Τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο φιλοξένησε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 η εκπομπή «Leaders», την οποία παρουσιάζει ο διευθυντής σύνταξης του δελτίου ειδήσεων του Star, Ηλίας Παπανικολάου.

Ο ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην κατάσταση στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, μετά την επιλογή του προέδρου του κεμαλικού κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ως υποψηφίου προέδρου για τις εκλογές στις 14 Μαΐου από την αντιπολιτευόμενη συμμαχία των «6». Ο Έλληνας αναλυτής θεωρεί, ότι η αντιπολίτευση με αυτήν την κίνηση δίνει δεύτερη ευκαιρία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει… come back, αλλά με άλλο ρόλο, αφού επιθυμεί να αλλάξει το πολίτευμα από προεδρική δημοκρατία σε προεδρευόμενη.

Κατά τον κ. Δεσποτόπουλο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαβλέψει την αδυναμία συνεννόησης των κομμάτων. «Χρειάστηκε μήνες για να καταλήξουν σε πρόεδρο», υπογράμμισε, χαρακτήρισε «διακοσμητικό» τον Κιλιτσντάρογλου και προέβλεψε πως η κατάσταση θα περιπλεχθεί περισσότερο και πως θα έχουμε ανατροπές.

 Και αυτό γιατί, ο Ερντογάν μπορεί να επιστρέψει με διαφορετικό ρόλο, δηλαδή ως πρωθυπουργός.

«Τον Ερντογάν δεν τον τρομάζει η ήττα σαν ήττα, αλλά η απώλεια εξουσίας Θα έχει πρόβλημα στα δικαστήρια εξαιτίας των σκανδάλων που βαραίνουν την κυβέρνησή του. Ανησυχώ μήπως προσπαθήσει  να αλλάξει την κατάσταση με σύγκρουση με Ελλάδα», σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον παράγοντα «Ακσενέρ», η οποία έχει περάσει δημοσκοπικά τον Μπαχτσελί του ακροδεξιού, εθνικιστικού κόμματος των «Γκρίζων Λύκων».

Πάνω από τους δύο προαναφερθέντες, δημοσκοπικά υπερέχει το κόμμα των Κούρδων, το HDP, το οποίο ονομάζεται «Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών» και ο ηγέτης του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς βρίσκεται φυλακισμένος.

Πρόκειται για ένα κόμμα, το οποίο κρίθηκε απαγορευμένο στην Τουρκία και εκκρεμεί απόφαση για τη συμμετοχή του στις εκλογές. Πρόσφατα υπήρξε μία εξέλιξη με ξεπάγωμα λογαριασμών Κούρδων βουλευτών του HDP, το οποίο ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης.

«Όλοι θέλουν τις ψήφους των Κούρδων. Κανείς όμως δεν θέλει να ταυτιστεί», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε, κάτι στο οποίο συμφωνούν πολλοί αναλυτές, ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει ρότα, ό,τι και αν συμβεί στις εκλογές.

«Δεν θα αλλάξουν οι διεκδικήσεις της. Η Τουρκία θέλει θαλάσσιες ζώνες και την Κύπρο» ανέφερε και πρότεινε: «Έχουμε ένα κακό γείτονα. Οπότε πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση».

Ακολούθως, ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική της Δύσης. «Οι μεγάλες χώρες θεωρούν την Τουρκία σαν ανάχωμα στον ρωσικό παράγοντα. Εφαρμόζουν την πολιτική του μαστιγίου και του καρότου απέναντί της.  Η Τουρκία έχει ανάγκη πόρους από τις δυτικές χώρες μετά τον σεισμό. Οπότε μπορεί να υπάρξουν κέρδη και για μας», είπε.

Όσον αφορά τις συμμαχίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ υποστήριξε, ότι ως χώρα έχουμε ισχυρότερο λόγο από παλαιότερα.

Στο τέλος ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επεσήμανε, ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο θέμα που μπορεί να λυθεί εύκολα με την Τουρκία, διότι εγείρει συνεχώς διεκδικήσεις. Ο διεθνολόγος θεωρεί, την επίλυση του Κυπριακού ως βάση για να επιλυθούν τα άλλα ζητήματα. Μάλιστα δεν ξέχασε να θίξει την ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία αποκαλεί τουρκική πηγαίνοντας κόντρα στον χαρακτηρισμό που της έχει αποδοθεί από τη συνθήκη της Λωζάνης.


«Βλέπει την Θράκη σαν ευκαιρία, για να δικαιολογήσει μία εισβολή όπως στην Κύπρο», ανέφερε.

Στο τέλος ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος δέχτηκε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα, γιατί η Ελλάδα δεν έχει ένα μεγάλο think tank, το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις απόψεις και θα δίνει μία πατριωτική γραμμή. Δείτε ποια απάντηση έδωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε: