Ο Πρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου ( Κνεσέτ), Αμίρ Οχάνα, επέλεξε να επισκεφτεί την Ινδία, ως πρώτο του προορισμό μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, καθώς είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και επειδή η χώρα προχωρά μπροστά με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Ο Οχάνα είπε ότι η Ινδία και το Ισραήλ έχουν μια μεγάλη σχέση μεταξύ των ηγετών, μεταξύ των ανθρώπων και μια μεγάλη νέα σύνδεση μεταξύ των κοινοβουλίων.

Η Κνεσέτ είναι το μονοθέσιο κοινοβούλιο του Ισραήλ και η ανώτατη αρχή του κράτους.

«Επέλεξα την Ινδία ως τον πρώτο μου προορισμό ως ομιλητή για να επισκεφθώ, επειδή είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, επειδή προχωρά με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, επειδή η σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι τόσο μεγάλη τα τελευταία χρόνια και επειδή δεν έχει ποτέ βουλευτής της Κνεσέτ δεν επισκέφτηκε την Ινδία», είπε ο Οχάνα.

«Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, είναι μια ιστορική επίσκεψη. Συνάντησα τον πρόεδρο της Ινδίας, τον αντιπρόεδρο που είναι επίσης πρόεδρος της Άνω Βουλής και τον Πρόεδρο της Λοκ Σάμπα, της Κάτω Βουλής με την οποία υπέγραψα Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των κοινοβουλίων. Έτσι, έχουμε μια μεγάλη σύνδεση μεταξύ των ηγετών, μεταξύ του λαού και μια μεγάλη νέα σύνδεση μεταξύ των κοινοβουλίων», είπε περαιτέρω ο Πρόεδρος της Κνεσέτ.

Ο Οχάνα την Παρασκευή αποκάλεσε την Ινδία έναν από τους πιο στενούς και αγαπημένους φίλους του Ισραήλ. Ο ίδιος εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που προσκλήθηκε στην Ινδία.

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Λοκ Σαμπά, Ομ Μπίρλα. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Αυτή είναι πράγματι όχι μόνο η πρώτη μου επίσκεψη στην Ινδία, αλλά και η πρώτη επίσκεψη οποιουδήποτε Προέδρου της Κνεσέτ σε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Και είναι ιδιαίτερη χαρά μου που προσκλήθηκα ειδικά στην Ινδία, έναν από τους πιο στενούς και αγαπημένους φίλους του Ισραήλ και τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο», είπε ο Οχάνα.

«Όταν έπρεπε να αποφασίσω πού θα κάνω την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη ως πρόεδρος της Κνεσέτ, η Ινδία στάθηκε όρθια μαζί με όλες τις άλλες χώρες. Την παρατηρούμε όχι μόνο ως αγαπητή φίλη αλλά και ως μια ανερχόμενη δύναμη στον κόσμο σε πάρα πολλούς τομείς», πρόσθεσε.

Ο Οχάνα είπε ότι το Ισραήλ και η Ινδία συμπληρώνουν 31 χρόνια διπλωματικών δεσμών.  «Οι χώρες μας συμπληρώνουν 31 χρόνια πλήρους διπλωματικών σχέσεων. Αυτό που ξεκίνησε ως δεσμοί μεταξύ δύο αρχαίων πολιτισμών με πλούσια ιστορία και τεράστιο σεβασμό για τις παραδόσεις μας, είναι τώρα μια φιλία που βασίζεται σε κοινά ενδιαφέροντα σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής. Μοιραζόμαστε επίσης μια βαθιά ιστορική σύνδεση», είπε.

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Οχάνα, κάλεσε τον Πρόεδρο Ντρουπάντι Μουρμου στο Rashtrapati Bhavan (Προεδρικό Μέγαρο: είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ινδίας στο Νέο Δελχί) την Παρασκευή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν εξελιχθεί σε μια πολυδιάστατη στρατηγική εταιρική σχέση.

 «Εκ μέρους της ισραηλινής αντιπροσωπείας, σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε Smt. Murmu Ji για τα καλά σας λόγια και για την ευγενική φιλοξενία. Είναι αληθινή τιμή να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Κνεσέτ που επισκέπτεται την Ινδία, μια χώρα που εκτιμούμε πολύ και μοιραζόμαστε έναν μοναδικό δεσμό με αυτήν», ανέφερε στο twitter ο Οχάνα το Σάββατο 1 Απριλίου 2023.