Την πτώση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.
Σύμφωνα με το CNN, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά και πέταξε καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο drone, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Στη συνέχεια, ένας από τους πίδακες κατέστρεψε την προπέλα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του drone, είπε ο αξιωματούχος. Η ζημιά στην προπέλα προκάλεσε την πτώση του Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ανακοίνωση της USAF
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση κατηγορώντας το ρωσικό αεροσκάφος ότι ενήργησε με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο».
«Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε τον έλικα του MQ-9, προκαλώντας τις αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να καταρρίψουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας πέραν του ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό», δήλωσε στη δήλωση ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ James B.Hecker, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αφρική.
Όπως αναφέρουν ειδικοί, δεν είναι σπάνιο ρωσικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει αμερικανικό στον Εύξεινο Πόντο. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν drones Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, για την παρακολούθηση της περιοχής. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά τα οποία δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα. Το συγκεκριμένο περιστατικό με το μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper και το ρωσικό Su-27 βγήκε στη δημοσιότητα λόγω της σύγκρουσης.
MQ-9 Reaper και Ελλάδα
Τα drones MQ-9 Reaper μπορούν να πετάξουν έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, καθιστώντας τα ιδανικά για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως αναφέρει το περιοδικό "Πτήση και Διάστημα", το MQ-9 διαθέτει σύστημα εντοπισμού και αποφυγής (Detect and Avoid – DAA), ραντάρ πολλαπλού ρόλου με λειτουργία ISAR, σύστημα AIS και αισθητήρα βίντεο υψηλής ευκρίνειας, που επιτρέπει τον εντοπισμό και αναγνώριση σκαφών επιφανείας εντός χιλιάδων τετραγωνικών ναυτικών μιλίων. Χάρη στη συνεργασία της GA-ASI με την SES, μια πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών, το MQ-9 μπορεί να αποστείλει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να έχει αυξημένη επιχειρησιακή ακτίνα, πέρα από τη ζεύξη δεδομένων «line-of-sight».
Υπενθυμίζεται, ότι τα MQ-9 Reaper, ότι από τον Νοέμβριο του 2022, έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Λάρισας οκτώ UAV MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους στο πλαίσιο της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.