Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε από τη βρετανική εφημερίδα «The Times» αποκάλυψε ότι η σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και της ρωσικής ομολόγου της είναι ένας αυτόνομος πόλεμος εντός του πολέμου, σημειώνοντας ότι και οι δύο κατάγονται από την ίδια ομάδα που άρχισε να λειτουργεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της.

Το δημοσίευμα προσέθεσε ότι η Ουκρανία κληρονόμησε τον κλάδο στρατιωτικών πληροφοριών «GUR» που βρισκόταν στο έδαφός της, ενώ η Ρωσία κατέλαβε τα περισσότερα από τα κεντρικά περιουσιακά στοιχεία της σοβιετικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών «GRU».

Μετά από μήνες, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναλαμβάνει, συνήθως, την ευθύνη της για κάθε «οδυνηρό» χτύπημα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου

Πάντως, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών γνώρισε νίκες καθώς και καταστροφές κατά την εποχή του Πούτιν και δεν είχε καλή απόδοση κατά την απόπειρα εισβολής στη Γεωργία το 2008.

Ο Ρώσος πρόεδρος διόρισε επικεφαλής της τον στρατηγό  Ιγκόρ Σέργκον το 2011, ο οποίος πέτυχε επειδή γνώριζε ότι το μυστικό για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του Πούτιν βρίσκεται στο να ακούς τι θέλει.

Οι λανθασμένοι υπολογισμοί των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών

Η αδυναμία των ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών φάνηκε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times- με την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς απέδειξε ότι οι υπολογισμοί της ήταν λάθος, όπως και οι υπολογισμοί των αρχηγών του ρωσικού στρατού.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε ένα δίκτυο πρακτόρων έτοιμους να ηγηθούν πρωτοβουλιών για να παραλύσουν την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αλυσίδας διοίκησης, αλλά σχεδόν τίποτα από αυτά δεν συνέβη, είτε επειδή δεν ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ή επειδή οι Ουκρανοί ήταν πιο πρόθυμοι να δράσουν χωρίς να περιμένουν εντολές από ανωτέρους.

Πέτυχαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Αντίθετα, το δημοσίευμα των Times επιβεβαιώνει ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών πέτυχε να αναλάβει την πρωτοβουλία, επαινώντας τον μεγάλο ρόλο που έπαιξε ο αρχηγός της,  Κίριλο Μπουντάνοφ, πρώην αξιωματικός του σοβιετικού πρακτορείου Spetsnaz. Ανέφερε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, ναύαρχος Ιγκόρ Κοστιούκοφ , ήταν αναλυτής ναυτικών πληροφοριών.

Οι Spetsnaz είναι οι ελίτ δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της KGB και ήταν το στρατιωτικό σκέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

«Να δημιουργήσουν την αίσθηση του κινδύνου»

Οι Times ανέφεραν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε το πράσινο φως στον Μπουντάνοφ για να προκαλέσει «ταραχές» στη Ρωσία και να κάνει τους Ρώσους πολίτες να φοβούνται ότι ο πόλεμος θα φτάσει στο σπίτι τους.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μπουντάνοφ είναι γνωστός ως ένα ενεργητικό και αδίστακτο άτομο και είναι πιθανό η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών να βρίσκεται πίσω από τις «επιθέσεις δολιοφθοράς» που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Ρωσία.

Επίθεση στις δεξαμενές καυσίμων στο Μπέλγκοροντ- αποδόθηκε στις ουκρανικές υπηρεσίες

Μέσα σε αυτές είναι ο βομβαρδισμός και ο εκτροχιασμός στο εμπορευματικό τρένο στην περιοχή του Μπριάνσκ αυτόν τον μήνα, καθώς και για την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο, που σύμφωνα με την έκθεση έγινε από ουκρανικά χέρια, ή τουλάχιστον υπό την καθοδήγηση ρωσικών στοιχείων.

Αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι πιστοί στο ζήτημα της Ουκρανίας, ή τουλάχιστον εχθρικοί προς τις πολιτικές του Προέδρου Πούτιν, έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους στην αντιμετώπιση των ρωσικών σχεδίων με διάφορες μορφές.

Ρωσικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις

Οι Times ανέφεραν ότι η Ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Σώματος Εθελοντών με την Ουκρανία σε όλο τον κόσμο, αλλά – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – είχε στενές σχέσεις με ρωσικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσικού Σώματος Εθελοντών και το Σώμα της Ελεύθερης Ρωσίας.

Αναφέρεται μια συμβολική εισβολή του Πρώτου Σώματος πέρα ​​από τα σύνορα στην περιοχή  Μπριάνσκ τον περασμένο Μάρτιο, και την οργάνωση μιας κοινής επιδρομής με το «Σώμα της Ελεύθερης Ρωσίας» στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία πολλών συνοριοφυλάκων και αστυνομικών.

Δυτική ανησυχία

Το δημοσίευμα των Times επιβεβαίωσε ότι η αυξανόμενη φιλοδοξία των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών έχει θορυβήσει ορισμένες δυτικές χώρες και πρόσθεσε ότι οι αναφορές πληροφοριών που διέρρευσαν αναφέρουν ότι η CIA περιόρισε τον Μπουντάνοφ για να αποφύγει επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές ανέφεραν επίσης ότι οι αρχές της Μολδαβίας ζήτησαν επίσης από τους Αμερικανούς να προειδοποιήσουν τον Μπουντάνοφ να μην προσπαθήσει να υποκινήσει αναταραχή στην Υπερδνειστερία, όπου οι Ρώσοι «ειρηνευτές» επιβλέπουν το οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή.

ΠΗΓΗ: The Hellenic Information Team