Γράφει η Vaishali Basu Sharma*

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει ταξιδέψει πολλές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2014, για διμερείς και πολυμερείς επισκέψεις, αλλά από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επίσημη κρατική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι «ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία ανυπομονούν να καλωσορίσουν τον Πρωθυπουργό Μόντι για την επίσημη κρατική επίσκεψη στις 22 Ιουνίου. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη βαθιά και στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας».Κατά την άφιξή του, ο Μόντι θα λάβει επίσημη υποδοχή και θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις και συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών. Ο Πρόεδρος Τζο και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα παραθέσουν κρατικό δείπνο προς τιμήν του. Σε μια μοναδική ευκαιρία που παρέχεται μόνο στους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μόντι θα μιλήσει σε κοινή σύνοδο του Αμερικανικού Κογκρέσου κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας Δημοκρατικός Πρόεδρος προσκαλεί τον Ινδό Πρωθυπουργό για δείπνο στο Λευκό Οίκο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, υποδεικνύοντας δικομματική υποστήριξη για την ενίσχυση των ινδοαμερικανικών δεσμών.

Οι κρατικές επισκέψεις στο υψηλότερο επίπεδο πρωτοκόλλου είναι σπάνιες στο αμερικανικό σύστημα και ο πρωθυπουργός Μόντι είναι μόλις ο τρίτος κρατικός επισκέπτης κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Μπάιντεν. Ιστορικά, ο Μόντι θα είναι ο τρίτος Ινδός ηγέτης που έχει προσκληθεί ποτέ για κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ, από εκείνες του Προέδρου Ράντα Κρίσνα το 1963 και του Πρωθυπουργού Μαν Μόχαν Σινγκ το 2009. Κατά τη διάρκεια του κρατικού δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος Ομπάμα για τον Πρωθυπουργό Σινγκ, οι δύο ηγέτες μίλησαν για ένα «μέλλον που καλεί όλους μας». Η κρατική επίσκεψη του Μόντι θα είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη στις ΗΠΑ. Επομένως, από πολλές απόψεις αυτή η επίσκεψη είναι μια σημαντική ένδειξη της εξέχουσας θέσης που αποδίδουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Ινδία. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται συμφωνίες για το εμπόριο, την άμυνα και τα κρίσιμα ορυκτά και σημαντική πρόοδο της αμυντικής εταιρικής σχέσης Ινδο-ΗΠΑ, με την υπογραφή συμφωνίας κοινής παραγωγής.

Εν όψει της κρατικής επίσκεψης του Μόντι, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin βρίσκεται στην Ινδία για διήμερη επίσκεψη για να διερευνήσει τρόπους για να τεθούν οι βάσεις για πολυαναμενόμενες συμφωνίες για διμερή αμυντική συνεργασία, ειδικά σε τομείς μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για από κοινού ανάπτυξη στρατιωτικών εξαρτημάτων.

Με το διμερές εμπόριο να αγγίζει το ρεκόρ των 191 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Ινδίας (USIBC) θα φιλοξενήσει επίσης το συνέδριο INDUS-X και έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε δύο ημέρες στην Ουάσιγκτον, συμπίπτοντας με την επίσκεψη του κ. Μόντι.

Χτίζοντας στρατηγικούς δεσμούς σε δύο δεκαετίες

Μετά από δεκαετίες κατά διαστήματα ψυχρών σχέσεων, οι δεσμοί της Ουάσιγκτον με το Νέο Δελχί έχουν γίνει σημαντικά πιο στενοί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι εμπορικές ροές και οι επενδυτικές ροές έχουν αυξηθεί παράλληλα με κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα και η αυξανόμενη παρουσία και η διεκδίκηση της Κίνας στη Νότια Ασία και στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού ανησυχούν και τους δύο. Αυτή η προσέγγιση επιταχύνθηκε σημαντικά μετά την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Μπους μετά την πυρηνική δοκιμή της Ινδίας και την ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας Μη Στρατιωτικής Πυρηνικής Συνεργασίας. Από τότε που ο Ναρέντρα Μόντι ανέλαβε την εξουσία πριν από σχεδόν μια δεκαετία, οι δεσμοί ασφάλειας και οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί εμφανώς, παράλληλα με την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, όπως η αντιτρομοκρατική, γύρω από κοινά συμφέροντα που περιορίζουν την επιρροή της Κίνας στον ευρύτερο Ινδο-Ειρηνικό. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ινδία, ο «μεγάλος αμυντικός εταίρος» και οι αυξανόμενες ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την περιφερειακή αυτοπεποίθηση της Κίνας -συμπεριλαμβανομένης της κατά μήκος των συνόρων Κίνας-Ινδίας- εδραίωσαν τη σύμπραξη ασφαλείας ΗΠΑ-Ινδίας. Η Ινδία συμπεριλήφθηκε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία-ως αντίβαρο στις κινεζικές φιλοδοξίες στον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια ή τον «Τετραμερή Διάλογο» (QUAD).

