Την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Political".
Αναλυτικά όσα είπε ο αναλυτής:
Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο με στρατιά αλλοδαπών και με την επί τρεις μήνες και πλέον ελεύθερη κίνηση και έρευνες που έκανε το Oruc Reis σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, με βάση το διεθνές δίκαιο, πιστεύω, ότι αυτές οι δύο κομβικές, χρονικές περίοδοι, βοήθησαν να συνειδητοποιήσει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό σύστημα, το μέγεθος της απειλής, που προέρχεται εξ Ανατολών. Αυτό οδήγησε την Ελλάδα και την κυβέρνηση σε λήψη σε αποφάσεων που μας επιτρέπει να πούμε, ότι η Ελλάδα διανύει ένα μεταβατικό στάδιο, από την πολιτική του κατευνασμού στην πολιτική της αποτροπής. Αυτό το μεταβατικό στάδιο περιέχει αρκετές ενέργειες. Δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα που επιταχύνθηκαν μετά από αυτά τα δύο επεισόδια που προανέφερα.
Είναι και οι ενέργειες που κάνει η Ελλάδα, για να ισχυροποιήσει τη διεθνή της θέση. Με συμμαχίες, με διμερείς επαφές, με προβολή των θέσεών της στα διεθνή φόρα. Με καταγγελίες των προκλήσεων της Τουρκίας. Αυτή η κατάσταση λοιπόν, η διαφαινόμενη μετάβαση από τον κατευνασμό στην αποτροπή, είναι κάτι που ασφαλώς δεν ευχαριστεί την Τουρκία. Την ανησυχεί. Πιστεύω, ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που είναι ένα μέρος αυτού του σχεδίου της μετάβασης θα έλεγα, ότι πυροδότησε αυτή τη σειρά των προκλητικών ενεργειών. Θεωρώ, ότι μεγάλο μέρος, ιδιαίτερα οι υπερπτήσεις της 27ης Απριλίου αλλά και σχεδόν η υπέρπτηση πάνω από την Αλεξανδρούπολη στα μέσα Μαΐου είχαν ίσως μοναδικό αποδέκτη τις ΗΠΑ. Γιατί αν η Ελλάδα κατορθώσει αυτό το σχέδιο της μετάβασης από τον κατευνασμό στην αποτροπή, να εξασφαλίσει την ευμενή ουδετερότητα των ΗΠΑ, δεν λέω συμμαχία. Γιατί μέχρι τώρα η ευμενής ουδετερότητα ήταν με την πλευρά της Τουρκίας, σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις. Δηλαδή το Χόρα που οδήγησε στο πρωτόκολο της Βέρνης, το Σισμίκ που οδήγησε στο ναυάγιο του Νταβός και Ίμια που οδήγησε στο πρωτόκολο της Μαδρίτης που είναι και αυτό καταστροφικό. Σε όλες αυτές τις κρίσεις, αν δεν υποστήριζαν, τηρούσαν ευμενή ουδετερότητα προς την Τουρκία. Τώρα φαίνεται, ότι αλλάζει αυτό. Η Τουρκία θέλει να το αποφύγει. Θέλει να δώσει σαφή μηνύματα στις ΗΠΑ, ότι σε αυτήν την αλλαγή, θα αντιδράσει και αντιδρά.
Από εκεί και μετά η Τουρκία, εκτιμώ, ότι θα ξεδιπλώσει όλες τις διεκδικήσεις της. Θα κάνει σαφή την ατζέντα της. Κύριος αποδέκτης είναι η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα, όπου η Ελλάδα έχει προβάλει τις θέσεις της. Δεν θεωρώ, ότι η Τουρκία έχει σχεδιάσει μία μείζονα κρίση. Με εξαίρεση την έξοδο γεωτρύπανού στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει δηλώσει τις προθέσεις της πού θα το πάει. Κατά τα άλλα, αυτά που θα κάνει στο Αιγαίο, θεωρώ, ότι είναι διαχειρίσιμα. Χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία από την Ελλάδα. Κυρίως εθνική ενότητα και αυτοπεποίθηση. Αυτά τα δύο είναι κρίσιμοι παράγοντες για να ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος και να πάμε πραγματικά στην πολιτική της αποτροπής που αυτή θα είναι λυτρωτική για την πατρίδα μας.
Ο διεθνής παράγων πηγαίνει με αυτόν που έχει αποφασιστικότητα. Παράδειγμα όταν η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα στον Έβρο, είχαμε το σύνολο των χωρών της ΕΕ μαζί μας. Έστειλαν μέχρι και προσωπικό. Τί θέλω να πω; Εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα είναι καθοριστικός παράγοντας. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο μεταβατικό στάδιο, αλλά και να κερδίσουμε αξιόπιστες συμμαχίες και συμμάχους.