Εθνική Άμυνα: DV-DAY : Σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, που εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από τα μέσα και το προσωπικό των συμμετεχουσών δυνάμεων». Επιστέγασμα των ασκήσεων αποτέλεσε η συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή του Μάλεμε.

Το ρεπορτάζ

Την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 έγινε η ολοκλήρωση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» με στρατιωτική επίδειξη στον κόλπο Χανίων και το Μάλεμε. Πρόκειτα για τη Διμερή Διακλαδική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» Ελλάδας – Αιγύπτου. Όπως έγινε γνωστό στην άσκηση συμμετείχαν επίσης με μέσα και προσωπικό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης από την Τετάρτη 17 έως την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή παρατηρητών από την Γαλλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Σαουδική Αραβία. Σκοπός της ήταν “η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η διεξαγωγή προκεχωρημένης διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής”.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης από την Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ και το Ελικοπτεροφόρο Πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων ENS GAMAL ABDEL NASSER παρακολούθησαν:

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Lieutenant General Osama Roshdy Askar, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ Lieutenant General Hamad M. Thani Al-Rumaithi και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα Ismail Ahmed Khairat, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα Sulaiman Humad Salem ALMazroui και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Γάλλος Ναυτικός Διοικητής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας και ο Υπαρχηγός του Βασιλικού Σαουδαραβικού Ναυτικού Υποστράτηγος Mohammed Abdulrahman Alghuraybi ως εκπρόσωπος του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Ακόλουθοι Άμυνας της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «σύνθετα διακλαδικά και υψηλού συντονισμού και απαιτήσεων επιχειρησιακά σενάρια, που εκτελέστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από τα μέσα και το προσωπικό των συμμετεχουσών δυνάμεων». Επιστέγασμα των ασκήσεων αποτέλεσε η συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια στην ακτή του Μάλεμε.

Η σειρά ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΔ της Αιγύπτου στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η συμμετοχή διευρύνθηκε με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2018 και το 2020 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση συγκροτούν “πολυεθνική Task Force”, προφανώς στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, για τη διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων, καθιστώντας την έτσι “μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο”. Για ακόμα μια φορά, το ελληνικό επιτελείο καταλήγει στην ανακοίνωσή του με το συμπέρασμα ότι και η “ΜΕΔΟΥΣΑ 11” συμβάλλει “στην σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής“.

Είναι φανερό ότι η όλο και πιο αυξημένη συμμετοχή σε ασκήσεις τύπου «Μέδουσα», ή «Bright Star», με το συγκεκριμένο μάλιστα αριθμό και είδος στρατιωτικών δυνάμεων, εξυπηρετούν την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της στην περιοχή.

Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί η στρατιωτική συνεργασία της χώρας με μια περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη όπως η Αίγυπτος. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η συμμετοχή ένοπλων δυνάμεων των υπόλοιπων χωρών στις ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις.

Τη στόχευση για γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης εκφράζει ακριβώς και η αναφορά του ΓΕΕΘΑ σε προηγούμενη ανακοίνωσή του για την ίδια άσκηση, για το ρόλο των δυο χωρών «στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας»!

Η εξαγωγή όμως «σταθερότητας και ασφάλειας» από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με εκείνες άλλων χωρών, σε όλη την περιοχή, δεν είναι τίποτε άλλο από εφαρμογή της επιθετικότητας της πολιτικής των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη άσκηση μάλιστα με τον όγκο, το είδος και τον ρόλο των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετείχαν, κάθε άλλο από σταθερότητα και ασφάλεια εκφράζει. Το σύνολο των δυνάμεων που πήραν μέρος, είχαν συγκροτήσει ακριβώς μια “πολυεθνική Task Force”, “παρακαταθήκη” ίσως για τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να δράσει επιθετικά στην Ανατολική Μεσόγειο.