Της ναυτικής άσκησης «La Perouse» που ένωσε 5 δυνάμεις στον Ινδικό Ωκεανό ηγήθηκε η Γαλλία. Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα (13/3) και πραγματοποιήθηκε για 3η φορά. Σε αυτή συμμετείχαν Ινδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Γαλλία και ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Κίνα, η οποία έχει διαφωνίες με πολλές χώρες της περιοχής σε σχέση με εδαφικά ζητήματα, όπως με την Ιαπωνία, το Μπρουνέι, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία
"Η ναυτική άσκηση La Perouse 5 εθνών υπό την ηγεσία της Γαλλίας ξεκίνησε στον Ινδικό Ωκεανό. Πλοία της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας εντάχθηκαν στο ελικόπτερο του Γαλλικού Ναυτικού και μοιράστηκαν τη αφοσίωσή τους τους για τον Ινδο-Ειρηνικό που βασίζεται σε κανόνες", έγραψε στο Twitter ο Γάλλος Πρέσβης, Emmanuel Lenain.
Η άσκηση «La Perouse» είναι μια πολυμερής ναυτική άσκηση με στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Η άσκηση παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για τα συμμετέχοντα έθνη να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές και τακτικές τους δεξιότητες σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον, να κατανοήσουν καλύτερα το ένα τις θαλάσσιες μεθοδολογίες του άλλου και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν από κοινού. Η άσκηση στοχεύει επίσης στην εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ της Ινδίας και της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η πρώτη έκδοση της πολυεθνικής άσκησης La Perouse με πρωτοβουλία της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε το 2019 και συμμετείχαν ναυτικά της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Στη δεύτερη έκδοση το 2021, εντάχθηκε για πρώτη φορά το Ινδικό Ναυτικό. Η συμμετοχή της Ινδίας το 2021 ολοκλήρωσε την εκπροσώπηση των δυνάμεων QUAD (Ινδία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία) στη Ναυτική Άσκηση υπό την ηγεσία της Γαλλίας.
Ο Ινδο-Ειρηνικός μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε ένα σοβαρό Ναυτικό Θέατρο για πολυεθνικές δραστηριότητες με όραμα να δημιουργήσει μια ελεύθερη, ανοιχτή, περιεκτική και βασισμένη σε κανόνες τάξη στον Ινδο-Ειρηνικό για την υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ειρηνικής συνεργασίας χρήση των θαλασσών. Ο στόχος είναι ο σεβασμός και η τήρηση των διεθνών νόμων, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και η ειρηνική επίλυση διαφορών χωρικών υδάτων.
Στόχος η ανάσχεση της Κίνας
Ο ρόλος των ναυτικών QUAD στην IOR (Περιοχή Ινδικού Ωκεανού) έχει καταδειχθεί καλά από τις δυνατότητες αποτελεσματικής συνεργασίας εμπλοκής των πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων μέσω ναυτικών ασκήσεων όπως σχηματισμοί, ασκήσεις ζωντανών πυρών, επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει μια αμυντική περίμετρο γύρω από τις θάλασσές της (Κίτρινη Θάλασσα, Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας) ακολουθώντας μια πολιτική άρνησης πρόσβασης της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές.
Η Κίνα έχει διαφωνίες με πολλές χώρες της περιοχής σε σχέση με εδαφικά ζητήματα, όπως με την Ιαπωνία, το Μπρουνέι, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία κ.λπ.
Υπενθυμίζεται, ότι η Γαλλία που ηγήθηκε της άσκησης είναι σύμμαχος της Ελλάδας, ενώ ΗΠΑ και Αυστραλία συμμετέχουν στη συμφωνία AUKUS μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, της οποίας ήταν προϊόν η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας για την αγορά των Belharra, καθώς η Αυστραλία εξαιτίας αυτής της συμφωνίας ακύρωσε τεράστια συμφωνία με τη Γαλλία για ναυτικούς εξοπλισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η άσκηση φέρει το όνομα του Ζαν-Φρανσουά ντε Γκαλώπ, κόμη του Λαπερούζ, ο οποίος ήταν Γάλλος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του και σημαντικός εξερευνητής, ο οποίος χάθηκε με την αποστολή του ενώ εξερευνούσε την Ωκεανία.