Το περιστατικό στον Έβρο με τους 40 μετανάστες που εγκλωβίστηκαν για μέρες σε νησίδα σχολίασαν ο αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο διεθνολόγος, Σταύρος Καλεντερίδης στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδας” στο Open Beyond, στις 18 Αυγούστου 2022.
Τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεών τους:
Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς: Η Τουρκία εργαλειοποιεί τη δυστυχία των ανθρώπων! Να είμαστε σε εγρήγορση! Έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί στην τελευταία κατάσταση που δημιουργήθηκε (στον Έβρο με τους 40 μετανάστες). Θα μπορούσαμε κάλλιστα να εφαρμόσουμε στρατηγική με soft power, δηλαδή με Αστυνομία, Συνοριοφυλακή, με το ΕΚΑΒ να πάνε να βοηθήσουμε και μετά να ήμασταν εμείς που θα καταγγέλλουμε την Τουρκία. Τώρα μας δείχνουν το δάχτυλο, ενώ ξέρουμε πόσο βάρος έχει επωμιστεί η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.
Τί λέει η γεωγραφική υπηρεσία του στρατού για την εν λόγω νησίδα; Ο πρώην αρχηγός του Δ’ Σώματος Στρατού που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή απάντησε: «Μετά από μία ευθυγράμμιση που έγινε στον Έβρο το 1926, από εκεί και πέρα χωρίστηκαν τα εδάφη δυτικά και ανατολικά του Έβρου, έχοντας σαν όριο γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, τον μέσο ρου του ποταμού. Βεβαίως το ποτάμι μεταβάλλεται ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Όταν κατεβαίνουν τα νερά δημιουργούνται νησίδες και όταν ανεβαίνουν τις καλύπτουν. Είναι μία κατάσταση δύσκολη. Θεωρώ, ότι η περιοχή δημιουργήθηκε σαν νησάκι από τις αυξομειώσεις του ποταμού μετά το 1926. Αυτές οι περιοχές χρειάζονται ενημέρωση. Η νησίδα διχοτομείται από την όριο γραμμή. Η γεωγραφική υπηρεσία του στρατού έχει τρομερή ακρίβεια. Έχει πυραμίδες που οριοθετεί με ακρίβεια το χώρο μας και δεν γίνεται να κάνει λάθος.
Σταύρος Καλεντερίδης: Είναι αλήθεια πως η Τουρκία τεστάρει τα νερά όσον αφορά το ζήτημα το προσφυγικό και την εργαλειοποίησή του. Τεστάρει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρέπει να μας προβληματίσει γιατί η Τουρκία έβγαλε το Αμπντουλχαμίτ Χαν σε πρώτο χρόνο σε τουρκικά νερά. Μετά βλέπουμε το περιστατικό στον Έβρο. Στη γειτονική χώρα υπάρχει κύμα αντιπροσφυγικό. Ο Ερντογάν προσπαθεί λοιπόν να αδειάσει αυτούς τους ανθρώπους, είτε στη Συρία, είτε να επαναλάβει τα γεγονότα στον Έβρο του Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2020.
Όσον αφορά τη δήλωση Μενέντεζ για τη νέα προμήθεια S-400 από την Τουρκία: Στην πρόσφατη συνάντηση στο Σότσι, η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει δεύτερη συστοιχία. Δυστυχώς η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν αντέδρασε. Είναι υπέρ της πώλησης F-16. Ο κ. Μενέντεζ υπενθύμισε ορθά ότι έχει αναγκάσει με νόμο, πως θα πουληθούν F-16 παραμόνο, αν δεσμευτεί ότι δεν θα παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας. Η Τουρκία αρνείται. Όλα αυτά συνδέονται. Η πίεση της Ρωσίας προς την Τουρκία αυξάνεται. Έβαλε ναρκοπέδιο στις επαφές των Τούρκων με τους Αμερικανούς. Η Τουρκία τεστάρει τα νερά σε Έβρο και νησιά. Οι Τούρκοι θέλουν να εξασφαλίσουν μία ήρεμη κατάσταση, παρ’όλα αυτά συνεχίζουν τις πιέσεις προς τη χώρα μας.