Facebook Pixel Πρόσω ολοταχώς! Πώς η Βρετανία προσπαθεί να αναχαιτίσει την Κίνα - Ο παράγοντας Ινδία
Life
| 2023-03-16 07:16:00

Πρόσω ολοταχώς! Πώς η Βρετανία προσπαθεί να αναχαιτίσει την Κίνα - Ο παράγοντας Ινδία

του Γεωπόλδου
Πρόσω ολοταχώς! Πώς η Βρετανία προσπαθεί να αναχαιτίσει την Κίνα - Ο παράγοντας Ινδία

Όπου υπάρχουν προσπάθειες από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να εξαναγκάσει ή να δημιουργήσει εξαρτήσεις, θα συνεργαστούμε στενά με άλλους για να τους απωθήσουμε, αναφέρει ανασκόπηση της βρετανικής κυβέρνησης

Τις επόμενες κινήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες στοχεύουν στο βάθος στην αναχαίτιση του κινεζικού παράγοντα καταγράφει ανασκόπηση της βρετανικής κυβέρνησης με τίτλο «Ολοκληρωμένη ανανέωση αναθεώρησης 2023: Απάντηση σε έναν πιο αμφισβητούμενο και ασταθές κόσμο», η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δημοκρατίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει εμβαθύνει περισσότερο σε κράτη «εκτός συνεργασίας και ανταγωνισμού» που προκαλούν αστάθεια.

Ποιος είναι ο πυλώντας πάνω στον οποίο βασίζεται η βρετανική πολιτική; Ο ινδοειρηνικός.

Όπως αναφέρουν πηγές, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβε την πρώτη της σημαντική δέσμευση να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη μόνιμη ένταξη της Ινδίας σε αυτό, ως μέρος μιας ανανεωμένης αναθεώρησης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Η «Ολοκληρωμένη ανανέωση αναθεώρησης 2023: Απάντηση σε έναν πιο αμφισβητούμενο και ασταθές κόσμο» (Integrated Review Refresh 2023: Responding to a More Contested and Volatile World) βασίζεται στην ανασκόπηση του 2021 (IR2021) που είχε μια ινδοειρηνική σύγκλιση. Στην ανανέωση του 2023, η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο ινδοειρηνικός μόνιμος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας, καθώς δεσμεύεται επίσης να εργαστεί για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΕ) με την Ινδία.

«Προχωρώντας πέρα ​​από το IR2021, το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) – και θα καλωσορίσει τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία ως μόνιμα μέλη», αναφέρεται στην ανανεωμένη κριτική.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε ότι αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη πολιτικής, όπως ακριβώς κατατέθηκε η Ολοκληρωμένη Αναθεώρηση Ανανέωση 2023 (IR2023) στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι.

“Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι η πρώτη φορά που το έχουμε σε ένα έγγραφο πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου και το υποβάλλουμε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις του ΣΑΗΕ. Αυτή είναι μια εξέλιξη στη θέση του ΗΒ. Λέμε επίσης ότι υποστηρίζουμε τη μόνιμη αφρικανική ένταξη », δήλωσε στο PTI ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ για τις εξωτερικές υποθέσεις σε μια ενημέρωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όσον αφορά την Ινδία, το IR2023 δεσμεύεται περαιτέρω:

  1. να οικοδομήσει στη διμερή Ολοκληρωμένη Στρατηγική Συνεργασία,
  2. να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη ΗΒ-Ινδίας 2030,
  3. να υποστηρίξει την προεδρία της G20 της Ινδίας,
  4. να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια ΣΕΕ (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου),
  5. να ενισχύσει την εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας,
  6. να προχωρήσει τη συνεργασία στην τεχνολογία
  7. και να ηγηθεί της θαλάσσιας ασφάλειας, η οποία πυλώνας της Πρωτοβουλίας Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού της Ινδίας.

“Η Ινδία είναι μια πολύ σταθερή σχέση βασικής προτεραιότητας για εμάς. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον οδικό χάρτη του 2030 και να εργαζόμαστε για μια ΣΕΕ. Χαιρετίσαμε πραγματικά το αυξανόμενο βάθος της σχέσης τα τελευταία δύο χρόνια και είμαστε ξεκάθαρα να το αναπτύξουμε ως μέρος της ευρύτερης στάσης μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα συνεργαστούμε για να απωθήσουμε την Κίνα»

Ενώ η εστίαση της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη στη συνεργασία με δημοκρατίες με ομοϊδεάτες, υπάρχει μια ευδιάκριτη ρεαλιστική προσέγγιση για τη συμμετοχή σε ευρύτερους διαλόγους που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ανοιχτής και σταθερής διεθνούς τάξης.

Η ανασκόπηση αναφέρει: «Η Κίνα θέτει μια πρόκληση που καθορίζει την εποχή για τον τύπο της διεθνούς τάξης που θέλουμε να δούμε, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε επίπεδο αξιών – και έτσι η προσέγγισή μας πρέπει να εξελιχθεί.

“Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να συνεργαστούμε με το Πεκίνο σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Αλλά όπου υπάρχουν προσπάθειες από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να εξαναγκάσει ή να δημιουργήσει εξαρτήσεις, θα συνεργαστούμε στενά με άλλους για να τους απωθήσουμε.” Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη εστίαση, με τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit με την Ευρώπη να είναι πλέον πιο στενά ευθυγραμμισμένες με τον Ινδο-Ειρηνικό.

“Η ασφάλεια και η ευημερία του Ευρω-Ατλαντικού θα παραμείνει η βασική μας προτεραιότητα, ενισχυμένη από την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών μας σχέσεων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ευρύτερη γειτονιά μας στην περιφέρεια της ηπείρου μας και έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Εμείς θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις, θα υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανακούφιση της φτώχειας και θα αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής», επαναλαμβάνει η ανασκόπηση.

Δημιουργία Εθνικής Αρχής Προστασίας Ασφάλειας

Το IR23 καθορίζει μια σειρά από πρόσθετες ενέργειες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας Εθνικής Αρχής Προστασίας Ασφάλειας εντός της υπηρεσίας ασφαλείας MI5 για να παρέχει σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών του Ηνωμένου Βασιλείου άμεση πρόσβαση σε συμβουλές από ειδικούς για την ασφάλεια.

Υπάρχει επίσης διπλασιασμός της χρηματοδότησης για ένα πρόγραμμα «China Capabilities» σε επίπεδο κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στην εκπαίδευση στη γλώσσα των Μανδαρίνων και στη διπλωματική τεχνογνωσία στην Κίνα. Ένα πρόγραμμα σπουδών του Κολλεγίου για την Εθνική Ασφάλεια θα αναπτυχθεί επίσης για την ενίσχυση των ικανοτήτων εθνικής ασφάλειας σε όλη τη βρετανική κυβέρνηση.

20 εκατομμύριες βρετανικές λίρες για την παγκόσμια υπηρεσία του BBC

Μια πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών θα παρασχεθεί από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) για την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να παρέχει 42 γλωσσικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.

“Αυτή η εφάπαξ χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC να διατηρήσει την ασυναγώνιστη θέση της ως ο μεγαλύτερος διεθνής ραδιοτηλεοπτικός φορέας στον κόσμο και να συνεχίσει να παίζει τον κρίσιμο ρόλο της στην αντιμετώπιση της επιβλαβούς παραπληροφόρησης παρέχοντας αξιόπιστες, αμερόληπτες ειδήσεις και αναλύσεις παγκοσμίως”, δήλωσε ο Cleverly.

Η ανανεωμένη ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δημοκρατίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο σε κράτη «εκτός συνεργασίας και ανταγωνισμού» που προκαλούν αστάθεια. Έχει τεθεί ως σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει μια «δύσκολη και επικίνδυνη» δεκαετία.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags