Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζουν να εμβαθύνουν περισσότερο τους στρατιωτικούς τους δεσμούς, όπως αναφέρει ο αναλυτής Paul Iddon την Πέμπτη για το Forbes Magazine.
Αυξάνοντας τους αμυντικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν «βοηθά την Τουρκία να δημιουργήσει απόσταση μεταξύ της ίδιας και τη Ρωσίας εν μέσω ανταγωνισμού των δύο χωρών για επιρροή στην περιοχή», είπε ο Iddon επικαλούμενος την Emily Hawthorne, αναλυτή της Stratfor στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αζέρος ομόλογός του, Ιλχάμ Αλίγεφ υπέγραψαν τον Ιούνιο, στο Σουσί συμφωνία για την επέκταση των πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Κάτω από τη συμφωνία, η οποία έγινε μετά την κατάληψη της πόλης από τους Αζέρους, οι δύο χώρες επίσης δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανακατασκευή και ανανέωση των ενόπλων δυνάμεών τους.
Ο Ερντογάν επίσης ανακοίνωσε, ότι η Τουρκία θα χτίσει στο Αζερμπαϊτζάν εργοστάσιο για να μοιράζεται τεχνολογία και ανα κατασκευάζουν από κοινού στρατιωτιό εξοπλισμό.
Το σύνθημα «δύο κράτη, ένα έθνος» της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συχνά χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν τους κοινούς πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες έχει ήδη γίνει «δύο κράτη, ένας στρατός», είπε ο Iddon επικαλούμενος άρθρο του ιδρύματος “Jamestown”, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.
Το Αζεμρπαϊτζάν δεν έχει σημαντική στρατιωτική-βιομηχανική βάση που μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία να αναπτύξει και να φτιάξει οπλικά συστήματα. Από την άλλη πλευρά, το Μπακού έχει πολλά αποθέματα ενέργειες, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν για να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τουρκικών συστημάτων», είπε ο Iddon.
Αξιολογώντας τη στάση της Ρωσίας σχετικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με το Μπακού, η Emily Hawthorne δήλωσε στο Iddon ότι η Μόσχα δεν θα ανταποκριθεί στους «αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν» ενισχύοντας τους δεσμούς με την Αρμενία, εστιάζοντας στο ίδιο το Αζερμπαϊτζάν.
«Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Αρμενία και πάντα προσπάθησε να εξισορροπήσει τους δεσμούς της και με τις δύο χώρες», ανέφερε.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν έλθει σε άλλα επίπεδα μετά τις συγκρούσεις του Οκτωβρίου στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για το Αζερμπαϊτζάν, προκειμέμνου να ανακτήσει έδαφος από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αρμενία.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr