Ως πρόσωπο ανεπιθύμητο στην Τουρκία απελάθηκε εκ νέου ένας Έλληνας πολίτης, με καταγωγή από την Τραπεζούντα.

Πρόκειται  για τον Απόστολο Ασλανίδη, πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών, που απελάθηκε σήμερα στα Ύψαλα, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, όταν με φίλο του οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου, προσπάθησε να εισέλθει σε τουρκικό έδαφος.

«Μου είπαν ότι είμαι persona non grata, μου μιλούσαν για απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και για ταξίδια που έκανα τα προηγούμενα χρόνια στην Τραπεζούντα. Τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα εγγράφως», τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο Απόστολος Ασλανίδης, που εδώ και χρόνια κάνει προσκυνηματικές εκδρομές στην Τραπεζούντα, κάτι που, όπως εκτιμά ο ίδιος, ενοχλεί την Τουρκία.

Ενόχλησε η δράση του

Το περιστατικό αποκαλύπτει το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» που κάνει λόγο για «νέα ωμή και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως επισημαίνει το Σωματείο, «ο Απόστολος Ασλανίδης είναι γνωστός στην κοινότητα των Ελλήνων του Πόντου για τη διαχρονική αγάπη του στα Πατρικά χώματα, καθώς έχει ιδίοις εξόδοις δημιουργήσει ένα καταπληκτικό αρχείο χιλιάδων φωτογραφιών από τα τοπία και μνημεία του Πόντου τα τελευταία 25 χρόνια, με επιμονή και προσήλωση στις μαρτυρίες των προσφύγων της πρώτης γενιάς.

Ο Απόστολος Ασλανίδης διακονεί με σοφία τον Ποντιακό Πολιτισμό και άδολη αγάπη όλα αυτά τα χρόνια και έχει σχέσεις καρδιάς με πολλούς κατοίκους της Τραπεζούντας.

Η νέα απέλαση των Τουρκικών αρχών δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το τουρκικό κράτος δεν πτοείται από το κλίμα συνεννόησης μετά τους σεισμούς και συνεχίζει ακάθεκτο στη στοχοποίηση Ελλήνων του Πόντου, που απλώς αγαπούν με πάθος την Πατρίδα των παππούδων τους».

Ονόματα σε ειδική λίστα

Για ειδική λίστα με Έλληνες που είτε έχουν θεσμική ιδιότητα σε συλλόγους ή ομοσπονδίες στην Ελλάδα είτε είναι οδηγοί σε προσκυνηματικές εκδρομές στην Τραπεζούντα, κάνει λόγο μιλώντας στο TheOpinion ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» , Γιώργος Γεωργιάδης.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν, όμως, λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν  γίνονταν ταξίδια και επομένως δεν έγιναν και απελάσεις. «Πλέον από τα τέλη του ‘21 με αρχές του ‘22 έγιναν περίπου 10 απελάσεις Ελλήνων με αυτή την ιδιότητα που περιέγραψα. Θεωρώ ότι στόχος είναι να “κοπεί ο δρόμος”, ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ Ελληνόφωνων εκεί, κυρίως στην Τραπεζούντα, που μιλούν με την ποντιακή διάλεκτο και Ποντίων από εδώ. Οι απελάσεις είναι κινήσεις προς παραδειγματισμό των υπολοίπων», εκτιμά ο κ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, όσοι απελάθηκαν και έστειλαν έγγραφα για αίτηση θεραπείας, δεν έλαβαν ποτέ απάντηση.

Το Σωματείο αναμένει «από την ελληνική πολιτεία να θέσει άμεσα το θέμα στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποκαλυφθεί πόσοι Έλληνες και με ποια αιτιολογία βρίσκονται στις λίστες προγραφών του καθεστώτος της Άγκυρας, πρακτική που θυμίζει πογκρόμ κατά την κατάλυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ανάλογο περιστατικό στις αρχές Νοεμβρίου με «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τότε τον  περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα που είχε επιχειρήσει να μεταβή στη Σμύρνη με τη νέα γραμμή που συνέδεε εκείνη την περίοδο τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

 

ΠΗΓΗ: theopinion.gr