Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα πυροβόλησε τα πόδια της με την υπόθεση Προτασέβιτς. Ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης σχολιάζει στην εκπομπή ZOOM το θέμα που ξεσήκωσε παγκόσμιο σάλο.

Αεροσκάφος της Ryanair έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, ενώ εκτελούσε πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους της Λιθουανίας ύστερα από ενημέρωση του πιλότου πως υπήρχε απειλή για βόμβα, κάτι που τελικά δεν ίσχυε, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια.

Το αεροσκάφος κατά την αναγκαστική προσγείωση συνοδευόταν από μαχητικό αεροσκάφος και όλοι οι επιβαίνοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο πριν τελικώς οδηγηθεί σε κράτηση ο Ρομάν Προτασέβιτς.

Ο Προτασέβιτς, από τον Νοέμβριο, ήταν σε λίστα με καταζητούμενους διεθνώς από τις Αρχές της Λευκορωσίας, καθώς κατηγορείται ότι βοήθησε στη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μετά τη σύλληψη, το αεροπλάνο απογειώθηκε και πάλι για τον προορισμό του.

Όπως ήταν φυσικό, το περιστατικό προκάλεσε οργή σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, που κατηγόρησαν το Μινσκ πως παρεμβαίνει στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ ανέφερε πως η εκτροπή της πτήσης ήταν «σοβαρή και επικίνδυνη», ενώ η ΕΕ ξεκαθάρισε πως «μια τέτοια πράξη δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη».

Φυσικά το θέμα εξέθεσε τη χώρα μας, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόταν τη Ρωσία για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως τονίζει στο βίντεο ο γεωπολιτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει παγίδες όπως η παρουσία της επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο Φόρουμ των Δελφών.