Την καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τουρκίας και του Ντμπειμπά από δικαστήριο της Τρίπολης σχολίασε ο Σταύρος Καλεντερίδης. Τι ακριβώς ακύρωσε το λιβυκό δικαστήριο και πώς επηρεάζονται τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια; Πώς μπορεί η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει την μεγάλη αυτή νομική νίκη, και πώς μπορούμε πιέσουμε περαιτέρω την παραβατική Τουρκία;

Δείτε την παρέμβαση του διεθνολόγου:

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δικαστήριο της Λιβύης, με χθεσινή του απόφαση, ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία, ανέφερε δικαστική πηγή, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Το εφετείο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε τη χθεσινή απόφαση, άφησε χώρο στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, τόνισε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Σημειώνεται ακόμα πως η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει προβεί σε κανένα άμεσο σχόλιο για τη δικαστική απόφαση της Δευτέρας.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραχαράσσει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και γεωγραφίας. Τουρκία και Λιβύη μοιράζονται κοινή ΑΟΖ, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2020 η Ελλάδα είχε υπογράψει την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ήταν και είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.