Τις αποσχιστικές ενέργειες στην Τουρκία στη Θράκη με την εργαλοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, κάτι που θυμίζει το παράδειγμα της Κύπρου, σχολίασε ο Λάμπρος Τζούμης, στο "Ράδιο Πρώτο".
Ο αντιστράτηγος ε.α.υποστήριξε την ύπαρξη έντονη προβληματισμού για το ζήτημα, καθώς το τουρκικό προξενείο προσπαθεί να αποκαταστήσει το ελληνικό κράτος και υπενθύμισε τα λόγια του Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος», πάνω στο οποίο βασίστηκε η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, ότι ακόμα και αν δεν είχαμε ούτε έναν μουσουλμάνο στην Κύπρο θα έπρεπε να υπάρχει για να παραμβαίνει η Τουρκία. Ο κ. Τζούμης τόνισε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής στη Θράκη και στάθηκε στους Πομάκους, ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Τούρκους.
Παράλληλα ρωτήθηκε στην αναβάθμιση στην προσπάθεια της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16. Θεωρεί, ότι κάποια στιγμή οι Τούρκοι θα προχωρήσουν το θέμα, ευτυχώς ομως η τουρκική επιθετικότητα αφύπνισε την Ελλάδα, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε εγκαταλήψει τα εξοπλιστικά. Πλέον με την αναβάθμιση των δικών μας F-16 και την απόκτηση Rafale έχουν ανατραπεί οι ισορροπίες.
Στο τέλος χαρακτήρισε επικίνδυνη την επίθεση από μία συγκεκριμένη πλευρά του Τύπου στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, τον οποίο χαρακτήρισε αποφασιστικό, με επαγγελματική επάρκεια. Και σημείωσε, ότι ο στρατηγός δεν ανέχεται παρεμβάσεις και ίσως αυτό δυσαρεστεί διάφορους κύκλους.
Ο αντιστράτηγος ε.α.και συγγραφέας του βιβλίου «Σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων», Λάμπρος Τζούμης, στην εκπομπή «Πρωινοί» Τύποι με τους Μάριο Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο στο «Ράδιο Πρώτο», στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Λίγα λόγια για τον Λάμπρο Τζούμη
Ο Λάμπρος Τζούμης γεννήθηκε, στο Χατζή Μεσσηνίας. Αποφοίτησε από το 8ο Λύκειο Αρρένων Αθηνών. Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και απεφοίτησε το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός, εκτέλεσε τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και Διοικητή Λόχου σε Μονάδες Έβρου και Νήσων. Ως ανώτερος αξιωματικός υπηρέτησε ως επιτελής στην 1η Στρατιά, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Διοίκησε το 286 Τάγμα Πεζικού στη Λήμνο, το 38 Σύνταγμα Πεζικού στη Ρόδο και την Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου.
Από το 2009 έως το 2010 εκτέλεσε τα καθήκοντα του τμηματάρχη του τμήματος Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών σε εθνικό επίπεδο και του Εθνικού αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Emergency Planning Committee. Ως ανώτατος αξιωματικός εκτέλεσε τα καθήκοντα του Υποδιοικητού της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, του Επιτελάρχη Γενικού Επιθεωρητή Στρατού και του Διευθυντού Σχεδίων του ΓΕΣ. Την περίοδο 2014-2015 διοίκησε την 88 Στρατιωτική Διοίκηση – Ταξιαρχία της Λήμνου, όπου και αποστρατεύτηκε.
Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Μετά την αποστρατεία του έχει γράψει πολύ μεγάλο αριθμό άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοπους σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό ημερίδων και δεκάδων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών αναφορικά με το εν λόγω θέμα.