Ο Θεόδωρος Πάγκαλος που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Είχε διατελέσει για πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών. Όσοι τον γνώρισαν έχουν να κάνουν για έναν πανέξυπνο πολιτικό και έμπειρο σε θέματα διπλωματίας.
Ωστόσο η καριέρα του αμαυρώθηκε σε δύο υποθέσεις, αυτή των Ιμίων και του Οτζαλάν. Η δεύτερη μάλιστα ήταν αυτή που τον οδήγησε σε παραίτηση το 1999.
Εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης Σημίτη, εκείνη την εποχή, ήταν ο πράκτορας της ΕΥΠ που χειρίστηκε την υπόθεση, πάνω στον οποίο ήθελαν να φορτώσουν την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λόγος για τον Σάββα Καλεντερίδη, στον οποίο ο Πάγκαλος είχε πει το περίφημο «πετά τον έξω Σάββα παιδί μου».
Παρότι η υπόθεση κατέστρεψε την καριέρα του Έλληνα αξιωματικού ο ίδιος μιλώντας για τον Πάγκαλο ήταν δίκαιος. Σε παρέμβαση στο κανάλι του εξομολογήθηκε πως γνώρισε τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αναγνώρισε την αξία του ως πολιτικός, παρά την πικρία του για την εξέλιξη της υπόθεσης που επηρέασε και τον ίδιο προσωπικά. Και αυτό γιατί, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν από τους πολιτικούς που ενδιαφέρθηκαν για τους Ελληνόφωνους του Πόντου και έβαλε στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας το θέμα της επανίδρυσης του προξενείου στην Τραπεζούντα.
Όπως αποκάλυψε ο Σάββας Καλεντερίδης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε απαντήσει σε ερώτηση της εφημερίδας «Τα Νέα», για το βιβλίο που είχε γράψει ο στρατηγικός αναλυτής με τίτλο «Υπόθεση Οτζαλάν – Η ώρα της αλήθειας». Ο Πάγκαλος είχε επιβεβαιώσει όσα έγραφε ο Καλεντερίδης στο βιβλίο και μάλιστα αναγνώρισε, ότι ο αξιωματικός πληροφοριών πλήρωσε βαρύ τίμημα, η ζημιά του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί.
Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη:
Υπόθεση Οτζαλάν, Πάγκαλος, Καλεντερίδης
Ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Σημίτη ενεπλάκη στις αρχές του 1999 στην υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιδρυτή και επικεφαλής του PKK, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα ενώ καταδιωκόταν από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Ο Οτζαλάν μεταφέρθηκε, με την έγκριση του Πάγκαλου, στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας και συνοδευόταν από τον αξιωματικό της ΕΥΠ, Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αργότερα δέχτηκε προφορικές εντολές αμφισβητούμενης προέλευσης να διώξει τον Οτζαλάν έξω από την πρεσβεία. Έχει υποστηριχτεί ότι οι εντολές προέρχονταν από τον Πάγκαλο, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε. Επίσης, ο Πάγκαλος παρείχε διαβεβαιώσεις στον Έλληνα πρέσβη στην Κένυα ότι είχε εξασφαλίσει δίοδο για τον Οτζαλάν προς την Ολλανδία σε συνεργασία με τις κενυάτικες αρχές, οι οποίες όμως παρέλαβαν τον Οτζαλάν από την ελληνική πρεσβεία και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση, σε μια επιχείρηση ενορχηστρωμένη κρυφά από την ΜΙΤ με την βοήθεια της CIA.
Ο Πάγκαλος επικρίθηκε για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις από τους Κενυάτες για την ασφαλή μεταφορά του Οτζαλάν στην Ολλανδία, αλλά ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απουσίαζε τρεις μέρες από την Αθήνα και δεν παρακολουθούσε την υπόθεση.
Μετά την σύλληψη του Οτζαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προκλήθηκε πολιτική κρίση στην Ελλάδα που οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του Πάγκαλου, ο οποίος θεωρήθηκε τότε πολιτικά υπεύθυνος για την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης.