Τοποθέτηση με νόημα! Μετατόπιση Γερμανίας για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζει την τοποθέτηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ για την επανεξέταση εξαγωγής αμυντικού υλικού.
Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε στη Βουλή: «Έχουμε ξεκαθαρίσει, ότι θα επανεξετάσουμε την πολιτική εξαγωγής αμυντικού υλικού των προηγουμένων ετών. Επεξεργαζόμαστε έναν νέο νόμο για τις εξαγωγές με νέους κανόνες. Θα εξετάζουμε σε ποια χώρα στέλνουμε και αν η χώρα αυτή σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και δεν πρέπει να δίνονται άδειες με μόνο κριτήριο τα οικονομικά συμφέροντα».
H δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ έρχεται δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη, ότι το πλέον νευραλγικό σύστημα που διαθέτει το τουρκικό drone, «Bayraktar», αυτό της ανίχνευσης και των αισθητήρων του, πουλιέται από τη Γερμανία στην Τουρκία. Πρόκειται για το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα αισθητήρων και εντοπισμού στόχων, ARGOS II HDT.
Ειδικότερα, στην έγκριτη εκπομπή, «Frontal» του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, ZDF, αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική εταιρεία, Hensoldt, σπάζει το μερικό «εμπάργκο» που έχει αποφασίσει η Γερμανία έναντι της Τουρκίας στα οπλικά συστήματα.
Έτσι, προμηθεύει με τον απαραίτητο εξοπλισμό την Άγκυρα, μέσω θυγατρικής της γερμανικής εταιρείας, με έδρα την Πρετόρια, στη Νότιο Αφρική. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η εταιρεία παρακάμπτει τη υφιστάμενη γερμανική νομοθεσία.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ το γερμανικό Δημόσιο – κυβέρνηση διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Hensoldt, ύψους 25,1%, κάτι όμως που της δίνει δικαίωμα βέτο (blocking minority), όχι μόνο δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματός της, αλλά έκανε τα στραβά μάτια στις εξαγωγές του συστήματος προς την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα, με αφορμή και τα γερμανικά υποβρύχια που αποκτά η Τουρκία, επανειλημμένως έχει ζητήσει από το Βερολίνο να περιορίσει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, αλλά η Γερμανία, τουλάχιστον επί κυβερνήσεως Μέρκελ, αγνόησε παντελώς την ελληνική κυβέρνηση.
Η γερμανική εταιρεία, Hensoldt, συνεργάζεται με την Τουρκία από το 2020, οπότε διεκόπη η συνεργασία της εταιρείας που κατασκευάζει το «Bayraktar» με καναδική εταιρεία, εξαιτίας της συμμετοχής των τουρκικών UAV στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Hensoldt, η οποία διαθέτει και γραφείο στην Άγκυρα, διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με την Τουρκία.
Ιδιαίτερα με τις τουρκικές εταιρείες, Aselsan και STM, κυρίως στον τομέα των εξοπλισμών για το Πολεμικό Ναυτικό. Ανάμεσα στα άλλα, προβαίνει σε προμήθειες και αναβαθμίσεις περισκοπίων (Οptical masts SERO, OMS) των τουρκικών υποβρυχίων κλάσεων Ay, Preveze και Reis.
Κατά τους Γερμανούς αναλυτές, υπάρχει κενό στον νόμο, δεδομένου ότι η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία και άλλες χώρες, μέσω θυγατρικών των γερμανικών εταιρειών που έχουν έδρα σε άλλες χώρες. Αυτό το κενό φαίνεται ότι επικαλείται και η Hensoldt, εκπρόσωποι της οποίας παραδέχθηκαν τις εξαγωγές προς την Τουρκία, υποστηρίζοντας όμως ότι είναι πλήρως συμβατές με τη γερμανική νομοθεσία.
Να επισημανθεί πως οι «Πράσινοι» στις προγραμματικές τους δηλώσεις είχαν δεσμευτεί για νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό των εξαγωγών εξοπλισμού που παρακάμπτουν τις βασικές πολιτικές γραμμές της γερμανικής κυβέρνησης, κάτι που βλέπουμε, ότι τώρα μπαίνει στις ράγες, με τις δηλώσεις της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών.