Μία αξιοσημείωτη αλλαγή στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζεται να αγκαλιάσει η Ινδία, μετά τις συστάσεις μιας ειδικής ομάδας που συστάθηκε το 2021.
Η χώρα θα αποκτήσει σύντομα ένα σύγχρονο και έξυπνο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χαρακτηριστικά όπως παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και αυτοματοποιημένη λειτουργία του δικτύου, καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης, δυνατότητα αυξημένου μεριδίου ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ενέργειας, ενισχυμένη χρήση της μετάδοσης χωρητικότητα, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο καθώς και σε φυσικές καταστροφές, κεντρική και βασισμένη σε δεδομένα λήψη αποφάσεων, μείωση των αναγκαστικών διακοπών μέσω συστημάτων αυτοδιόρθωσης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η σύγχρονη τεχνολογία θα παίξει βασικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία μετάδοσης.
Η έκθεση της επιτροπής έγινε δεκτή από την κυβέρνηση μετά από συζητήσεις υπό την προεδρία του Υπουργού Ενέργειας και Νέας & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας RK Singh πρόσφατα. Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός τόνισε ότι ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του οράματος της κυβέρνησης να παρέχει 24×7 αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια στους ανθρώπους και επίσης να εκπληρώνει τους στόχους βιωσιμότητας. Ο Singh είπε ότι οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής απαιτούν ένα πλήρως αυτοματοποιημένο, ψηφιακά ελεγχόμενο, πλέγμα γρήγορης απόκρισης, το οποίο είναι ανθεκτικό σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και φυσικές καταστροφές.
Είπε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει την απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να προστατεύεται το δίκτυο και να αποφεύγονται μεγαλύτερες διακοπές λειτουργίας. Εκτιμώντας τις προσπάθειες της ειδικής ομάδας, ο Singh ζήτησε από την Κεντρική Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας (CEA) να διαμορφώσει τα απαραίτητα πρότυπα και κανονισμούς για την υιοθέτηση προσδιορισμένων τεχνολογικών λύσεων και να θέσει επίπεδα επιδόσεων αναφοράς, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς στη χώρα.
Η ειδική ομάδα στην έκθεσή της συνέστησε ένα πακέτο τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων που μπορούν να υιοθετηθούν για να καταστούν τα κρατικά δίκτυα μεταφοράς έτοιμα για το μέλλον. Οι συστάσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στις κατηγορίες εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων συστημάτων μεταφοράς. Χρήση προηγμένης τεχνολογίας στην κατασκευή και επίβλεψη, λειτουργία και διαχείριση. Έξυπνα και έτοιμα για το μέλλον συστήματα μετάδοσης. Και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
Η ειδική ομάδα έχει συστήσει Κεντρική Απομακρυσμένη Παρακολούθηση, Λειτουργία Υποσταθμών συμπεριλαμβανομένου SCADA, Ευέλικτες συσκευές μετάδοσης εναλλασσόμενου ρεύματος, σύστημα δυναμικής φόρτωσης γραμμής, σύστημα μέτρησης ευρείας περιοχής με χρήση PMU και ανάλυση δεδομένων, υβριδικό σύστημα AC / HVDC, τεχνικές πρόβλεψης συντήρησης με χρήση αλγορίθμων AI/ML. HTLS Conductors, Process Bus Protection Automation and Control GIS/Hybrid Substation, Cyber Security, Energy Storage Systems και Drones & Robots στην κατασκευή/επιθεώρηση στοιχείων μετάδοσης.
Η χρήση ρομπότ αναμένεται όχι μόνο να ελαχιστοποιήσει την ανθρώπινη παρέμβαση και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τη ζωή, αλλά και να εξοικονομήσει χρόνο διασφαλίζοντας παράλληλα ακρίβεια κατά την κατασκευή και τη συντήρηση. Η ομάδα εργασίας συνέστησε επίσης σημεία αναφοράς για τη διαθεσιμότητα του δικτύου μεταφοράς και τον έλεγχο της τάσης με βάση την απόδοση των παγκόσμιων βοηθητικών υπηρεσιών μετάδοσης.
Αυτές και άλλες συστάσεις αποτελούν μέρος μιας έκθεσης μιας ειδικής ομάδας που συστάθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας τον Σεπτέμβριο του 2021 υπό την προεδρία του προέδρου με τον γενικό διευθυντή POWERGRID για να προτείνει τρόπους για τον εκσυγχρονισμό του τομέα μεταφοράς και να τον καταστήσει έξυπνο και μελλοντικό- έτοιμος.
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες συστάσεις θα εφαρμοστούν σε διάστημα ενός έως τριών ετών, οι μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις προτείνεται να υλοποιηθούν σε περίοδο τριών έως πέντε ετών.