Το Νέο Δελχί και η Wasington υπέγραψαν Συμφωνία Συμβατότητας και Ασφάλειας Επικοινωνιών (COMCASA) το 2018, η οποία προβλέπει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατιωτικών και την πώληση τεχνολογίας προηγμένης τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Ινδία. Ακολούθησε η συμφωνία Βασική Συμφωνία Ανταλλαγής και Συνεργασίας (BECA) για κοινή χρήση στρατιωτικών τεχνολογιών υψηλής τεχνολογίας, επιμελητείας και γεωχωρικών χαρτών μεταξύ των δύο χωρών. Το σύμφωνο προβλέπει ότι δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές αγορές όπλων οριστικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Μόντι, αν και δεν αποδέχθηκε τις απαιτήσεις του Τραμπ να σταματήσει την αγορά των S-400 και άλλου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να διευρύνει τους δεσμούς

Προχωρώντας σε αυτές τις δύο δεκαετίες εμβάθυνσης στρατηγικών δεσμών, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδίωξε να διευρύνει περαιτέρω το πεδίο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και να εμβαθύνει την ινδική ενσωμάτωση σε μια κοινή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Με πιο ισχυρή στρατιωτική συνεργασία, όπως η επιτάχυνση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, έχει επίσης αναβιώσει ο Διάλογος Εσωτερικής Ασφάλειας ΗΠΑ-Ινδίας, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την τεχνολογία και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού. Αυτά τα βήματα που προσανατολίζονται στην ασφάλεια με βήματα έχουν συμπληρωθεί με πρωτοβουλίες όπως η έναρξη μιας εταιρικής σχέσης για την Καθαρή Ενέργεια 2030, κ.λπ. 2022. Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του ICET ήταν η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία της General Electric (GE) για την παραγωγή κινητήρων τζετ GE-F414 στην Ινδία, με μεταφορά τεχνολογίας. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ανακοινώθηκε η ιστορική συμφωνία μεταξύ της Boeing και της Air India για την αγορά περισσότερων από 200 αεροπλάνων από την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων.Η Air India παραγγέλνει 220 αεροσκάφη Boeing αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Οι παραγγελίες περιλαμβάνουν 190 αεροσκάφη 737 Max, 20 από τα 787 της Boeing και 10 από τα 777X της. Η αγορά περιλαμβάνει επίσης επιλογές πελατών για επιπλέον 50 737 MAX και 20 από τα 787 της, συνολικά 290 αεροπλάνα για συνολικά 45,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τιμή καταλόγου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία και οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τεχνολογίας ΗΠΑ-Ινδίας και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί και σε ομάδες όπως η Quad για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την επέκταση της συνεργασίας στις κοινές τους προτεραιότητες.

Επιτεύγματα της επερχόμενης κρατικής επίσκεψης

Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας με τη General Electric θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της κρατικής επίσκεψης του πρωθυπουργού Μόντι στις ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Αεροναυτικής Ανάπτυξης της Ινδίας (ADA) επέλεξε 99 κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών F414 GE για να τροφοδοτήσουν την έκδοση Mk II του ελαφρού αεροσκάφους μάχης Tejas (LCA) για την ινδική Πολεμική Αεροπορία. Η GE δεσμεύτηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν και έφτασε μια πρόταση με αξιωματούχους της Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Η συμφωνία είναι η κατασκευή κινητήρων GE-F414-INS6 που θα τροφοδοτούν το Tejas-Mk II Light Combat Aircraft (LCA) που κατασκευάζει η HAL.  Ο κινητήρας του Mk II λειτουργεί σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, είναι το μοντέλο μέγιστης ώσης στο μοντέλο F-414 και περιλαμβάνει τεχνολογία αιχμής για να καλύψει τις απαιτητικές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού της Ινδίας. Αν και οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα είναι σαφείς μόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι πιθανό η μεταφορά τεχνολογίας (ToT) και το ποσοστό των τοπικά κατασκευασμένων εξαρτημάτων να ξεπεράσει το 60%, φτάνοντας πιθανώς το 75%.

Άλλα παραδοτέα περιλαμβάνουν το σχέδιο του Νέου Δελχί για προμήθεια 30 οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B με κόστος άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική αμυντική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems Inc.

Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας σε αγαθά και η μόνη μεγάλη χώρα με την οποία η Ινδία έχει εμπορικό πλεόνασμα αγαθών. Υπάρχει επίσης τεράστιος ενθουσιασμός στην επιχειρηματική κοινότητα για την έναρξη της πρωτοβουλίας INDUS-X, μια πλατφόρμα για νεοφυείς επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες για τον εντοπισμό συνεργασιών για καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για Κρίσιμες και Αναδυόμενες Τεχνολογίες ( iCET).

Δεδομένου του είδους των φιλοδοξιών που έχει η Ινδία όσον αφορά την κατασκευή, οι ΗΠΑ είναι ένας κρίσιμος εταίρος. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα ότι θεωρούν ότι η άνοδος της Ινδίας είναι προς το συμφέρον τους. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν δείξει τεράστιο ενθουσιασμό για τη «γέφυρα αμυντικής καινοτομίας» της οποίας η συμφωνία της GE είναι μόνο ένα στοιχείο.

Vaishali Basu Sharma είναι αναλύτρια στρατηγικών και οικονομικών υποθέσεων. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας (NSCS) για σχεδόν μια δεκαετία. Επί του παρόντος συνδέεται με το Ίδρυμα Πολιτικών Προοπτικών του Ιδρύματος Σκέψεων με έδρα το Νέο Δελχί.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr