμως τις επιφυλάξεις της για την εγκυρότητα και ουσία ενός άλλου αιτήματος της Τουρκικής πλευράς, της αναθεώρησης μιας παραμέτρου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση του δικτύου.

Η ΔΕΠΑ πρότεινε επισήμως να πληρώσει την αναδρομική αναθεώρηση της τιμής αερίου από 15 Απριλίου 2008, και την αναδρομική αναθεώρηση χρήσης δικτύου από 7 Οκτωβρίου 2010, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Το ύψος της πληρωμής που δέχεται να καταβάλλει η ΔΕΠΑ, είναι 257 εκ. δολάρια για τα αναδρομικά μέχρι τις 30 Απριλίου 2011 το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό περί το 85% του συνολικού ποσού που απαιτεί η BOTAS. Μάλιστα η ΔΕΠΑ έχει κάνει και σχετική πρόβλεψη στις οικονομικές της καταστάσεις.

Η Τουρκική εταιρεία δέχεται να πληρωθεί τα αναδρομικά της τιμής αλλά θέλει να πάει σε διαιτησία τα υπόλοιπα χωρίς πάντως να έχει κάνει μέχρι στιγμής αίτημα επίσημης προσφυγής στη διαιτησία.

ΠΗΓΗ: news247.gr