Με 89,5 εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες στον κόσμο. Ξέρετε όμως τον λόγο πίσω από τη δημοτικότητά του; Σύμφωνα με τον Mujib Mashal, που γράφει στους New York Times (NYT), η δημοτικότητά του συνδέεται με μια παλιομοδίτικη ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία τροφοδοτεί μια τεράστια συσκευή κοινωνικής δικτύωσης.

Κάθε εκπομπή του "Mann Ki Baat", που σημαίνει σε μία ελεύθερη μετάφραση «Συνομιλίες από καρδιάς», είναι σενάριο για ένα έθνος που βρίσκεται σε άνοδο και συνδέει το τοπικό στοιχείο με το εθνικό και το παγκόσμιο. Το πρόγραμμα που προβάλλεται κάθε μήνα συνδέει τον Μόντι με κάθε θετικό γεγονός, μεγάλο ή μικρό, και κάθε λύση, απτή ή πνευματική. Η δημοτικότητά του δεν βασίζεται στο γεγονός, ότι είναι ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο, ούτε λόγω των διαφόρων χωρών που επισκέπτεται, είναι λόγω του αντίκτυπου που έχει σε αυτούς τους ανθρώπους και προφανώς, στους Ινδούς και οι πολιτικές που ακολουθεί μιλούν πολύ για την κληρονομιά του.

Μια φορά το μήνα, ο πρωθυπουργός Μόντι μπαίνει σε ένα στούντιο που έχει στηθεί στο κυβερνητικό του μπανγκαλόου και παίρνει θέση πίσω από ένα μικρόφωνο και ξεκινά την ραδιοφωνική του εκπομπή, για την οποία έχει ηχογραφήσει πάνω από 100 επεισόδια, με έναν συνηθισμένο χαιρετισμό στα Χίντι (σ.σ. τη γλώσσα των Ινδών): "Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Γειά σας!" . Αυτό που ακολουθεί -- περίπου 30 λεπτά με τον Μόντι να παίζει on air τον οικοδεσπότη στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου -- είναι ένας τρόπος με τον οποίο γίνεται πανταχού παρών στην απέραντη Ινδία, αναφέρουν οι New York Times.

Στο πρόγραμμα, ο Μόντι φαίνεται ταυτόχρονα αγαπημένος δάσκαλος και συμπαθέστατος φίλος, που μιλάει απευθείας στους ακροατές του και σε επιλεγμένους καλούντες. Προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους των σχολικών εξετάσεων, παρόλο που υπενθυμίζει στο κοινό του, ότι το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο είναι τόσο ταπεινό όσο και το δικό τους. Υπερασπίζεται την εξοικονόμηση νερού, ενώ εκφράζει την επίγνωση των προκλήσεων της ζωής στο χωριό και στη φάρμα, αναφέρει ο Mashal στο άρθρο του.

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές, κόβονται σε μικρά μέρη και μοιράζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του κόμματός του, συνοδευόμενα από κείμενο και βίντεο. Ο ρόλος του ως ομιλητής στον αέρα συνδυάζει δύο από τα μεγαλύτερα δυνατά του στοιχεία. Το πρώτο είναι η βαθιά κατανόηση των της ινδικής νοοτροπίας

Το άλλο είναι η δεξιοτεχνία στην αφήγηση ιστοριών στα ψηφιακά μέσα όπου μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τα δημοφιλή προγράμματα της κυβέρνησής του, από τις δωρεάν μερίδες έως τη βελτιωμένη υποδομή, και να κάνει σχεδόν οποιοδήποτε μήνυμα να γίνει viral, ισχυρίζεται ο Mashal. Κατά καιρούς, μιλάει για διεθνείς εκδηλώσεις όπου η Ινδία έχει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά πιο συχνά ασχολείται με ζητήματα βασικών κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μερικών από τις πιο στοιχειώδεις ανέσεις της ζωής, όπως νερό με σωλήνες ή τουαλέτες.

Η λειψυδρία είναι συχνό θέμα. «Ως υπεύθυνος πολίτης και ως μέλος της κοινωνίας, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνήθεια να διατηρούμε κάθε σταγόνα νερού», είπε ο πρωθυπουργός Μόντι σε ένα επεισόδιο, πριν δώσει το παράδειγμα ενός παραθαλάσσιου χωριού που έχει «200 χρόνια- παλιά υπόγεια δεξαμενή νερού», η οποία γέμισε ξανά με βροχοπτώσεις. Ένα άλλο τακτικό θέμα που συζητά είναι η πίεση στους νέους εξαιτίας του άγχους για τις εξετάσεις. "Δεν μπορώ να σας καθοδηγήσω για να αποκτήσετε καλύτερους βαθμούς, επειδή θεωρώ τον εαυτό μου μέτριο μαθητή σε τέτοια θέματα. Δεν έχω σημειώσει ποτέ καλά αποτελέσματα σε εξετάσεις στη ζωή μου", είπε στο πρόγραμμα. «Αλλά φίλοι, είμαι εκεί μαζί σας τη στιγμή της κρίσης».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Μόντι χρησιμοποίησε ένα επεισόδιο για να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Ελάτε να επισκεφτούμε ένα χωριό και να μιλήσουμε στους ανθρώπους για το εμβόλιο», είπε στους ακροατές του.

ΠΗΓΗ: New York Times