Με αφορμή τον σεισμό στα τουρκοσυριακά σύνορα που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και δίνονται μάχες για την εύρεση αγνοουμένων, στις οποίες συμμετέχει και ελληνικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, επανήλθε στον δημόσιο διάλογο η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών, μία έκφραση που δημιουργήθηκε το 1999 μετά τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν Κωνσταντινούπολη και Αθήνα.
Ο Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στο OPEN ήταν ξεκάθαρος! Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Δείτε την παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή:
Ένα παράδειγμα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη θέση του Σάββα Καλεντερίδη θα σας δώσει ο Γεωπόλδος. Την Τρίτη (7/2), οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν την περιοχή της πόλης Τελ Ριφάατ στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, αν και ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα τα ξημερώματα (6/2). Ο βομβαρδισμός προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες.
Η πόλη Τελ Ριφάατ, 35 χλμ. βόρεια της πόλης του Χαλεπίου, αποτελεί καταφύγιο για τους εκτοπισμένους από την Αφρίν από το 2018 μετά την τουρκική εισβολή στην Αφρίν και την ύπαιθρό του, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 300.000 Κούρδων ντόπιων κατοίκων. Υπάρχουν 1.662 εκτοπισμένες οικογένειες από την Αφρίν και 35 εκτοπισμένες οικογένειες από την Ιντλίμπ που ζουν στην Τελ Ριφάατ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αυτόνομης Διοίκησης της Αφρίν, η οποία δραστηριοποιείται επί του παρόντος στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Υπάρχουν επίσης 630 οικογένειες που περιλαμβάνουν περίπου 3.000 άτομα των κατοίκων της Τελ Ριφάατ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα καθώς η Τουρκία και η Συρία υφίστανται τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού που σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες ανθρώπους