Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι «Ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διαστημικός Διάλογος Ινδίας-Γαλλίας. Την ινδική πλευρά εκπροσώπησε ο γραμματέας του Υπουργείο Εξωτερικών, Βινάι Μοχάν Κουάτρα και τη γαλλική η γενική γραμματέας Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Αν-Μαρί Ντεσότ.
Όπως αναφέρει το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων, τόσο η Ινδία όσο και η Γαλλία έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες τάσεις στις διεθνείς υποθέσεις, όπως η ανάπτυξη στρατηγικών πολυπλοκοτήτων στην περιοχή Ινδοειρηνικού. Το 2022, η Ινδία και η Γαλλία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα Ταμείο Τριμερούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ινδοειρηνικού που θα υποστηρίζει βιώσιμες καινοτόμες λύσεις για τις χώρες της περιοχής.
Οι στρατηγικές σχέσεις Ινδίας και Γαλλίας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Air India θα αποκτήσει 250 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 40 αεροπλάνων ευρείας ατράκτου, από την Airbus. Η Γαλλία έχει αναδειχθεί ως βασικός αμυντικός εταίρος για την Ινδία, καθιστώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προμηθευτή το 2017-2021.
Η Ινδία και η Γαλλία υποστηρίζουν μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η Γαλλία συνέχισε να υποστηρίζει την αξίωση της Ινδίας για μόνιμη ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τις μεταρρυθμίσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία έχει παράσχει σταθερή υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Ινδίας για ένταξη και στα τέσσερα πολυμερή καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών, δηλαδή Nuclear Suppliers Group (NSG), το Missile Technology Control Regime (MTCR), το Wassenaar Arrangement (WA) και το Australia Group (AG).
Η υποστήριξη της Γαλλίας ήταν ζωτικής σημασίας για την προσχώρηση της Ινδίας στο MTCR, WA και AG, ενώ η Γαλλία συνεχίζει να υποστηρίζει την προσπάθεια της Ινδίας για ένταξη στην NSG. Η Ινδία και η Γαλλία είχαν τακτικές αλληλοεπισκέψεις στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός Μόντι αναμένεται να παραστεί στη φετινή παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλης ως επίτιμος προσκεκλημένος στις 14 Ιουλίου στο Παρίσι, από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν. Μάλιστα ένα απόσπασμα των ινδικών ενόπλων δυνάμεων θα συμμετάσχει στην Παρέλαση μαζί με τους Γάλλους ομολόγους τους.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι αναμένεται να προαναγγείλει την επόμενη φάση της Στρατηγικής Συνεργασίας Ινδίας-Γαλλίας θέτοντας νέους και φιλόδοξους στόχους για τη στρατηγική, πολιτιστική, επιστημονική, ακαδημαϊκή και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, μεταξύ άλλων σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.