Μπορεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει του Ταγίπ Ερντογάν και να κερδίσει τις εκλογές του Μαίου στην Τουρκία; «Θεωρείται άχρωμος, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Και εξηγεί: «Ο 74χρονος, πρώην υπάλληλος στην κρατική υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης, είναι ένα είδος αντι-Ερντογάν: χωρίς χάρισμα, προσγειωμένος, μετριοπαθής, έντιμος.
Παρότι ο Κιλιτσντάρογλου ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επί 13 χρόνια, έχει για πρώτη φορά τώρα, στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 14ης Μαίου, μία ρεαλιστική ευκαιρία να εκδιώξει τον απολυταρχικό ηγεμόνα Ερντογάν από το ανάκτορό του. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει τη μοίρα της. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται. Για τον Ερντογάν τα περιθώρια στενεύουν. Όμως, πολλά μπορεί να συμβούν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες».
Μέρος του ρεπορτάζ προέρχεται από το Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αναφερόμενη στον κατά πάσα πιθανότητα ρυθμιστικό ρόλο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει τα εξής: «Στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του, ο Ερντογάν ήταν μάλλον συμπαθής στο Ντιγιαρμπακίρ. Παραχώρησε στους Κούρδους περισσότερες ελευθερίες στον πολιτιστικό τομέα απ’ ότι προηγουμένως το (ρεπουμπλικανικό) CHP και διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK, το οποίο και η ΕΕ αντιμετώπιζε ως τρομοκρατική οργάνωση.
Όταν όμως αυτή η προσέγγιση φάνηκε να πριμοδοτεί το φιλοκουρδικό HDP, ο Ερντογάν διέκοψε την ειρηνευτική διαδικασία και άρχισε να ποινικοποιεί το κόμμα. Περισσότεροι από 150 δήμαρχοι του HDP καθαιρέθηκαν και, εν μέρει, οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αντιθέτως, ο Κιλιτσντάρογλου από το 2010 καταβάλλει προσπάθεια για να καταστήσει το κόμμα του αξιόπιστη επιλογή για τους Κούρδους».