Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία και το τετ α τετ που αποφασίστηκε με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλα Σολτς. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ανακοινώθηκε ένα αμυντικό ντιλ. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα στείλει σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία και θα πάρει τα επίσης σοβιετικής προέλευσης αλλά ανατολικογερμανικής κατασκευής, ΤΟΜΑ (MARDER). H εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις περί αποδυνάμωσης της άμυνας των νησιών του Αιγαίου.

Όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, σε κάθε μείζον θέματα, δημιουργούνται δύο στρατόπεδα. Εν προκειμένω υπάρχει η άποψη, ότι τα Marder είναι πιο σύγχρονα από τα BMP-1, τα οποία εξυπηρετούν στο ελληνικό οπλοστάσιο την άμυνα των νησιών και από την άλλη, ότι τα τελευταία, παρά τα προβλήματά τους, έχουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός σε σχέση με τα συστήματα που θα πάρει η Ελλάδα με την ανταλλαγή.

Ο Παναγιώτης Γκαρτζονίκας , από τους εμπειρότερους αξιωματικούς σε θέματα τεθωρακισμένων, Αντιστράτηγος ε.α, Διευθυντής περιοδικού Στρατηγείν, εξηγεί γιατί η συζήτηση για τα ΤΟΜΑ ρωσικής και γερμανικής προέλευσης είναι «περί όνου σκιάς» , το κρίσιμο ζήτημα είναι τα πυραυλικά συστήματα των νησιών, εξηγεί γιατί τα γερμανικά ΤΟΜΑ χωρίς να είναι πανάκεια , είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα ρωσικά που όμως και αυτά έπαιξαν το λειτουργικό τους ρόλο με τα όποια τους προβλήματα και θέτει σε στρατηγική βάση το ζήτημα της αποτροπής, έννοια καταταλαιπωρημένη στα μέρες μας , όπως σημειώνει .

Ο κ. Γκαρτζονίκας , εξηγεί ακόμη ότι οποιαδήποτε εκφορά με όρους περί μείωσης του «στρατιωτικού αποτυπώματος» , δεν είναι παρά εφαρμογή αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά . Η στρατιωτική ηγεσία , τόνισε το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και είναι διαχρονικά αντίθετη, το θέμα είναι αν θα υπάρξει ποτέ πολιτικός που θα τολμούσε μία τέτοια απόφαση και αν θα υπήρχε ποτέ στρατιωτικός με αντίθετη άποψη, που θα την αποδέχονταν αντί να παραιτούνταν, παρά την αντίθεση του .

Ακούστε την παρέμβασή του: