«Αν ο Ερντογάν πεθάνει ή αν χρησιμοποιήσει την κρίση της υγείας του για να περάσει την υποψηφιότητά του σε κάποιον συγγενή ή πιόνι, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρώπη θα πρέπει να πανηγυρίσουν. Μετά από 20 χρόνια Ερντογανισμού, δεν υπάρχει εύκολη επιστροφή στο status quo ante.», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο του ο αναλυτής μιας από τις γνωστότερες «δεξαμενές σκέψης» στην Ουάσινγκτον, του American Enterprise Institute, που έχει κατηγορηθεί από τον Ερντογάν για υποστήριξη των Γκιουλενιστών.
Όπως επισημαίνει, «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ερντογάν ανέλαβε τον τραπεζικό τομέα και τις κρατικές ελεγκτικές επιτροπές. Κατάφερε να κατηχήσει (ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να κάνει πλύση εγκεφάλου) περισσότερα από 30 εκατομμύρια μαθητές. Απόφοιτοι θρησκευτικών σχολών και ιδεολόγοι του Ερντογανισμού διαπερνούν τώρα ολόκληρη τη γραφειοκρατία». Οπότε, «ελλείψει μιας μαζικής εκκαθάρισης, θα είναι αδύνατο να τους εξαλείψουμε».
Ο Ρούμπιν τονίζει ότι έδρασε με τον ίδιο τρόπο στον στρατό ενώ θα χρειαστεί πολύς χρόνος να αναταχθεί η τουρκική οικονομία που έχει «καταστραφεί» καθώς «Ο Ερντογάν και οι φίλοι του έχουν καταχωνιάσει ή κλέψει όπως φημολογείται 400 δισεκατομμύρια δολάρια», τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να ανακτηθούν αφού έχουν διοχετευτεί σε Ρωσία, Ντουμπάι, Ντόχα, στα νησιά Κέιμαν ή στον Παναμά.
Θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της κοινωνίας επισημαίνει ο αναλυτής που λέει χαρακτηριστικά ότι «ξεκοίλιασε την κοινωνία των πολιτών».
«Έχει στρέψει τις εθνικές μειονότητες η μία εναντίον της άλλης και ενθάρρυνε το βασικό μίσος προς τους Έλληνες, τους Ασσύριους, τους Αρμένιους, τους Αλεβίτες και τους Κούρδους που δεν έχει ξαναζήσει η σημερινή Τουρκία από τις ημέρες των Νεότουρκων και στη συνέχεια του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο. Πρέπει να σταματήσουν να απειλούν την Αρμενία και την Ελλάδα.», τονίζει ο Ρούμπιν που βλέπει «δάκτυλο» του Ερντογάν στη διαφθορά στελεχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
«Τα έγγραφα θα πρέπει να είναι ανοιχτά προς επιθεώρηση για να δούμε ποιος και πώς προσπάθησε να παρακάμψει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και πώς κάποιοι πληρεξούσιοι γελοιοποίησαν τον νόμο περί καταγραφής ξένων πρακτόρων. Το Κογκρέσο πρέπει να συνειδητοποιήσει πώς ο ίδιος και κάποιοι σε ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης και πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον προσπάθησαν να τούς παίξουν παιχνίδι».
Και καταλήγει: «Σίγουρα, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία μετά τον Ερντογάν για να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε μια Τουρκία ειρηνική με τον εαυτό της και τους γείτονές της. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι μια δύναμη σταθερότητας και μια δημοκρατία και όχι κλεπτοκρατία. Θα χρειαστεί χρόνος.»