Τις τελευταίες ώρες η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω των δυνάμεων που εμπλέκονται στην πολύπαθη περιοχή. Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να εκκαθαρίσει μια και καλή την Χεζμπολάχ, η οποία είναι ο πληρεξούσιος του Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε καταιγισμό πυραυλικών επιθέσεων. Είχε προηγηθεί όμως σωρεία γεγονότων από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, που έδειχναν ότι το Τελ Αβίβ προχωρά τα σχέδια του για να καθαρίσει μια και καλή την περιοχή, τα οποία για κάποιους, ίσως να έχουν και μεσσιανικές προεκτάσεις.

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μέσα στο Ιράν αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα επικοινωνιακό για την Τεχεράνη. Εκεί φάνηκε η παντοδυναμία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, ότι μπορούν να χτυπήσουν χρησιμοποιώντας τεχνολογία και ανθρώπινα Μέσα και πληροφοριοδότες, για να εξολοθρεύσουν στόχους. Την ίδια περίοδο το Ισραήλ έβγαλε από τη μέση τόσο τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ όσο και της Χαμάς.

Ακολούθησε η επίθεση με την έκρηξη βομβητών, με την οποία έβγαλε στην κυριολεξία... νοκ άουτ το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ. Μερικές ημέρες μετά ήρθε και το αποτελεωτικό χτύπημα με την επιχείρηση εξολόθρευσης του ηγέτη της Χασάν Νασράλα. Η σιιτική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από ΗΠΑ και Δύση έμεινε ακέφαλη. Την ίδια ώρα ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ φυγαδεύτηκε σε κρησφύγετο, αφού είναι πλέον ορατό, ότι η Τεχεράνη είναι και αυτή στο στόχαστρο, πολύ περισσότερο τώρα που απάντησε στα χτυπήματα του Ισραήλ με εξαπόλυση 180 βαλλιστικών πυραύλων, εκ των οποίων οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome και άλλοι σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους.

Την ίδια ώρα στην περιοχή έχουν μαζευτεί αμερικανικές αλλά και βρετανικές δυνάμεις, για την υποστήριξη του Ισραήλ. Οι χάρτες που κυκλοφορούν στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα είναι χαρακτηριστικοί. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και ισχυρότατη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα αλλά και κοντά στα στενά του Ορμούζ, μιαν ανάσα από το Ιράν. Οι proxy poweres του Ιράν, όπως οι Χούθι της Υεμένης, νιώθουν πλέον την καυτή ανάσα του Ισράηλ, με πρόσφατες τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Τελ Αβόβ εναντίον των ανταρτών Ανσαρουλάχ.

Την ίδια ώρα τα σενάρια για αλλαγή συνόρων στην περιοχή αρχίζουν και φουντώνουν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα παραλήρημα τρόμου με ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση υποστήριξε, ότι ο επόμενος στόχος είναι η Τουρκία. Νωπές άλλωστε είναι οι απειλές και οι αναφορές για εμπλοκή πολέμου κατά του Ισραήλ. Αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο ως μελλοθάνατο. Dead man walking είναι ο όρος που χρησιμοποίησε Αμερικανός Μάικλ Ρούμπιν σε σχετική αρθογραφία του, στην οποία εξηγεί γιατί μετά την εξολόθρευση του Νασράλα πρέπει να ανησυχεί και ο Ερντογάν, εξαιτίας της προκλητικά επιθετικής ρητορικής του αλλά και της υποστήριξης στους τρομοκράτες της Χαμάς.

Οι Τούρκοι ανησυχούν, ότι η σύγκρουση στην περιοχή μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις για την επιβίωση του τουρκικού κράτους. Πως; Αν μπούνε στο παιχνίδι οι Κούρδοι. Η καταστροφή του Ιράν μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις αναθεώρησεις των συνόρων και δημιουργίας ενιαίου ανεξάρητου κουρδικού κράτους, το οποίο φυσικά θα αποτελέσει σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή για ιστορικούς αλλά και για άλλους βαθύτερους λόγους, που δεν θα εξηγήσουμε στο παρόν κείμενο, αλλά επιφυλλασσόμαστε για το μέλλον.

Και πάμε στο δια ταύτα! Όλη αυτήν την κατάσταση, την προέβλεψε στην εκπομπή Leaders, στις 25 Ιουνίου 2024, ο πατέρας της Γεωπολιτικής στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Μάζης. Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας μιλώντας με τον Ηλία Παπανικολάου, εκτίμησε, ότι θα έχουμε νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή «Θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Θυμηθείτε την παρέμβαση του Ιωάννη Μάζη: