Facebook Pixel Είδηση που προβληματίζει! Ποιοί πάνε στην Κύπρο για διακοπές στα Κατεχόμενα;
Life
| 2023-06-29 07:16:00

Είδηση που προβληματίζει! Ποιοί πάνε στην Κύπρο για διακοπές στα Κατεχόμενα;

του Γεωπόλδου
Είδηση που προβληματίζει! Ποιοί πάνε στην Κύπρο για διακοπές στα Κατεχόμενα;

«Αφίξεις στα αεροδρόμια για διακοπές στα κατεχόμενα, είναι δυστυχώς η πραγματικότητα»

Της Χάρις Βωβού

Με έναν σύντομο απολογισμό και υποσχέσεις για νέα βήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απήθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να οδηγήσουμε την τουριστική βιομηχανία σε νέα εποχή, στην οποία θα αντέχει σε βάθος χρόνου, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.   

Όπως τονίστηκε, για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού είναι απαραίτητη η κοινή συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, η οποία σε όλες τις κρίσεις του παρελθόντος έχει αποδεχθεί σωτήρια για την κυπριακή οικονομία. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού θα προσφέρει μια καταγραφή εμπεριστατωμένης πληροφόρησης προς όφελος όλων των τομέων της οικονομίας. 

Επίσης, μίλησε για την καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ξένων και ντόπιων επισκεπτών σε όλη την Κύπρο, ενισχύοντας και τις ορεινές περιοχές, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας.

Νέες αγορές 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Κωνσταντίνος Κουμής είπε ότι «από φέτος ο τουρισμός επανέρχεται», εξηγώντας ότι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 900.000 αφίξεις χάθηκαν, οι οποίες έπρεπε να αναπληρωθούν από νέες αγορές, καταγράφοντας ενδεικτικά την Πολωνία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σερβία. 

Όπως τόνισε «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», καθώς «τα πράγματα δεν ήταν εύκολα λόγω του πληθωρισμού και των όσων συμβαίνουν στις δύο μεγαλύτερες πηγές τουρισμού», τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ύφεση μειώνοντας το εισόδημα των Βρετανών πολιτών. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουμή, στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ολόχρονα, και «να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στις αγορές, κάνοντας αναφορά στις νέες χώρες της μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, που προσελκύουμε ως Κύπρος, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν. Χώρες με «αναδυόμενη οικονομία και αναπτυγμένο εξερχόμενο τουρισμό». 

Έμφαση είπε ότι πρέπει να δοθεί στον εναλλακτικό τουρισμό, καθώς και στις υποδομές, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της τουριστικής βιομηχανίας και ως προσφερόμενο προϊόν πρέπει να αναβαθμίζεται. 

Όπως σημείωσε, «καταγράφουμε τις ελλείψεις ανά γεωγραφική περιοχή», όμως «δεν μπορούμε να δώσουμε υπόσχεση για τη βελτίωση όλων, καθώς τα τα κονδύλια δεν είναι ανεξάντλητα». 

Σημαντικό είναι να επενδύσουμε όχι μόνο στις παραλιακές περιοχές, αλλά στην ενδοχώρα και τα ορεινά, συμπλήρωσε. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο ζημιογόνο θέμα της ηχορύπανσης, στην πράσινη ανάπτυξη, δημιουργώντας τουριστικές επιχειρήσεις «οικολογικά πιο ευαίσθητες», και στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Μάλιστα ανέφερε ότι γίνεται καταγραφή της ιστορίας του τουρισμού της χώρας μας, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αφού «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε».

Από το φθινόπωρο ο Υφυπουργός υποσχέθηκε πως θα επισκεφθεί όλα τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ σε όλη την Κύπρο για να συζητήσει μαζί τους. 

«Δεν είναι μόδα»

Ολοκληρώνοντας 20 χρόνια στην προεδρία του Συνδέσμου ο Χάρης Λοϊζίδης τόνισε ότι «ο κλάδος της φιλοξενίας είναι ο πιο ιστορικός κλάδος στην Κύπρο.

«Δεν είναι μόδα που έρχεται και φεύγει», είπε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό «να παρακολουθούμε τα έσοδα και όχι μόνο τις αφίξεις».  

Όπως ανέφερε, καταγράφονται αφίξεις στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας, οι οποίες καταλήγουν σε τουρισμό στα κατεχόμενα, συμπληρώνοντας ότι «είναι δυστυχώς η πραγματικότητα».

Σήμερα το 40% των αφίξεων προέρχονται από την ΕΕ σε αντίθεση με την περίοδο πριν την πανδημία, πρόσθεσε. 

«Χρυσή συνταγή στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» μέσα από την παραχώρηση κινήτρων,  ήταν το συμπέρασμα της σημερινής συνέλευσης. 

Η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα θέμα που συνεχίζει να απασχολεί τον τουριστικό τομέα και αναμένεται να συζητηθεί ξανά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται η εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος «θα είναι έκπληξη», είπε.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αμμόχωστο είναι εγερτήριο και μεγαλύτερος στόχος είναι η επανένωση της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.

Τέλος ο πρώην Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος αφού παρέλαβε την τιμητική διάκριση από τον Σύνδεσμο, ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλίδη να δώσει 6-7 εκατ. ευρώ στο Υφυπουργείο Τουρισμού για να μπορέσει να επιτεύξει τους στόχους του και να προσελκύσει νέες αγορές. 

ΠΗΓΗ: EconomyToday / SigmaLive

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags