Οι κινήσεις των Τούρκων στην Πύλα της Κύπρου αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που αποσκοπεί σε συνδυαστικά οφέλη για το κατοχικό καθεστώς και εξυπηρετεί στρατηγικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό
«Με κανένας»
«Ασχημα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε πού ανήκουμε. Η κυβέρνηση δεν έρχεται να μας δει… Είντα (μ)που να κάμουμε; Ο,τι θέλουν οι Τούρτζιοι εν να κάμουν. Κανένας δεν θα τους σταματήσει. Με τα Ηνωμένα Εθνη, με κανένας».
Η πιο πάνω δήλωση είναι του κατοίκου της Πύλας, κυρίου Θεοχάρη Κυριάκου. Την έκανε στην κάμερα του «Σίγμα» την Παρασκευή, λίγο μετά τα επεισόδια στη «νεκρή» ζώνη. Τότε που Τουρκοκύπριοι με τους εκσκαφείς τους διεμβόλισαν οχήματα των Ηνωμένων Εθνών και τραυμάτισαν άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης.
Για το επεισόδιο, που έθεσε σε κινητοποίηση τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και προφανώς τις κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, έγιναν σωρεία δηλώσεων και διπλωματικών κινήσεων, με σκοπό τον τερματισμό των προκλήσεων, που, σύμφωνα με τις αναφορές των αρμοδίων, υπονομεύουν και το λεγόμενο καλό κλίμα. Γιατί χωρίς το καλό κλίμα, ως γνωστόν, συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν…
Η πραγματικότητα του κ. Θεοχάρη
Απ’ όλες λοιπόν τις δηλώσεις, αυτή του κ. Θεοχάρη είναι η μόνη που πατά στην πραγματικότητα. «Ο,τι θέλουν οι Τούρτζιοι εν να κάμουν. Κανένας δεν θα τους σταματήσει». Είναι η μόνη που πατά στην πραγματικότητα, όχι για το τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί εν τέλει στην Πύλα, αλλά για το τι συμβαίνει διαχρονικά στην κατεχόμενη πατρίδα μας, γράφει σε ανάλυσή του ο Χρίστος Πέτρου.
Η Πύλα δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί κομμάτι μιας διαχρονικής τακτικής των Τούρκων, η οποία έχει επιταθεί τον τελευταίο καιρό και σκοπό έχει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο εδαφικό και την εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβολή του status quo. Είναι άλλη μια εκδήλωση των αναθεωρητικών βλέψεων της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν χαμπαριάζει πλέον ούτε σε επίπεδο προσχηματικό και προχωρεί στην υλοποίηση των στρατηγικών της πλάνων απρόσκοπτα και, επί της ουσίας, ανενόχλητα.
Πύλα, Αμμόχωστος, Αγιος Δομέτιος
Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι προχωρούν σε κινήσεις που θα φέρουν νέα τετελεσμένα σε περιοχές και σημεία από τα οποία μπορούν να αποκομίσουν συνδυαστικά οφέλη, κυρίως στρατιωτικά και οικονομικά.
Είναι ενδεικτικές οι περιπτώσεις της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου, παράλληλα με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης για τουριστική εκμετάλλευση, γίνεται και στρατιωτική αναβάθμιση της περιοχής.
Είναι ενδεικτική και η περίπτωση του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου, όπου σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε εγγύτητα με τη «νεκρή» ζώνη, το κατοχικό καθεστώς διαχωρίζει οικόπεδα σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων και τα μοιράζει σε «παιδιά μαρτύρων», προκειμένου να χτίσουν εκεί δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, μια ενισχυμένη τεχνητή ζώνη άμυνας.
Αποτελεί πλέον προτεραιότητα του κατοχικού καθεστώτος η εκμετάλλευση της κατεχόμενης γης μας και η δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους.
Τι θέλουν να πετύχουν οι Τούρκοι στην Πύλα
Οι κινήσεις των Τούρκων στην Πύλα, οι οποίες, όπως προαναφέρεται, αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής, αφορούν στην ασφαλτόστρωση, επέκταση και βελτίωση του χωματόδρομου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Αρσος με την Πύλα μέσω του φυλακίου Τρουλλί.
Μεγάλο μέρος του δρόμου, που θέλουν να φτιάξουν οι Τούρκοι, βρίσκεται εντός της «νεκρής» ζώνης. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως όλα γίνονται για εύκολη πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Αυτό που επιχειρούν στην πραγματικότητα, όμως, είναι να παρακάμψουν τις Βρετανικές Βάσεις και να μην υπόκεινται έτσι σε κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μετακινούνται για στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς απρόσκοπτα.
Ετσι, θα μπορούν να φτάνουν χωρίς εμπόδια στο φυλάκιο που επίσης παράνομα έστησαν μέσα στη «νεκρή» ζώνη και βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από την Πύλα.
Εάν υλοποιηθούν εκεί τα σχέδια των Τούρκων, θα ενισχύσουν συντριπτικά εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το πλεονέκτημά τους σε ό,τι αφορά τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών και τη δυνατότητα ταχείας πρόσβασή τους σε νευραλγικά σημεία, όπως το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Αλλο ένα καμπανάκι…
Χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι παγκόσμιοι θεσμοί και κράτη αντέδρασαν επειδή πέραν από τους τύπους αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Μέχρι και τα Ηνωμένα Εθνη, διά του στρατιωτικού σκέλους τους, κάνουν λόγο για στρατιωτικής φύσεως προβλήματα, που προκαλούνται με τις κινήσεις των Τούρκων στην Πύλα. Καμπανάκι, δηλαδή, που επισημαίνει εμφατικά πως τα πράγματα δεν είναι ούτε απλά ούτε αστεία.
Σε προεδρικό και υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει κινητοποίηση και γίνονται προσπάθειες προκειμένου ν’ αποτραπούν τα τουρκικά σχέδια.
«Ασχημα τα πράγματα», όμως… Για να έχουν νόημα και να πιάσουν τόπο όλες αυτές οι διπλωματικές κινήσεις και για να μεταβληθεί η πραγματικότητα που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο κύριος Θεοχάρης, πρέπει να καταστεί σαφές πως οι μπουλντόζες, οι οδοστρωτήρες και τα τανκς της κατοχής δεν θ’ αποσυρθούν μ’ ευχολόγια και κατευναστικές πολιτικές, παρά μόνο με κινήσεις που θα προκαλέσουν σοβαρό κόστος στην Τουρκία. Η πραγματικότητα πλέον το φωνάζει. Η Πύλα, πλέον, το φωνάζει.