Στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο γεωπολιτικό περιβάλλον με τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέλυσε ο Ιωάννης Μάζης.
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 FM, υποστήριξε, ότι η Ευρώπη είτε θα προσπαθήσει να αποκτήσει αυτοπροστασία στον τομέα της άμυνας, της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού είτε θα συνεχίσει να σύρεται πίσω από το άρμα της Ουάσινγκτον, η οποία ανάλογα με τη διακυβέρνηση (administration) που διατρέχει, Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, θα προσπαθεί να διεκδικεί την ηγεμονική της θέση στον κόσμο. Γι’αυτόν τον λόγο η επανεκλογή Μακρόν δίνει μία ελπίδα σε επίπεδο ευρωπαϊκής στρατηγικής. Δεν έχουμε παρά να δούμε ξανά την ομιλία του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην Πνύκα, για να δούμε, ότι είχε συνειδητοποιήσει εγκαίρως τι γίνεται και είχε μιλήσει για ευρωπαϊκή κυριαρχία. Δυστυχώς η Ευρώπη είναι ένα φάντασμα, το οποίο κυνηγάμε κάποιοι ονειροπόλοι, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες, δεν έχουν πειστεί, ότι πρέπει να το δημιουργήσουν. Αν η Ευρώπη δεν αποκτήσει αυτήν την ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία, ούτως ώστε να μην άγεται και να μη φέρεται παρά μόνο να λειτουργεί ως ένα μονωτικό στις ηγεμονικές δυνάμεις που κατά καιρούς θυμούνται, ότι είναι ηγεμονικές, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε στο καλύτερο.
Να χωνέψουμε, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι Ευρώπη. Είναι το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αυτό που πρέπει να κάνει είναι φτιάξει τους τέσσερις γεωπολιτικούς πυλώνες, να φροντίσουν τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κράτη, να μην κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, να αποκτήσουν πραγματική ασφάλεια, ευρωπαϊκή. Να αυτονομείται στα επί μέρους σημεία ή να μπορεί να διαπλάθει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την πολιτική του ΝΑΤΟ. Να διαπλάθει με σημαντική συμβολή, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Αυτήν τη στιγμή 10 χώρες της Ευρώπης αποστασιοποιούνται για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Είναι καλύτερο αυτό ή μήπως γινόμαστε ρεζίλι;
Γυρνά πίσω η ιστορία; Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει το εμπρός της ιστορίας. Αν το ξέραμε θα ήμασταν θεοί. Αυτό που ξέρουμε, ότι από τη στιγμή που οι εντάσεις εξαπλώνονται σαν μία κηλίδα λάδι πάνω σε τραπεζομάντηλο είναι ξεκάθαρο, ότι κάποια μέρα το τραπεζομάντηλο θα καταστραφεί. Εδώ έχουμε πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας μέχρι τελευταίου Ουκρανού. Αυτή είναι η κυνική πραγματικότητα.