Για προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κάνει λόγο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής “Yeni Safak” με τίτλο “Νέα πρόκληση από την Αθήνα”.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που όπως τονίζεται από τη Yeni Safak, ελήφθησαν, από μυστικές πηγές, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία επιχειρούν σε μυστικές αποστολές στο Αιγαίο, ανίχνευσαν κινήσεις δύο αρματαγωγών σε Λέσβο και Σάμο.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν οι Τούρκοι, οι οποίοι δημοσιεύουν φωτογραφίες που πήραν τα drones, 23 τεθωρακισμένα οχήματα παραδόθηκαν στη Λέσβο και 18 στη Σάμο στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Το δημοσίευμα επισημαίνει, συν τοις άλλοις, ότι τα συγκεκριμένα οχήματα προέρχονται από τις εκφορτώσεις των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

To επικοινωνιακό φερέφωνο του Ερντογάν, επικαλούμενο πηγές από τον τομέα της ασφάλειας, υποστηρίζει, ότι αυτές οι κινήσεις είναι απόδειξη πως η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά, τα οποία σύμφωνα με την Τουρκία πρέπει να τελούν υπό αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Το αφήγημα είναι γνωστό και η ουσία της τουρκικής θέσης επίσης. Οι Τούρκοι θέλουν να εισβάλλουν στα ελληνικά νησιά και να τα πάρουν, χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα. Από το 1975 άλλωστε που ιδρύθηκε η Στρατιά του Αιγαίου, δείχνουν ξεκάθαρα, πως η εισβολή στην Κύπρο, ένα χρόνο νωρίτερα, τους άνοιξε την όρεξη για επιβολή των αναθεωρητικών τους σχεδίων, τα οποία η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να υλοποιήσει μέσω ενός νεοοθωμανικού δόγματος ανάκτησης παλιών εδαφών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά, για να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα, η οποία έχει μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του τουρκολιβυκού μνημονίου, σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Πρόσφατα άλλωστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τη χώρα μας με νέο 1922 και επανέλαβε πολλάκις τη φράση «θα έρθουμε βράδυ».

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η Τουρκία ενοχλείται με την στρατιωτική ετοιμότητα της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να περάσει από το δόγμα του κατευνασμού σε αυτό της αποτροπής. Το έργο έχει αλλάξει πλέον και αυτό χαλάει τα σχέδια των γειτόνων και της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία αναζητεί λύσεις για να μείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2023. Αναλυτές θεωρούν, ότι από τη στιγμή που ο Ερντογάν δεν πήρε την άδεια από ΗΠΑ και Ρωσία, για να εισβάλλει στη Συρία, τότε θα στραφεί στα δύο κράτη του Ελληνισμού, την Κύπρο και την Ελλάδα. 

Η χώρα μας πάντως βρίσκεται σε επιφυλακή ακόμα και για θερμό επεισόδιο που θα έχει ως στόχο την πολιτική επιβίωση του Σουλτάνου, αφού όπως αναφέρεται στο τουρκικό σύνταγμα, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν ακόμα και πάνω από ένα έτος. Οπότε είναι δεδομένο, ότι πρέπει οι πάντες στην Ελλάδα, να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε οι Τούρκοι να πάρουν την απάντηση που πήραν τον Αύγουστο του 2020, από τον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος, αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη. "Δεν περνάτε".