Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία στις 25 Μαρτίου ανήμερα της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση γλίτωσε τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της δόθηκε συγχωροχάρτι από τους Ευρωπαίους εξαιτίας και της στάσης της Ελλάδας που δέχτηκε την γερμανική... έμπνευση με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Γράφει ο Γεω-Πόλντο

Παρ' όλα αυτά οι Τούρκοι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά τους για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε, άκουσον-άκουσον, την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστική στάση και μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες.

Το κερασάκι στην Τούρτα ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα μηνύματα της Συνόδου Κορυφής και κατηγόρισε την Ελλάδα πως είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καλέσει την ΕΕ να μη δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, και να μην καθιστά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Η παράκρουση βέβαια έχει και εξήγηση. Οι Τούρκοι με τις προκλήσεις και τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας δείχνουν τον φόβο τους, για την διεθνή απομόνωσή τους, με την Άγκυρα να τη «χρεώνει» στην Ελλάδα, και να θεωρεί ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στις αρχές Μαρτίου ο αναλυτής του CNN Turk και της εφημερίδας Posta στην Άγκυρα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή εξέφρασε την άποψη πως η σκληρή ρητορική Ερντογάν έναντι της Ελλάδας οφείλεται στην ενόχληση της Αγκυρας λόγω της προσπάθειας της Αθήνας να απομονώσει την Τουρκία διεθνώς.

Σημειωτέον, ότι την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θέλει να αυξήσει "τον αριθμό των φίλων της" και να μεταμορφώσει την περιοχή "σε μια νησίδα ειρήνης", συνεχίζοντας την επίθεση γοητείας που έχει εξαπολύσει προκειμένου να βγάλει τη χώρα του από την αυξανόμενη απομόνωσή της στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή. Σημειωτέον, ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αρχίσει να γλείφει εκεί που έφτυνε.

Προσπαθεί να φτιάξει τις σχέσεις με τη Γαλλία, μετά τις ύβρεις που εξαπέλυε κατά του Μακρόν, όπως και κατά του προέδρου Σίσι της Αιγύπτου. Μάλιστα η Τουρκία προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο στο πρόβλημα που προέκυψε στο Σουέζ με το φορτηγό πλοίο Ever Given, το οποίο φράκαρε μέσα στο κανάλι.

Την καλύτερη απάντηση στις δηλώσεις του Ακάρ, ότι δεν πρέπει τα ελληνοτουρκικά να επηρεάζουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έδωσε το Σάββατο (27/3) ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Όπως καθιστά σαφές το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί πλέον ευρωτουρκικό ζήτημα», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός.

Διαχρονικά πάντως οι Τούρκοι έχουν αποδείξει, ότι δεν ιδρώνει το αφτί τους... Γι'αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι σε μόνιμη επιφυλακή σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.