Facebook Pixel Συρίγος και Βενιζέλος μιλούν για τη συνθήκη της Λωζάνης που γίνεται θέμα συζήτησης μέχρι σήμερα
Life
| 2023-07-27 17:54:00

Συρίγος και Βενιζέλος μιλούν για τη συνθήκη της Λωζάνης που γίνεται θέμα συζήτησης μέχρι σήμερα

του Γεωπόλδου
Συρίγος και Βενιζέλος μιλούν για τη συνθήκη της Λωζάνης που γίνεται θέμα συζήτησης μέχρι σήμερα

Τί είπαν δύο πολιτικοί από δύο αντίθετους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι στις μέρες μας πλέον βρίσκονται σε σύγκλιση.

Λίγες ημέρες προτού συμπληρωθούν ακριβώς 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης, και με φόντο την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, την Τετάρτη 12 Ιουλίου στην αυλή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών φιλοξενήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο: «Συνθήκη της Λωζάνης, 100 χρόνια μετά».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής, Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελλάδας σε τρεις κυβερνήσεις, πολλές φορές Υπουργός καθώς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος που μίλησε με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, αυτή του Συνταγματολόγου.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μία συνθήκη που συζητείται μέχρι σήμερα, κυρίως εξαιτίας της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, το δόγμα της οποίας είναι άκρως επιθετικό και μαξιμαλιστικό και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, τον πανισλαμισμό, τον παντουρκισμό και τον νεοθωμανισμό.

Η Τουρκία με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο μισό Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, ενώ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο εξαφανίζει τα θαλάσσια σύνορά μας με την Κύπρο και «καταπίνει» το Καστελόριζο.

Τί λένε οι δύο άνδρες για τη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 2023;

Δείτε τα βίντεο:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags