Του Μιχάλη Ιγνατίου, Hellas Journal

Βρίθουν τα δημοσιεύματα στα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για την απιστία του Ταγίπ Ερντογάν προς τους Δυτικούς και τη στενή φιλική του σχέση με τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και το αλληθώρισμα του προς την Κίνα.

Οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει την ορμή του Μισισιπή, όπως μας έλεγε έμπειρος βετεράνος διπλωμάτης, που παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν την κατοχική Τουρκία. Και είναι σημαντικό ότι ηγούνται των δημοσιευμάτων συντηρητικοί αναλυτές, τους οποίους “ακούει” το στρατιωτικό και το διπλωματικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα θέμα που εξοργίζει, αλλά και τρομοκρατεί τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, είναι η στρατιωτική συνεργασία με ανάπτυξαν οι Αμερικανοί, τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα, αλλά και τη νέα στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ζήτημα αυτό εξελίσσεται σε μείζον για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει διαμαρτυρηθεί στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Την ίδια διαμαρτυρία δέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν από τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στην τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Η επίσκεψη του πυρηνικού υποβρύχιο USS San Juan στο λιμάνι της Λεμεσού και η πομπώδης ανακοίνωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ προκάλεσε οργή στην Άγκυρα και στο κατοχικό καθεστώς του Ερσίν Τατάρ, που εξέδωσαν θυμωμένες ανακοινώσεις.

 

Το πυρηνικό υποβρύχιο, που αναχώρησε και επέστρεψε ξανά στη Λεμεσό, επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Μιχάλη Γιωργάλλα και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη.

Η Ουάσιγκτον επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία της με την Ελλάδα και σχεδιάζεται η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης στον ύψιστο βαθμό. Το επόμενο διάστημα οι κάτοικοι της ακριτικής πόλης θα νοιώσουν την έντονη παρουσία των Αμερικανών.

Ταυτόχρονα, αλλάζουν άρδην τα πράγματα σε ότι αφορά τη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο. Η επίσημη Λευκωσία σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει να αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας για τις ανάγκες τους στη Μέση Ανατολή. Χρησιμοποιούν επίσης το λιμάνι της Λεμεσού και εμφανίζονται εδώ και εκεί στο λιμάνι της Λάρνακας.

Ο βετεράνος διπλωμάτης πιστεύει ότι όσα συμβαίνουν σε στρατιωτικό επίπεδο με την Ελλάδα και την Κύπρο γίνονται στο πλαίσιο της απόφασης για να μειωθεί η αμερικανική «εξάρτηση» από την Τουρκία. Η βάση του Ινσιρλίκ δεν παίζει πια τον παλιό της ρόλο. Από το σικέ πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ο Ερντογάν δυσκολεύει αφάνταστα στους Αμερικανούς.

 

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν ξεκινούν, όπως παλιά, από το Ινσιρλίκ. Χρησιμοποιούνται περισσότερο η βάση της Σούδας, οι εγκαταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, έξω από τη Λεμεσό.

ΟΙ εκλογές της 14ης Μαϊου, στην Τουρκία, παρακολουθούνται επιστάμενα από την Ουάσιγκτον, καθώς θα κριθεί η νέα αμερικανοτουρκική σχέση. Εάν κερδίσει ο Ερντογάν -αυτό θα συμβεί μόνο με νοθεία- τα πράγματα θα αλλάξουν αρνητικά, Εάν χάσει, οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου θα επιστρέψει σιγά-σιγά στη Δύση.

Ταυτόχρονα πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η τουρκική πολιτική αναφορικά με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα ακολουθήσει την ίδια επιθετική στάση, όπως και ο Ερντογάν.

Βέβαια, ολίγοι πιστεύουν ότι ο σημερινός πρόεδρος θα παραδώσει εύκολα την εξουσία. Ελέγχει τα πάντα, και μετά το σικέ πραξικόπημα έχει δημιουργήσει μία πολυπληθή στρατοφυλακή από πιστούς ισλαμιστές. Πως θα αντιμετωπίσει ο ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης αυτή την κατάσταση, εάν εκλεγεί;

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έκαναν τις επιλογές τους να δεθούν στο αμερικανικό άρμα. Ευχή μας είναι αυτό να τους βγει σε καλό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών…

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα συμφέρον του Ελληνισμού είναι η νίκη του Ερντογάν, εφόσον -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- κηδεμονευθεί από τη Δύση. Και μέσα υπάρχουν πολλά με πρώτο την απειλή στην τουρκική οικονομία.