Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα, ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη σταδιακά να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ερεβάν. Το σχόλιο του Τούρκου προέδρου ακολούθησε των δηλώσεων του Αρμενίου πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος μίλησε νωρίτερα για την ειρήνη στην περιοχή, υποστηρίζοντας, ότι «θετικά σημάδια» έρχονται από την Τουρκία. Ο Πασινιάν είπε, ότι η αρμενική πλευρά θα αξιολογήσει αυτά τα σημεία και θα ανταποκριθεί έμπρακτα.
Ο Γκαρό Παϊλάν, ένας Τουρκοαρμένιος νομικός από το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστήριξε σε δηλώσεις του για την πιθανή επαναπροσέγγιση Αρμενίας-Τουρκίας, ότι υπάρχουν δύο τινά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον δεύτερο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ:
Να συνεχιστεί ο πόλεμος ή να σκεφτούμε τη συμφιλίωση.
Ο Παϊλάν είπε σε συνέντευξή του στο αρμενικό “Factor”, ότι η κύρια προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι τα ανοικτά σύνορα. «Χωρίς να ανοίξουν τα σύνορα είναι αδύνατο να ξεκινήσει η διαδικασία εξομάλυνσης».
Οι δύο χώρες κρατούν κλειστά τα σύνορά τους και δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, ενώ το Πρωτόκολλο της Ζυρίχης, που υπογράφηκε το 2009 για τη συμφιλίωσή τους, δεν υλοποιήθηκε ποτέ και εννέα χρόνια μετά ακυρώθηκε από το Ερεβάν.
Η Αρμενία άνοιξε τον εναέριο χώρο της στις τουρκικές αερογραμμές για τις απευθείας πτήσεις της προς Μπακού, ενώ η κυβέρνηση του Νικόλ Πασινιάν δηλώνει έτοιμη για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Άγκυρα “δίχως προϋποθέσεις” και από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να ανταποκριθεί, αν η προσφορά είναι ειλικρινής.
«Είμαι ευγνώμων να βλέπω, ότι δυο πλευρές σκέφτονται τη δρομολόγηση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης. Θα πρέπει να σκεφτούν την εξομάλυνση των σχέσεων προκειμένου να ξεπεραστεί το τραύμα του πολέμου», σημείωσε ο Παϊλάν.
Σύμφωνα με αυτόν, οι τουρκικές αρχές, πραγματικά θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα διαδικασία, καθώς ο Ερντογάν αναζητεί να αλλάξει την εικόνα της Άγκυρας στη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία, όπως είπε, έχει προβλήματα στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες περιοχές του κόσμου και τώρα έχει ένα περιφερειακό σχέδιο ειρήνης, το οποίο θέλει να επικοινωνήσει στον κόσμο.
«Ο Ερντογάν βλέπει τον Νότιο Καύκασο σαν μία ιστορία να επιδείξει στον κόσμο, ότι η Τουρκία εργάζεται για την Ειρήνη», είπε ο Παϊλάν.
Ο νομικός είπε επίσης, ότι οι Αρμένιοι έχουν ξεχωριστούς λόγους για να μην εμπιστεύονται την Τουρκία, που στήριξε το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020.
“Ομάδα Καυκάσου 6 χωρών”
Υπενθυμίζεται, ότι στα μέσα του Ιουνίου του 2021 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταγράψει τους όρους για την ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας, προτείνοντας την “Ομάδα Καυκάσου 6 χωρών”.
Όπως είχε μεταδώσει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν μετά από πρόσκληση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, (όπου οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Σούσα, πόλη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αργότερα μετέβησαν στο Μπακού) είχε δηλώσει, ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν θα δημιουργήσει μια βάση για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.
“Κατά τη διάρκεια της επίλυσης των προβλημάτων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, θα λάβουμε επίσης τα αντίστοιχα μέτρα. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την Αρμενία από το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων”, δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στο κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν.
Όλες οι περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, και ολόκληρος ο κόσμος θα επωφεληθούν από την ειρήνη και την ηρεμία στον Καύκασο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Όπως έγραφε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε πως: “όχι μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και όλες οι περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, και ο κόσμος θα επωφεληθούν από την ειρήνη και την ηρεμία στον Καύκασο”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, η νέα κατάσταση στον Καύκασο μπορεί να ωφελήσει και τους Αρμένιους, δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την κοινή έκκληση της Άγκυρας και του Μπακού για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας έξι μερών με τη συμμετοχή όλων των περιφερειακών χωρών.
“Η Γεωργία είχε κάποια ερωτήματα σχετικά με αυτό. Στην τελευταία μου συνάντηση με τον πρόεδρο της Γεωργίας, εξήγησα πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Είπε ότι θα μελετήσει την πρόταση”, είχε δηλώσει ο Ερντογάν.
Το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας με την Αρμενία θα έχει σίγουρα θετικές συνέπειες για την τελευταία, είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του προς το Ερεβάν να ξεκινήσει μια νέα εποχή στον Καύκασο, ομαλοποιώντας τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.
Επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τίποτα για να επιλύσει τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ εδώ και 30 χρόνια, ο Ερντογάν τόνισε: “Το Καραμπάχ είναι επίσης ο τόπος όπου χάλασαν τα σχέδια εκείνων που βλέπουν τον κόσμο ως αρένα των πολιτικών και οικονομικών φιλοδοξιών τους”.
Μετά την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος, ο Ερντογάν και ο Αλίγεφ παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Τουρκίας με την Ουαλία για το Euro, όπου ο Τούρκος πρόεδρος είδε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του να ηττάται με 2-0.
Ο Παϊλάν, τα Σεπτεμβριανά και η Γενοκτονία
Ο Γκάρο Παϊλάν είναι αρμενικής καταγωγής βουλευτής Γκάρο Παϊλάν, ο οποίος εκλέγεται με το φιλοκουρδικό HDP στην Κωνσταντινούπολη. Πριν μερικές ημέρες ο Παϊλάν είχε ζητήσει να ξεκινήσει κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με το πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, της ελληνικής εκδοχής της Νύχτας των Κρυστάλλων που έχει μείνει στην ιστορία ως και η «τρίτη Άλωση της Πόλης».
Στην πρόταση που κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση τονίζεται ότι πρόκειται για ένα από σοβαρότερα γεγονότα στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας το οποίο «δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη».
Παραθέτει δε στοιχεία σχετικά με τις λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων που ανήκαν κυρίως σε Έλληνες της Πόλης, για την καταστροφή ορθόδοξων εκκλησιών και κοιμητηρίων, για τους βιασμούς γυναικών, τους ξυλοδαρμούς κληρικών, τις δολοφονίες. Μιλά για «επαίσχυντη σελίδα στην ιστορία της Τουρκίας», και προσθέτει ότι ο όχλος επιτέθηκε και κατά χριστιανών στη Σμύρνη και ότι θύματα ήταν επίσης Αρμένιοι, εβραίοι και Σύροι.
Ο Γκάρο Παϊλάν με την ερώτησή του υπενθυμίζει ότι οι πρωτεργάτες του πογκρόμ έμειναν ατιμώρητοι, και φέρνει ως παράδειγμα τον Οκτάι Εγκίν, τον μουσουλμάνο φοιτητή Νομικής από την Κομοτηνή που συνελήφθη ως δράστης της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη – αυτή ήταν η σπίθα από την οποία ξεκίνησαν τα επεισόδια.
Αν και υπόδικος, ο Οκτάι Εγκίν κατάφερε να διαφύγει στην Τουρκία. Υπηρέτησε στην τουρκική ΜΙΤ και αργότερα έγινε νομάρχης στο Νεβσεχίρ. Χρόνια αργότερα δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ότι ήταν αθώος και θύμα των ελληνικών Αρχών.
Ακόμα, ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής υπενθυμίζει τον απόστρατο στρατηγό Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, ο οποίος το 1991 παραδέχθηκε δημόσια ότι τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου υπήρξαν μια επιχείρηση ανορθοδόξου πολέμου που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Το 1995, όπως δήλωσε, δεν υπήρχε η Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου (ιδρύθηκε το 1971 και ανέλαβε επικεφαλής), υπήρχε όμως το Συμβούλιο Αξιολόγησης Στρατιωτικής Κινητοποίησης.
«Η αντίληψη ότι οι δράστες δεν τιμωρούνται, αλλά ανταμείβονται δεν έχει αλλάξει λόγω των πολιτικών ατιμωρησίας», σημειώνει ο Γκάρο Παϊλάν, φέροντας ως ένα ακόμα παράδειγμα τη δολοφονία του ιδρυτή και αρχισυντάκτη της εφημερίδας Agos, Χραντ Ντινκ.
Εκτός από την πρόταση για την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας, στην Εθνοσυνέλευση κατατέθηκε και νομοσχέδιο από τον επίσης βουλευτή του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεγκερλίολου, με το οποίο προτείνεται να κηρυχθεί η 6η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης και Πένθους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα armenika.gr, Ο Γκαρό Παϊλάν ήταν και είναι πάντα παρών και ενεργός στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία, ήταν φυσικά παρών και στα κινήματα της πλατείας Ταξίμ, στο Γκεζί και με κάθε ευκαιρία καταγγέλλει την καταπίεση και καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία.
«Θα αγωνιστώ ενάντια στην πολιτική άρνησης της Γενοκτονίας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ermenihaber.am ένα μήνα μετά τις εκλογές στην Τουρκία, στις 7 Ιουνίου 2015, όταν το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών – HDP διπλασίασε τα ποσοστά του και κατάφερε να μπει στη Bουλή, με εκπροσώπους από πολλές μειονότητες που ζουν στην Τουρκία, όπως Κούρδοι, Αρμένιοι, Γεζίντι, Χαλδαίοι, κ.λπ.
ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr