Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα επισκέπτεται την Ινδία σε ένα διήμερο ταξίδι, το οποίο σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων, θεωρείται μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανασκόπηση των διμερών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αναφορά υποστηρίζεται, ότι «από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022 μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας, τώρα είναι μια σημαντική στιγμή να εμπλακούμε σε διμερές επίπεδο, καθώς τόσο το Νέο Δελχί όσο και το Τόκιο ασκούν τις Προεδρίες των G20 και G7, αντίστοιχα. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών εκτείνεται σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η Ε&Τ, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και οι κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κισίντα στην Ινδία, τα συγκλίνοντα συμφέροντα για σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ασφάλεια των τροφίμων και της υγείας, οι ενεργειακές μεταβάσεις και η οικονομική σταθερότητα, μπορούν να εργαστούν από τα δύο έθνη.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Arindam Bagchi δήλωσε ότι η Ιαπωνία είναι ένας «πολύ σημαντικός εταίρος» και τόνισε ότι η Ινδία προσβλέπει στην ανταλλαγή απόψεων.

"Ανυπομονούμε για την επίσκεψη του αξιότιμου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας τη Δευτέρα. Όπως γνωρίζετε, η Ιαπωνία είναι ο πολύ σημαντικός εταίρος μας. Έχουμε ετήσιες συνόδους κορυφής μαζί τους και αυτό είναι μέρος αυτού. Είναι επίσης εταίροι σε πολυμερείς και πολυμερείς κατασκευάζει, οπότε ανυπομονούμε για μια πλούσια συζήτηση. Ανυπομονούμε για την ανταλλαγή απόψεων», είπε ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ.

"Ο Πρωθυπουργός είχε πάει στην Ιαπωνία πέρυσι. Ο πρωθυπουργός Κισίντα είχε έρθει εδώ, οπότε ανυπομονούμε να προωθήσουμε αυτές τις συζητήσεις, αλλά ποια θα είναι τα σημεία συζήτησης, ποια θα είναι τα αποτελέσματα αφήστε τους ηγέτες να μιλήσουν γι' αυτό. Νομίζω ότι είναι αρκετά μακριά πολύ νωρίς για να το κρίνω αυτό», είπε ο Arindam Bagchi.

Ωστόσο, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τα σημεία συζήτησης της συζήτησης που θα γίνει μεταξύ του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Ιάπωνα ομολόγου του.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ινδία από τις 20 έως τις 21 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωση στις 10 Μαρτίου.

Η Ινδία και η Ιαπωνία μοιράζονται «Ειδική Στρατηγική και Παγκόσμια Συνεργασία». Οι σχέσεις Ινδίας-Ιαπωνίας αναβαθμίστηκαν σε «Παγκόσμια εταιρική σχέση» το 2000, «Στρατηγική και παγκόσμια εταιρική σχέση» το 2006 και «Ειδική στρατηγική και παγκόσμια εταιρική σχέση» το 2014. Από το 2006 πραγματοποιούνται τακτικές ετήσιες σύνοδοι κορυφής μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας (η τελευταία ετήσια Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022 στο Νέο Δελχί).

Το Νέο Δελχί και το Τόκιο αποτελούν επίσης μέρος του Τετραμερούς Στρατηγικού Διαλόγου (QUAD), μαζί με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Είναι ένας στρατηγικός διάλογος για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που διατηρείται από συνομιλίες μεταξύ των χωρών μελών. Το Quad είναι αφιερωμένο στη συνεργασία με περιφερειακούς συμμάχους που υποστηρίζουν έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό.

Επιπλέον, η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας από τους βασικούς τομείς εμπλοκής.

Η επιτυχής διεξαγωγή της πρώτης άσκησης μαχητικών αεροσκαφών «Veer Guardian» τον Ιανουάριο του 2023 στην Ιαπωνία μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν ένα σημαντικό ορόσημο. Ακολούθησε από κοντά η 4η στρατιωτική άσκηση «Dharma Guardian», η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ιαπωνία.

Η συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Ναυτικού και Ναυτικού, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού ασκήσεων. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Ινδία συμμετείχε στη Διεθνή Αναθεώρηση Στόλου στην Ιαπωνία και στην άσκηση Malabar στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας. Είχε προηγηθεί το JIMEX μεταξύ των δύο ναυτικών μας τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας ανήλθε σε 20,75 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο ποτέ.

Η Ιαπωνία είναι επίσης ο 5ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ιαπωνικών εταιρειών διερευνά ευκαιρίες στην Ινδία σε διάφορους τομείς.

Επιπλέον, η Ινδία και η Ιαπωνία έχουν μια εταιρική σχέση βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας (IJICP) βάσει της οποίας και οι δύο χώρες συνεργάζονται για την προώθηση της βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας οδικός χάρτης στο πλαίσιο της IJICP (Σύμπραξη Βιομηχανικής Ανταγωνιστικότητας Ινδίας-Ιαπωνίας) ξεκίνησε στην Ετήσια Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί τον Μάρτιο του 2022.

Η συνεδρίαση της IJICP πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στις 28 Φεβρουαρίου 2023. του DPIIT από ινδική πλευρά και ο υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων, Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου & Βιομηχανίας από την Ιαπωνική πλευρά.

Η Ιαπωνία και η Ινδία εγκαινίασαν μια εταιρική σχέση καθαρής ενέργειας κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Στοχεύει στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας μέσω ποικίλων και ρεαλιστικών ενεργειακών μεταβάσεων χρησιμοποιώντας όλες τις ενεργειακές πηγές και τεχνολογίες για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας, ουδετερότητας άνθρακα και οικονομικής ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr