Την ελληνοτουρκική προσέγγιση και γιατί ζημιώνει τα ελληνικά συμφέροντα ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης στις 7 Απριλίου 2023.

Επιγραμματικά τι είπε ο αναλυτής:

Οι διαδικασίες που πρέπει να μας οδηγήσουν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι συγκεκριμένες. Αναγνώριση Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Συνυποσχετικό και Χάγη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αυτή η προσέγγιση έχει δύο στόχους, έναν βραχυπρόθεσμο και έναν μακροπρόθεσμο. Ο βραχυπρόθεσμος είναι να συμμαχήσει η Ελλάδα και η Τουρκία μαζί με το Στέιτ Ντιπάρτμεν εναντίον του κ. Μενέντεζ και της ελληνικής ομογενειακής κοινότητες στις ΗΠΑ. Για να παρακαμφθεί η αντίσταση που προβάλλει ο Μενέντεζ πρέπει να παρουσιάσουν κάποια στοιχεία. Αυτά που θα παρουσιάσουν στο Κογκρέσο είναι τα εξής. Έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Δεν έχουμε πτήσεις στο Αιγαίο, άρα δώστε τα F-16. Μία άλλη συμμαχία της Τουρκίας με την Ελλάδα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτή στον IMO, του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού. Έχει πάρει μορφή σκανδάλου. Ο προηγούμενος υπουργός Ναυτιλίας στην Κύπρο, ο κ. Δημητριάδης αναγκάστηκε να κάνει δήλωση και να πει, ότι δέχτηκε προτάσεις από θεσμικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι η Κύπρος αυτή που θα υποβάλλει υποψηφιότητα για τη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ, γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι στην πρώτη κατηγορία των χωρών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. ΗΠΑ και Κίνα είναι στη δεύτερη και η Τουρκία είναι στην Τρίτη. Εμείς προτιμήσαμε να υποστηρίξουμε την Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι είναι να δοθεί μια άλλη διάσταση στις λεγόμενες διερευνητικές επαφές, για να καταλήξουν σε συμφωνία στα θέματα των κοιτασμάτων. Επειδή είναι δύσκολο, δεν συμφέρει την Τουρκία να κριθεί το θέμα της οριοθέτησης στη Χάγη, θα πάμε στη λεγόμενη συνδιαχείριση, δηλαδή θα δοθούν ποσοστά στα κοιτάσματα και στα έσοδα από τα κοιτάσματα που θα εξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο και Νοτίως της Κρήτης. Έτσι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα που η Τουρκία προβάλλει. Κανένα πρότζεκτ ενεργειακό δεν πρόκειται να προχωρήσει, χωρίς να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και μάλιστα εν μέσω ελληνοτουρκικής προσέγγισης τώρα μας λένε (ξανά) «εμείς θέλουμε δίκαιη μοιρασιά».