Τον δρόμο για το πως το Αιγαίο μπορεί να καταστεί παγίδα θανάτου στις αναθεωρητικές βουλές της Τουρκίας έδειξε ο Κωνσταντίνος Γρίβας στην εκπομπή Leaders που παρουσιάζει ο διευθυντής σύνταξης του δελτίου ειδήσεων του Star Channel, Ηλίας Παπανικολάου.
Η εξαγγελία του «Τουρκικού Αιώνα» από πλευράς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του, γκρέμισε για μία ακόμα φορά τις ψευδαισθήσεις. Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν εγκαταλήφθηκε ποτέ. Η Τουρκία, σαν ένας άλλος Δαρείος και Ξέρξης, συνεχίζει να ζητά να τις παραδώσουμε, γη (τα νησιά μας) και ύδωρ (Αιγαίο), σε ένα déjà vu των Περσικών Πολέμων, το οποίο αποτελεί την ισλαμοπαντουρκονεοθωμανική ονείρωξη του Τούρκου προέδρου.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο οποίος διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε τα σημαντικά δεδομένα που πρέπει να μελετήσουν οι Έλληνες επιτελείς αλλά και οι κυβερνώντες ανεξάρτητα κομματικών αποχρώσεων.
«Να ρίξουμε μία ματιά στον χάρτη. Το Αιγαίο είναι μία πολυνησιωτική δομή. Υπάρχουν δύο πυλώνες. Η ηπειρωτική Ελλάδα και η αρχιπελαγική Ελλάδα. Εμείς οφείλούμε να διεκδικήσουμε την πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι τα νησιά μας είναι ελληνική γη. Αν δεν το κάνουμε δίνουμε το πάτημα στους Τούρκους να βλέπουν τα νησιά μας ως δικιά τους προέκταση», ανέφερε ο καθηγητής και εξήγησε, ότι αυτό που κάνει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία.
Ο μεγάλος εμπνευστής της Τουρκίας είναι η Κίνα. Αυτή ήταν πρώτη που προέβαλε αναθεωρητικές θέσεις στη Νότια Σινική θάλασσα και αμφισβήτησε το κυρίαρχο έδαφος της Ταϊβάν, το οποίο θεωρεί ιστορικά, ότι είναι κινεζική επικράτεια. Τους τελευταίους μήνες είχαμε άλλωστε σφοδρή ένταση στο στενό της Ταϊβάν με την Κίνα να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις αποκλεισμού του νησιού και να προβάλλει την ισχύ της. Στην αρχή του Ιουνίου μάλιστα Κίνα και ΗΠΑ κατηγόρησαν η μία την άλλη για επεισόδιο.
«Δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκία», ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Γρίβας και συμπλήρωσε: «Προσπαθεί να ‘βυθίσει’ τα νησιά και να επιβάλλει, ότι το Αιγαίο είναι μία κενή θάλασσα».
«Αν η Τουρκία μας αντιμετωπίζει ως κανονική χώρα, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα. Αλλά αυτή δεν δέχεται,ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρήπιδα κόντα σε αυτό που λέει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε.
Άρα για ποια συζήτηση μιλάμε; Δεν μπορούμε να συζητάμε ούτε να διαπραγματευόμαστε από τη στιγμή που δεν έχουμε επεκτείνει στα 12 ν.μ. και να ορίσουμε ΑΟΖ.
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Γρίβας αναφέρθηκε σε αυτές τις φωνές που επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις και όλως τυχαίως συμπλέουν με την τουρκική ρητορική. «Υπάρχουν στην Ελλάδα διαμορφωτές κοινής γνώμης που λένε, ότι ο γάιδαρος πετάει, δηλαδή, ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο», ανέφερε και έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνσης αριστερά, δεξιά και κέντρο, βορρά, νότο, ανατολή και δύση:
«Να μην υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα αποδεχθεί τέτοιο τερατούργημα. Η Τουρκία θέλει να κάνει έναν γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας».
Ακολούθως, κόντρα στις φοβικές ρητορικές, ο Γρίβας ανέπτυξε τους τρόπους που μπορεί η Ελλάδα να ορθώσει ανάστημα. Γιατί η Τουρκία μπορεί να πλασάρεται ως υπερδύναμη. Αλλά έχει τεράστιες αδυναμίες, κυρίως δομικές.
Για να εκμεταλλευτείς ως Ελλάδα αυτές τις αδυναμίες βέβαια, δεν γίνεται να μιλάς για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σου. Η Ελληνική επικράτεια είναι μία και ενιαία και το να διατηρείς στρατό είναι θεμελιώδες δικαίωμά σου. Διαφορετικά, είναι σαν να τοποθετείς μια άλλη χώρα να ασκεί κυριαρχία.
«Δεν προωθούμε ελληνικά επιχειρήματα, γιατί έχουμε εγκλωβιστεί σε μία παρανοϊκή εικόνα. Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε συμμάχους που μας ωθούν σε συμβιβασμό, ότι το Αιγαίο είναι θέμα επιβίωσης για την Ελλάδα», υπογράμμισε.
Η Ελλάδα λοιπόν οφείλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε μία ζώνη θανάτου με νέου τύπου οπλικά συστήματα, τα οποία θα αυξήσουν την ικανότητα της σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Η δημιουργία πλεγμάτων άρνησης πρόσβασης είναι μονόδρομος με αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων που έχουν ως βάση το πυροβολικό. Δεν χρειάζονται δηλαδή πανάκριβες πλατφόρμες.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να κυριαρχήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, τα οποία τα αμφισβητεί η Τουρκία, πρέπει να δει ως παράδειγμα το Ισραήλ.
«Πέτυχε να επιβάλλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά τη νίκη της στον πόλεμο των 6 ημέρων με την Αίγυπτο το 1967», ανέφερε και επεσήμανε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι τα όπλα δεν τα παίρνουμε μόνο για να τα δείχνουμε, αλλά να ξέρουμε τι πρέπει να τα κάνουμε.
«Έχουμε μείνει σε παρωχημένη εποχή. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πρέπει να μπούμε στον νέο κόσμο, γιατί θα έχουμε καινοτομικό χάσμα απέναντι στην Τουρκία», υπογράμμισε και εξήγησε: «Η Ουκρανία μας έδειξε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξελιχθούμε. Να αναζητήσουμε και να αποκτήσουμε ασύμμετρες ικανότητες.
Το πυροβολικό είναι το όπλο που μπορεί να ενοποιήσει το Αιγαίο σε ένα πλέγμα θανάτου».
Δείτε όσα δήλωσε στην εκπομπή Leaders και τον Ηλία Παπανικολάου: