Το ειδικό ενδιαφέρον που έχει η Φινλανδία για τη χώρα ως παράδειγμα είχε εντοπίσει εγκαίρως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, μπορεί στην εποχή του «Ψυχρού Πολέμου» η περιβόητη «φινλανδοποίηση», να εθεωρείτο παράδειγμα προς αποφυγή, σήμερα όμως ισχύει το αντίθετο.
Απέναντι σε μια πανίσχυρη χώρα, όπως η Ρωσία, η Φινλανδία προτάσσει ένα μοντέλο αμυντικής θωράκισης που βασίζεται και στους πολίτες – οπλίτες, όπως και η Ελλάδα.
Τα χαρακτηριστικά της στρατωτικής θητείας στην Φινλανδία
Η θητεία έχει παρόμοια διάρκεια με αυτήν στη χώρα μας αλλά σε μεγάλο μέρος της η στρατιωτική εκπαίδευση είναι εντατική. Παράλληλα, όμως, δίνει τη δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης στους οπλίτες θητείας, στον ελεύθερο χρόνο από τη στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε το διάστημα αυτό να μη θεωρείται «χαμένο». Υπάρχει επίσης συστηματική αξιοποίηση της εφεδρείας με εκπαίδευση, ασκήσεις κλπ. κατά τακτικά χρονικά διαστήματα.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, για όλους αυτούς τους λόγους ο Ν. Δένδιας είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «φινλανδικό μοντέλο» για τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει στο περιεχόμενο της θητείας και όχι στον χρόνο της, ο οποίος είναι δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει.
Ο Υπουργός Άμυνας είχε μάλιστα επισκεφθεί τη Φινλανδία τον Φεβρουάριο που πέρασε όπου συναντήθηκε με τον τότε Υπουργό Άμυνας της χώρας Antti Häkkänen. Επισκέφθηκε όμως και μονάδα του στρατού της χώρας, όπου παρακολούθησε μέρος της εκπαίδευσης, όπως και το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών της Φινλανδίας. «Αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους» είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του ο Ν. Δένδιας.