Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στις διμερείς σχέσεις Ινδίας-Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα ξεκινήσει την πρώτη του κρατική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσκεψη κατέχει μεγάλη σημασία καθώς θα είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μόντι μετά από πρόσκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Μια κρατική επίσκεψη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις του Πρωθυπουργού Μόντι, θα χαρακτηριζόταν από περισσότερη μεγαλοπρέπεια και αυστηρότητα καθώς θα υποδεχόταν με μια παραδοσιακή κρατική τελετή ακολουθούμενη από χαιρετισμό με πυροβολισμό 21 όπλων κατά την άφιξη στον Λευκό Οίκο. Οι κρατικές επισκέψεις θεωρούνται ιδιαίτερη τιμή καθώς έχουν υψηλό συμβολικό και τελετουργικό χαρακτήρα που μπορεί να θεωρηθεί επίσημη αναγνώριση των φιλικών διμερών σχέσεων μεταξύ δύο κρατών.

Συμφωνία για συμπαραγωγή του ινδικού μαχητικού Tejas Mk2

Στο πλαίσιο αυτής της κρατικής επίσκεψης, μπορεί κανείς να αναμένει μια καθοδηγητική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυτών των κρίσιμων συμφωνιών αμυντικής πολιτικής. Ένα άλλο σημαντικότερο αποτέλεσμα που είναι πιθανό να προκύψει από αυτόν τον διάλογο είναι η συναίνεση της αμερικανικής κυβέρνησης για από κοινού παραγωγή των κινητήρων GE F 414 που θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία του ινδικού Tejas Mk2, του γηγενούς αεροσκάφους ελαφρού βάρους της ινδικής αεροπορίας. Εκτός από αυτό, στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί και η εκκρεμή συμφωνία για την προμήθεια των 30 MQ 9B drones Predator.

Θα μπορούσαν να αναμένονται πολλά περισσότερα από αυτή τη διμερή συνάντηση, καθώς και οι δύο χώρες προετοιμάζονται για να εμβαθύνουν τους δεσμούς. Η ινδική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες περιμένει πολύ την άφιξη του πρωθυπουργού Μόντι ο οποίος έχει προγραμματιστεί να παραμείνει στη χώρα έως τις 22 Ιουνίου 2023. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ, η επίσκεψη θα ενισχύσει κοινούς στόχους σχετικά με έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό μαζί με την οικοδόμηση διμερούς συνεργασίας σε διάφορες διαστάσεις πολιτισμού, άμυνας, εκπαίδευσης και δεσμών μεταξύ ανθρώπων.

Είναι επίσης σημαντικό εδώ να δοθεί προσοχή στις στρατηγικές διαστάσεις των εταιρικών σχέσεων Ινδίας-ΗΠΑ, ιδιαίτερα της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, το διάστημα και την τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Όπως έχει επαναληφθεί από την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο στρατηγικός τομέας συνεργασίας θα βρίσκεται στο τραπέζι καθώς και οι δύο πλευρές στοχεύουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις αμυντικές τους ικανότητες.

Στο πλαίσιο των αμυντικών δεσμών, πρέπει να ληφθούν υπόψη μερικές εξελίξεις για να κατανοηθεί η σημασία που θα είχε αυτή η κρατική επίσκεψη και για τις δύο αυτές χώρες. Μόλις τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε ο 17ος γύρος της Ομάδας Αμυντικής Πολιτικής Ινδίας-ΗΠΑ. Ο διμερής διάλογος, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Άμυνας για θέματα Πολιτικής Δρ. Colin Kahl μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Giridhar Aramane του Ινδικού Υπουργείου Άμυνας, συζήτησαν μια πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με τον αμυντικό τομέα, όπως η βιομηχανική συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών, η θαλάσσια ασφάλεια και η τεχνολογική συνεργασία προκειμένου να καταστούν πιο ολοκληρωμένοι οι διμερείς αμυντικοί δεσμοί.

Συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και στην αύξηση της ινδικής αμυντικής παραγωγικής ικανότητας

Σε αυτή τη δυναμική προστέθηκε η κρίσιμη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Ινδίας, Rajnath Singh για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικοδόμηση ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας απέναντι στις κοινές απειλές στην περιοχή. Ο «οδικός χάρτης της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας» είναι ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτού του στρατηγικού διαλόγου. Και οι δύο πλευρές συνάπτουν συμφωνία για την εμβάθυνση της βιομηχανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και την ενίσχυση των φιλοδοξιών της Ινδίας να αυξήσει την αμυντική παραγωγική της ικανότητα.

Αυτός ο οδικός χάρτης για την αμυντική βιομηχανική συνεργασία επιδιώκει να παράσχει στην Ινδία πρόσβαση στις πιο κρίσιμες τεχνολογικές εξελίξεις στις αμυντικές δομές, προκειμένου να τονώσει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού του αμυντικού τομέα. Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν επίσης διαπραγματεύσεις για δύο πολύ κρίσιμες συμφωνίες - Την ασφάλεια των σχέσεων αμυντικού εφοδιασμού καθώς και την αμοιβαία συμφωνία αμυντικών προμηθειών. Και οι δύο αυτές συμφωνίες μαζί θα διαφοροποιήσουν τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ.

Ντιλ ύψους 25 δις δολαρίων

Έχοντας εξετάσει όλους τους πιθανούς τομείς που θα συζητηθούν στην κρατική επίσκεψη, είναι πολύ προφανές ότι μπορεί να αναμένεται άνοδος στις αμυντικές εμπορικές σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον. Έχει ήδη εκτιμηθεί ότι η αμυντική εξαγορά της Ινδίας από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς οι οικονομικές συνθήκες των Ηνωμένων Πολιτειών υποχωρούν αυτή τη στιγμή, θα επιδιώξει να επωφεληθεί πολύ με την είσοδο σε αυξημένο αμυντικό εμπόριο με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο, την Ινδία.

QUAD για την απομάκρυνση της κινέζικης απειλής

Ο παράγοντας Κίνα είναι πολύ κρίσιμος να κατανοήσουμε προκειμένου να εμβαθύνουμε στο νόημα της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης Ινδίας-ΗΠΑ στο πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που οι Ηνωμένες Πολιτείες διακήρυξαν επίσημα μια στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού που αντιμετώπιζε τον στόχο μιας ανοιχτής, ελεύθερης, σταθερής και ασφαλούς περιοχής, στόχος που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με αυτούς των άλλων σημαντικών παραγόντων στην περιοχή, όπως η Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία. Αυτό δείχνει επίσης τη σημασία που αποδίδεται στη συμμαχία ασφάλειας μεταξύ αυτών των χωρών, το QUAD.

Το QUAD δείχνει τη σημασία των πολυμερών δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση του περιορισμού των κοινών απειλών και των φραγμών που υπάρχουν προκειμένου να καταστεί ο Ινδο-Ειρηνικός μια ασφαλής γεωπολιτική περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό για τα επιμέρους κράτη της συμμαχίας να δημιουργήσουν δρόμους για την αύξηση της περιφερειακής και πολυμερούς ασφάλειας. Η Ινδία έχει λάβει προληπτικά μέτρα σε αυτό το θέμα. Η εμβάθυνση των δεσμών με την Αυστραλία, η σύναψη κρίσιμων συμφωνιών σχετικά με την τεχνολογία, την άμυνα και τη συνδεσιμότητα με την Ιαπωνία και η δημιουργία μιας ισχυρής υποδομής αμυντικής αλυσίδας εφοδιασμού με τις ΗΠΑ, όπως θα επιτυγχανόταν με αυτήν την επίσκεψη ορόσημο, αποτελούν όλα σημαντικά βήματα προόδου προς την υλοποίηση της περιφερειακής ασφάλειας. κρατώντας επίσης μακριά την απειλή της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr