Ως παράθυρο ευκαιρίας για την Ινδία για να «ενσωματωθεί ως σημαντικός παίκτης στη Μέση Ανατολή», βλέπει τη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, η οποία δείχνει μια σημαντική αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο αντιπάλων, το «The Diplomat» ένα διεθνές διαδικτυακό περιοδικό ειδήσεων που καλύπτει την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού,
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής έγινε με τη μεσολάβηση της Κίνας. Σε γενικές γραμμές, τα ινδικά συμφέροντα στον Κόλπο θα είναι εύλογα πιο ασφαλή εάν οι δύο σκληροί αντίπαλοι εργάζονταν ενεργά για την αποκλιμάκωση των αμοιβαίων εντάσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ειδήσεων.
Οι τρέχουσες εξελίξεις μπορεί περιέργως να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για την Ινδία να προβληθεί ως μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην Κίνα. Ο δισταγμός των ΗΠΑ να ξοδέψουν πρόσθετο πολιτικό κεφάλαιο για τη μεσολάβηση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή δημιουργεί μια ευκαιρία σε άλλους να καλύψουν αυτόν τον χώρο.
Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι η Κίνα αρχίζει να γεμίζει αυτό το κενό. Ωστόσο, δεδομένων των μακροχρόνιων δεσμών της Ινδίας με τα περισσότερα κράτη του Κόλπου, το Νέο Δελχί έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι της Κίνας για να γίνει πιο αξιόπιστος εταίρος και μεσολαβητής. Η μεγάλη ινδική διασπορά στη Μέση Ανατολή είναι ένα τρομερό πλεονέκτημα που παρέχει στην Ινδία ένα μοναδικό πλεονέκτημα ήπιας ισχύος.
Η ινδική διασπορά στη Σαουδική Αραβία μπορεί να λειτουργήσει ως σταθερή άγκυρα στις σχέσεις, παρά τις αλλαγές πολιτικής και τους εξωτερικούς κραδασμούς. Ένα άλλο πλεονέκτημα για την Ινδία είναι η αυξανόμενη συνεργασία της με την Ινδία. Η συνεργασία I2U2 μεταξύ της Ινδίας, του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ έχει ήδη βάλει την Ινδία στον καμβά της συμμαχίας της περιοχής. Η Ινδία έχει ισχυρά κίνητρα να προωθήσει το I2U2 καθώς επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή και να αποκτήσει σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή, σημειώνει το «The Diplomat».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός πρεσβευτής στην Ινδία, Ιράζ Ελαχί, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας με τη μεσολάβηση της Κίνας δεν πρέπει να ανησυχεί για την Ινδία, προσθέτοντας ότι αυτό το βήμα θα μπορούσε να ωφελήσει την Ινδία, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και την ειρήνη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
«Η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν είτε η μεσολάβηση έχει γίνει από την Κίνα είτε από την Ινδία είτε από οποιαδήποτε άλλη θα ήταν προς όφελος της Ινδίας. Δεδομένου ότι βοηθά και εντείνει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου», είπε ο Ιρανός απεσταλμένος.
Ο Ιράζ Ελαχί είπε ότι οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα είναι προς όφελος της Ινδίας. Είπε, «(οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας) θα ήταν προς όφελος της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι έγινε με τη μεσολάβηση της Κίνας. Νομίζω ότι δεν είναι ανησυχητικό για την Ινδία. Η Κίνα είναι μια δύναμη στον κόσμο που ανταγωνίζεται τώρα τις ΗΠΑ και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη δύναμη και τη θέση της Κίνας. Η Ινδία είναι μια ανερχόμενη δύναμη. Έτσι, αυτή η επανέναρξη θα μπορούσε ν είναι προς όφελος της Ινδίας».
«Υπάρχουν διαφορετικά κοινά σημεία μεταξύ δύο χωρών. Φυσικά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πολιτικών τους προσεγγίσεων. Το κύριο σημείο είναι ότι το Ιράν θα πρέπει να δεχτεί τη Σαουδική Αραβία όπως είναι και η Σαουδική Αραβία πρέπει να δεχθεί το Ιράν όπως είναι. Βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα έθνη με σεβασμό. Το να μην παρεμβαίνουμε στο εσωτερικό τους ζήτημα είναι βασική αρχή στην εξωτερική μας πολιτική», πρόσθεσε ο Ιρανός πρέσβης στην Ινδία.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι το άρθρο στο «The Diplomat», το οποίο τιτλοφορείται ως "China’s Role in the Iran-Saudi Deal May Not Be All That Bad for India" ελληνιστί "Ο ρόλος της Κίνας στη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας μπορεί να μην είναι τόσο κακή για την ινδία", υπογράφει ο Sajid Farid Shapoo, ο οποίος είναι στρατηγός της Ινδικής Αστυνομίας και υποψήφιος για Ph.D. στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Υποθέσεις από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και αρθρογραφεί τακτικά για γεωπολιτικά θέματα και ζητήματα ασφάλειας.