Γιατί στο ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικά περιβάλλον που πυροδότησε παγκόσμια ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Τουρκία ως βασική πηγή με την αναθεωρητική της στρατηγική της αστάθειας, είναι η κύρια μεταβλητή απρόβλεπτων εξελίξεων , από τον Καύκασο και την Μέση Ανατολή έως την Ανατολική Μεσόγειο, εξηγεί ο Μάρκος Τρούλης, μιλώντας στο Ράδιο 984.
Ο καθηγητής Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τονίζει πως σε αυτή την φάση, η Τουρκία είναι σε μια διαρκή ανοιχτή διαπραγμάτευση ειδικά με ττις ΗΠΑ , για το ρόλο της. Ο κ. Τρούλης, σημειώνει με νόημα πως την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκείται στην επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι το σωστό πλαίσιο αρχών, αλλά να μην κάνει κινήσεις στρατηγικού βάθους για την εμπέδωση του, επί του πεδίου. Αντίθετα, οι με εξαιρέσεις με την Ιταλία επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και όχι μέχρι τα κομβικά για τους θαλάσσιους διαύλους Κύθηρα, ενισχύει την επιχειρηματολογία της Τουρκίας περί “ειδικών περιστάσεων” στο Αιγαίο.
Τα 40 χλ.μ. βόρεια από την μέση γραμμή με την Λιβύη των ερευνών νότιο-νοτιοδυτικά της Κρήτης, παρά το θετικό ότι πάνε νοτιότερα από την Γαύδο , δεν φτάνουν στη μέση γραμμή. Η ασυνέχεια της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο πέραν του 28ου μεσημβρινού, η μη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο και μια σειρά άλλων πράξεων , στέλνουν διαχρονικά λάθος μήνυμα. Όταν παραχωρείς στη πράξη μειωμένη επήρεια για την Κρήτη στη τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, τι ακριβώς μήνυμα στέλνεις για την επήρεια της ΑΟΖ αναφορικά με το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου και ειδικότερα την Στρογγύλη;