Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε στην περιοχή μας για τη συνθήκη της Λωζάννης εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας σε εκδήλωση της Λέσχης «Ένωσις Φίλων ΑΕΚ» με κεντρικό θέμα τα 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στο πνευματικό κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής υποστήριξε, ότι όταν υπεγράφη η Λωζάννη το 1923 έγινε χαμός στις προσφυγικές περιοχές. Γιατί όλοι περίμεναν να γυρίσουν πίσω. Όταν έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν στην Ελλάδα 1 εκατ.άνθρωποι αντιμετωπίζοντας άθλιες συνθήκες. Ο Κεμάλ είναι η συνέχεια των Νεότουρκων. Υπήρχε κοινό σχέδιο για τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Η απόφαση ήταν ενιαία: «Να εξοντώσουν τους χριστιανικούς λαούς της Μικράς Ασίας».
Η φωτιά της Σμύρνης έγινε, για να υποχρεωθούν Έλληνες και Αρμένιοι να φύγουν. Αν δεν γινόταν η συμφωνία, της ανταλλαγής πληθυσμών, 400.000 μουσουλμάνοι θα έμεναν στην Ελλάδα. Συνολικά υποχρεώνονται 1,5 εκατ.Έλληνες από τα μικρασιατικά εδάφη, μία εξέλιξη που παρομοιάζεται με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά είναι πολύ χειρότερη. Γιατί με τη Μικρασιατική Καταστροφή παύει να υπάρχει ο ελληνικός πολιτισμός να αναπτύσσεται σε μία από τις δύο ακτές του Αιγαίου, στις οποίες γεννήθηκε. Το εδαφικό κομμάτι της συνθήκης της Λωζάννης μας ενδιαφέρει στο σήμερα. Γιατί; Επειδή οι Τούρκοι την αναθεωρούν, λέγοντας τα πιο απίθανα πράγματα.
Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Ποιο δωράκι έκαναν στην Τουρκία οι μεγάλες δυνάμεις; Το ότι ψάχνουμε να ερμηνεύσουμε ένα κείμενο 100 ετών σήμερα είναι ανωμαλία. Αυτό οφείλεται όμως στην Τουρκία, η οποία συνδέει την στρατιωτικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία πάνω στα νησιά. Την απάντηση έχει δώσει ο Νικολό Μακιαβέλι που είπε, ότι για να αντιμετωπίσεις κακούς γείτονες, χρειάζεσαι δύο πράγματα: Ισχυρό στρατό και ισχυρές συμμαχίες.