Η αποκάλυψη της «Δίκης στον ΣΚΑΪ» για την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ οδεύει προς τη... Βουλή των Ελλήνων. Ο υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Καβάλας Σ. Εμινίδης θα ζητήσει από την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Χρύσα Αράπογλου να καλέσει στην επιτροπή τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο και τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Οι ερωτήσεις θα έχουν να κάνουν τόσο με το συγκεκριμένο θέμα όσο και για τα στημένα παιχνίδια και την «κάθαρση» στο ποδόσφαιρο.

Η παρέμβαση της Βουλής αφορά στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που αθώωσε τον Αγροτικό Αστέρα για τους δύο αγώνες του 2009 (Αγροτικός Αστέρας - Καβάλα 0-3 στις 28/10 για το Κύπελλο και Καβάλα - Αγροτικός Αστέρας 4-1 στις 14/03 για το πρωτάθλημα Β' Εθνικής).

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε την 01/11/2011 και έρχεται σε πλήρη αντίθεση: α) με την απόφαση της ίδιας επιτροπής, αλλά με διαφορετική σύνθεση στις 03/08/2011, β) με την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ενωσης Football League και Football League 2 και γ) με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα στις 22/09/2011.

Η πρώτη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ είχε αποτέλεσμα την τιμωρία της Καβάλας με αφαίρεση βαθμών και τη διά βίου απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σε σχέση με το ποδόσφαιρο στον Μάκη Ψωμιάδη.
Με βάση αυτή την απόφαση η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στην Καβάλα, η οποία υποβιβάστηκε στη Δ' Εθνική.

Μάλιστα, το σκεπτικό της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ανέφερε ότι οι δύο αγώνες χειραγωγήθηκαν από τον πρόεδρο του Αγροτικού Αστέρα Κωνσταντίνο Ριαβόγλου και κάποιους παίκτες της ομάδας σε συνεργασία με τον αφανή πρόεδρο της Καβάλας Μάκη Ψωμιάδη.

Οταν τον περασμένο Σεπτέμβριο συζητήθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή της Ενωσης Football League και Football League 2 η ίδια υπόθεση με κατηγορούμενο τον Αγροτικό Αστέρα, η απόφαση ήταν υποβιβασμός της ομάδας και ποινή απαγόρευσης οποιασδήποτε ενασχόλησης σε σχέση με το ποδόσφαιρο για επτά χρόνια του Κ. Ριαβόγλου.
Ομως, ο Αγροτικός Αστέρας έκανε έφεση και η υπόθεση που αφορούσε αυτά τα δύο παιχνίδια με την Καβάλα ξαναπήγε στην

Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία πριν από λίγους μήνες και έχοντας ως μέλη τους Θέμελη, Βλάση και Ανδριανόπουλο είχε αποφασίσει την ποινή της Καβάλας, θεωρώντας τα δύο παιχνίδια με τον Αγροτικό Αστέρα στημένα. Η ίδια επιτροπή, αποτελούμενη αυτήν τη φορά από τους Λεοντή, Βασιλόπουλο και την Αναστασάκη, έκρινε τον Αγροτικό Αστέρα και τον πρόεδρό του αθώους, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει αδίκημα του στοιχήματος επειδή όταν διεξήχθησαν οι αγώνες το αδίκημα αυτό δεν προβλεπόταν από τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, στον οποίο περιλήφθηκε το καλοκαίρι του 2010!

Επίσης, στο σκεπτικό αναφέρεται ότι ο Αγροτικός Αστέρας αθωώνεται επειδή οι εκθέσεις της UEFA και του ΟΠΑΠ γι’ αυτά τα δύο ματς αποτελούν «ισχυρή ένδειξη» και όχι «πλήρη απόδειξη».

Προκύπτουν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

1) Αφού για τον Αγροτικό Αστέρα το αδίκημα δεν ισχύει επειδή δεν προβλεπόταν, γιατί η Καβάλα για τους ίδιους αγώνες τιμωρήθηκε; Ισχυε το παράπτωμα του στοιχήματος για την Καβάλα και δεν ίσχυε για τον Αγροτικό Αστέρα;

2) Αφού για την Επιτροπή Εφέσεων ο Αγροτικός Αστέρας αθωώνεται επειδή οι εκθέσεις της UEFA και του ΟΠΑΠ που είναι τα μοναδικά ενοχοποιητικά στοιχεία δεν αποτελούν απόδειξη, τότε γιατί η Καβάλα τιμωρήθηκε; Στην περίπτωση της Καβάλας οι παραπάνω εκθέσεις αποτελούσαν απόδειξη, αλλά για τον Αγροτικό Αστέρα όχι;

3) Πώς γίνεται η Καβάλα να τιμωρείται και ο Αστέρας να αθωώνεται όταν και τους δύο αγώνες τους νίκησε η Καβάλα; Με ποιον έκανε συναλλαγή ώστε να κερδίσει και να πάρει το αποτέλεσμα που ήθελε;

Η Ηλιούπολη τιμωρήθηκε με τη λογική ότι καθόταν μόνη της να χάσει, άρα ο αντίπαλος δεν είχε συμμετοχή.
Η Καβάλα γιατί να τιμωρηθεί αφού κέρδισε χωρίς να κάτσει o Aγροτικός Αστέρας να χάσει;

Πηγή: Εξέδρα