Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον
Λευκός καπνός ΔΕΝ βγήκε χθες από το Λευκό Οίκο, κατά τη συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας.
Ο Αμερικανός Πλανητάρχης (χωρίς δόντια) υποδέχθηκε στο Όβαλ Όφις τον Ουλφ Κρίστερσον περισσότερο για να του συμπαρασταθεί, παρά για να λύσει τον γόρδιο δεσμό που έδεσε ο Ταγίπ Ερντογάν για τη Σουηδία.
Με τα δεδομένα, μέχρι στιγμής, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει λυγίσει και δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τη σουηδική είσοδο στο ΝΑΤΟ. Επιμένει να θέτει τώρα το θέμα των διαδηλώσεων, που σε μία χώρα όπως η Σουηδία είναι το πιο φυσικό πράγμα, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Είναι ως παράδοση.
Ο Ερντογάν μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, που μεσολαβεί και αυτός, και του τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν και οι διαμαρτυρίες των Κούρδων που βρήκαν καταφύγιο στη Σουηδία… Τρελά πράγματα.
- Ο Ερντογάν, αφού άλλαξε μέχρι και το Σύνταγμα της χώρας, επιμένει να ταπεινώνει τον σουηδικό λαό. Ο Πρωθυπουργός Κρίστερσον, ξεπέρασε κάθε όριο υποχωρητικότητας και αυτό κάπου θα πρέπει να σταματήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπάιντεν τον στήριξε και του τόνισε πως ότι ήταν να κάνει, το έχει πράξει.
Είναι μία δήλωση που μετέφερε στην ενημέρωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Η ενημέρωση γινόταν ταυτόχρονα με τη συνάντηση των δύο ηγετών αλλά η κ. Καρίν Ζαν Πιέρ, που ρωτήθηκε εάν υπάρχει ακόμη πιθανότητα το σουηδικό αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ να εγκριθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι δεν περίμενε το μεγάλο νέο.
«Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος — όπως γνωρίζετε, ο Σουηδός πρωθυπουργός είναι εδώ. Αυτή τη στιγμή συναντιούνται καθώς μιλάμε στο Οβάλ Γραφείο, όπως μερικοί από τους συναδέλφους σας μπόρεσαν να δουν όταν βρέθηκαν στο Οβάλ Γραφείο», τόνισε και πρόσθεσε:
«Λοιπόν, κοίτα, εννοώ, ήμασταν πολύ σαφείς σε αυτό. Έχουμε — ενθαρρύνουμε την Τουρκία και την Ουγγαρία να εγκρίνουν την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Και η Σουηδία -και το είπα την περασμένη εβδομάδα, το έχω πει πολλές φορές- έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου συμφωνίας που είχαν συμφωνήσει με τη Φινλανδία και η Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μόλις πέρυσι, πριν από περίπου ένα χρόνο».
Ο Λευκός Οίκος δεν «αγοράζει» το αφήγημα της Τουρκίας ότι δεν είναι έτοιμη να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, επειδή δεν υλοποίησε τη συμφωνία της Μαδρίτης.
Μάλιστα πιστεύει ότι η σουηδική κυβέρνηση έπραξε όλα όσα υποσχέθηκε. Αυτή η επίσημη αμερικανική διατύπωση, δεν άρεσε καθόλου στους Τούρκους, όπως πληροφορηθήκαμε, και μάλιστα ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίστηκε κτύπημα κάτω από τη μέση.
Οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν παρέμβαση υπέρ της Σουηδίας την παραπάνω δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε χθες στονΤούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν ακριβώς την ίδια θέση, με τις ίδιες φράσεις και τις ίδιες λέξεις.
Άρα, τα περιθώρια του κ. Φιντάν που θα συνοδεύεται στις Βρυξέλλες, από τον διάδοχο του στη ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, είναι σχεδόν μηδενικά. Οι Δυτικοί απαιτούν μόνο θετική απάντηση…
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε:
- «Η Σουηδία είναι ένας ισχυρός, ικανός αμυντικός εταίρος που συμμερίζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει τη Συμμαχία και θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και έτσι, πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συμβεί — ώστε η συνεργασία τους — να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Και αυτό θα συνεχίσετε να ακούτε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.
Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας που βρίσκεται σήμερα (χθες) εδώ, έχοντας μια συνάντηση με τον Πρόεδρο δείχνει σίγουρα αυτή τη δέσμευς», τόνισε η κ. Ζαν Πιέρ.
Μετά τη συνομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Φινταν Χακάν, η ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε πως ο Αμερικανός υπουργός μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ, ότι δηλαδή η Σουηδία έπρεπε ήδη να έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μπλίνκεν έλπιζε πως θα λάμβανε μία θετική απάντηση πριν από τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Σουηδό πρωθυπουργό, αλλά απλά δεν τα κατάφερε. Ένας διπλωμάτης μας είπε ότι το τουρκικό «κόκκινο» φως στη σουηδική ένταξη κάποτε γίνεται …κίτρινο, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε ποτέ πράσινο.
Δηλαδή, ο Ερντογάν επιμένει στο ίδιο αφήγημα: ότι η Σουηδία πρέπει να κάνει και άλλες υποχωρήσεις για να μπορέσει ο Τούρκος πρόεδρος να στείλει το αίτημα της στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για έγκριση.
Πάντως, οι συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον για την τουρκική άρνηση δεν είναι καλές, αλλά αυτό δεν διαλύει το φοβικό σύνδρομο των Αμερικανών γραφειοκρατών. Επιμένουν στο ίδιο έργο, να ικανοποιούν την Τουρκία, η οποία βεβαίως δεν επιστρέφει τα ανταλλάγματα.
Έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη ο Ταγίπ Ερντογάν. Απαίτησε την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση των αμερικανικών F-16, ως η Βουλή και η Γερουσία είναι το τσιφλίκι του…
Εν αναμονή της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, λοιπόν, για να δούμε αν ο Ερντογάν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία… Τα πράγματα από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ήταν χλωμά μέχρι στιγμής που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal