Με τις εξαιρετικά τεκμηριωμένες και αποκαλυπτικές εισηγήσεις-ομιλίες ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων των Γενοκτονιών και της πρόληψης του Εγκλήματος αυτού, του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης στην Θεσσαλονίκη, με την συνεργασία του Ποντιακού Πολιτιστικού συλλόγου Νικόπολης και του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.

Ο Κώστας Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής της ΝΔ Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία 200 χρόνια και αναφέρθηκε στις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο της αύξησης των αμυντικών δαπανών και των διεθνών συμμαχιών για την ανάσχεση του Τουρκικού επεκτατισμού.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί την ιστορία διαστρεβλώνοντας την, αρνούμενη τις Γενοκτονίες που διέπραξε έναντι των Ελλήνων- Αρμενίων και άλλων εθνοτήτων και εμφανίζεται επιτιθέμενη, αντί να απολογείται για το ιστορικό της παρελθόν.

Η Τουρκία κατά τον Ευάγγελο Αποστολάκη προωθεί μια ατζέντα ψευδοϊστορίας, με μεθοδευμένη κεντρικά από την Τουρκική προεδρία κρατική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, με δήθεν εγκλήματα των Ελληνικών αρχών με μετανάστες στο Αιγαίο, με ανακίνηση θέματος Τριπολιτσάς, χαρακτηρίζοντας την Άλωση ως “Γενοκτονία”, με στόχο να κηλιδωθεί η ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης, πρώην Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, αποδόμησε με την χρήση εποπτικών μέσων και χαρτών την Τουρκική προπαγάνδα για την διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

Φώτισε διεξοδικά την πορεία του Ταγίπ Ερντογάν από την εποχή που εξελέγη Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα και πώς αυτή κατέληξε σε μια νέα ηγεσία, που συμπυκνώνει το Σουνιτικό Ισλάμ με ακραίους του πολιτικού και στρατιωτικού φάσματος της Τουρκίας, με σαφή Αντιδυτικό και αναθεωρητικό χαρακτήρα.

Ο Λάζαρος Καμπουρίδης με στοιχεία, απέδειξε ότι η Τουρκία ασκεί ψυχολογικές επιχειρήσεις ευρύτατου πεδίου εντός της Ελλάδας, με σκοπό την πρόκληση φόβου στον Ελληνικό λαό.

Με στόχο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε άνευ όρων παράδοση, σε ατιμωτικές παραχωρήσεις χωρίς ένοπλη σύγκρουση.

Χαρακτήρισε τον πύραυλο Ταιφούν δια του οποίου ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τον Ελληνικό λαό, ως πόθο των Τούρκων και όχι ως απτή πραγματικότητα, καθώς ο πύραυλος δεν υφίσταται επί της ουσίας.

Ο δόκτωρ Ανθρωπολογίας του Princeton university USA, Νίκος Μιχαηλίδης, με την ομιλία του άσκησε σφοδρή κριτική στην διαχρονικά Γενοκτονική πολιτική της Τουρκίας κατά των μη μουσουλμάνων της γειτονικής χώρας, αλλά και των μη Τούρκων μουσουλμάνων, όπως οι Αλεβί και οι Κούρδοι.

Τόνισε την ανάγκη να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει Εθνικό σχέδιο Αποτροπής, που δεν θα στηρίζεται αέναα και μονομερώς στους εξοπλισμούς, αλλά και στην άσκηση πολιτικών ήπιας ισχύος, όπως η υπεράσπιση των θυμάτων των Γενοκτονιών και η ηθική και πολιτική καταδίκη της Τουρκίας για τα εγκλήματα αυτά.

Κατά την άποψη του Νίκου Μιχαηλίδη, η Γενοκτονία αφορά τους πολίτες στο σήμερα και στην οικονομική τους κατάσταση, καθώς η αλλαγή του Γενοκτονικού προτύπου της Τουρκίας σε δημοκρατικό, θα φέρει την Ειρήνη δια της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα την αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών.

Κατέθεσε το παράδειγμα της Γερμανίας, που αναγνωρίζει το Ολοκαύτωμα και με τον τρόπο αυτό εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια μετά τον Ναζισμό, ενώ η Τουρκία αρνούμενη τις Γενοκτονίες ελκύεται από ακραίες και αναθεωρητικές ατζέντες, που δεν έχουν καμία θέση και σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.

Το σωματείο Δράσης *Νίκος Καπετανίδης* θέλει να ευχαριστήσει την εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής Pap Media και τον διαδικτυακό κόμβο ενημέρωσης e-pontos για την κάλυψη και προβολή απευθείας της εκδήλωσης αυτής.