Θέλουν τα… βαμπίρ να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Σχέδιο ειρήνης 12 σημείων κατέθεσε το Πεκίνο. Ποια είναι τα θετικά στοιχεία της κινέζικης πρότασης, και γιατί δεν δέχονται ούτε να τα συζητήσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;
Δείτε το βίντεο του Σταύρου Καλεντερίδη:
Οι εξελίξεις στον πόλεμο όπως μεταδίδει το Reuters
Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τις θέσεις τους, σήμερα, Πέμπτη, στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, στα ανατολικά, υπό τα διαρκή πυρά των ρωσικών στρατευμάτων που επιδιώκουν να καταγάγουν την πρώτη μεγάλη νίκη τους εδώ και περισσότερο από μισό χρόνο.
Η Ρωσία λέει ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ θα ανοίξει τον δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της υπόλοιπης στρατηγικής βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς που συνορεύει με τη Ρωσία, ένας από τους κύριους στόχους της εισβολής.
Η Ουκρανία αναφέρει ότι το Μπαχμούτ έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει προβάλει σκληρή αντίσταση. Δεν είναι όλοι στην Ουκρανία πεπεισμένοι ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
«Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα πιθανότατα θα πρέπει να αποχωρήσουμε από το Μπαχμούτ. Δεν έχει νόημα να το κρατήσουμε με κάθε κόστος», δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Σέρχι Ραχμάνιν στο ραδιόφωνο NV αργά το βράδυ της Τετάρτης.
«Αλλά, προς το παρόν, το Μπαχμούτ θα το υπερασπιστούμε με διάφορους στόχους – πρώτον, να προκαλέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ρωσικές απώλειες και, δεύτερον, να αναγκάσουμε τη Ρωσία να ξοδέψει τα πυρομαχικά και τους πόρους της».
Η μάχη για το Μπαχμούτ ξεκίνησε πριν από περίπου επτά μήνες, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η ρωσική πρόοδος από τρεις πλευρές άφησε τους αμυνόμενους με μοναδική διέξοδο προς τα δυτικά.
«Υπάρχει κίνδυνος να περικυκλωθούν οι δυνάμεις μας στο Μπαχμούτ», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Ολεγκ Ζντάνοφ σε ανάρτησή του στο YouTube, αξιολογώντας την κατάσταση ως «κρίσιμη».
«Ο εχθρός προσπαθεί να κόψει τους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών μας στο Μπαχμούτ και να σταματήσει κάθε κίνηση κατά μήκος τους», είπε. «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να κερδίσουν τις οδομαχίες στο Μπαχμούτ ή να καταλάβουν την πόλη επιτιθέμενοι κατά μέτωπο. Ο μοναδικός τρόπος που μπορούν να πάρουν την πόλη είναι να την περικυκλώσουν».
Ο Ζντάνοφ έδωσε μια γλαφυρή περιγραφή των ρωσικών προσπαθειών να αναγκάσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη του ποταμού Μπαχμούτκα.
«Ασκούν αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως κολοσσιαία πίεση, με διαδοχικές επιθέσεις. Φέρνουν ενισχύσεις με φορτηγά και παίρνουν τους τραυματίες τους με τα ίδια φορτηγά. Αυτή η διαδικασία είναι συνεχής –σαν ιμάντας μεταφοράς– όλο το εικοσιτετράωρο».
Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν στην ερειπωμένη πόλη, η οποία προπολεμικά είχε πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους.
«Ο χειμώνας τελείωσε»
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να προελάσουν στο Μπαχμούτ «χωρίς διακοπή» και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι δυνάμεις του «κρατούν κάθε τομέα του μετώπου υπό έλεγχο».
Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται επίσης για νέες επιθέσεις στη Ζαπορίζια, στα κεντρικά της χώρας, αλλά και στο νότιο μέτωπο, στην περιοχή της Χερσώνας, δήλωσε ο στρατός. Περισσότερες από 40 πόλεις και χωριά βομβαρδίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού κέντρου της Χερσώνας και άλλων πόλεων στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, που εγκαταλείφθηκε από τη Ρωσία τον Νοέμβριο.
Ο πόλεμος βρέθηκε στο επίκεντρο την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G20 στο Νέο Δελχί, με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. να λέει ότι η επιτυχία τους θα μετρηθεί από το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να βοηθήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ουκρανοί και Ρώσοι παραδοσιακά σηματοδοτούν την 1η Μαρτίου ως την αρχή της άνοιξης και το παγωμένο έδαφος έχει λιώσει στα μέτωπα, εγκαινιάζοντας την εποχή του βυθίσματος στη μαύρη λάσπη –«bezdorizhzhia» στα ουκρανικά, «rasputitsa» στα ρωσικά– που ήταν διαβόητη στην ιστορία για την καταστροφή των επιτιθέμενων στρατών.
«Ο χειμώνας τελείωσε. Ηταν πολύ δύσκολος και κάθε Ουκρανός, χωρίς υπερβολές, ένιωσε τις δυσκολίες», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα έπειτα από μια συνάντηση με επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα.
«Καταφέραμε όμως να παράσχουμε στην Ουκρανία ενέργεια και θέρμανση. Η απειλή για το ενεργειακό σύστημα παραμένει. Και οι εργασίες συνεχίζονται για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί», είπε ο Ζελένσκι.
Η Ρωσία εξαπέλυσε τακτικά κύματα πυραυλικών επιδρομών σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Ουκρανία χαρακτήρισε την κίνηση υπολογισμένη στρατηγική για την καταστροφή του ηθικού των πολιτών.
Λογοκρισία
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της περιγράφουν τον πόλεμο της Ρωσίας ως απρόκλητο με στόχο να συντρίψει τον ευρωπαϊκό γείτονά της, ο οποίος ήταν μέρος της Σοβιετικής Ενωσης μέχρι τη διάλυσή της το 1991.
Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι προκαλεί την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», που στόχο έχει την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια, και ότι παρατείνει τη σύγκρουση υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Κιέβου με όπλα.
Κορυφαίος βουλευτής της Ρωσίας είπε ότι εισάγει τροποποιήσεις στον νόμο περί λογοκρισίας εν καιρώ πολέμου που θα αυξήσει την ποινή για την απαξίωση του στρατού από πέντε σε 15 χρόνια φυλάκιση και θα επεκτείνει τον νόμο για να καλύψει τη μισθοφορική δύναμη Wagner.
Επιθεώρηση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι η Μόσχα αναπτύσσει έναν νέο τύπο στρατιωτικής στρατηγικής χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα για να προστατευτεί από πιθανή επίθεση των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA σήμερα, Πέμπτη.
Το άρθρο στην επιθεώρηση είναι το τελευταίο μιας σειράς επιθετικών σχολίων από Ρώσους πολιτικούς και σχολιαστές μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θα είναι, εάν χρειαστεί, προετοιμασμένη να αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.